Počinje zimski prelazni rok: Ko bi mogao da promijeni sredinu

Ovog januara, potencijalno, ima mnogo zvijezda koje bi mogle da karijeru nastave u nekom drugom klubu

9106 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Prvog januara tradicionalno počinje i zimski prelazni rok – u narednih mjesec dana klubovi će pokušati da dovedu one fudbalere za koje smatraju da im mogu pomoći u ostvarivanju ciljeva zacrtanih na početku sezone i isprave eventualne greške, napravljene u dosadašnjem dijelu takmičenja.

U zimskom prelaznom roku igrači, kojima ugovor ističe na kraju sezone, mogu već da pregovaraju sa zainteresovanim stranama i da na zimu dogovore transfer, koji će biti realizovan na ljeto. Jedan od onih koji bi to mogao da uradi je i Lionel Mesi...

Zimski prelazni rok prošle godine obilježio je dolazak – između ostalog – Erlinga Halanda u Borusiju Dortmund, Zlatana Ibrahimovića u Milan...Ovog januara, potencijalno, ima mnogo zvijezda koje bi mogle da promijene sredinu.

Ovo su neki od njih:

Pol Pogba (Mančester junajted) – zainteresovan Juventus

Pravu pometnju izazvao je Mino Rajola kada je početkom decembra kazao da je dolazak fudbalera Mančester junajteda, Pola Pogbe u Juventus gotova stvar. Dodatne spekulacije uslijedile su nakon što je sportski direktor Juventusa, Fabio Paratići povodom eventualnog Pogbinog povratka u Torino kazao – “vidjećemo šta će biti“. Francuski fudbaler branio se riječima da je 100 odsto posvećen Junajtedu.

Pogba
Pogbafoto: Reuters

Vezista je ove sezone odigrao ukupno 19 mečeva u svim takmičenjima i postigao dva gola, uz dvije asistencije u dresu “crvenih đavola“. Njemu ugovor ističe 2022. godine.

Pogba je u Mančester junajted došao 2016. godine upravo iz redova italijanskog šampiona za 105 miliona eura, što je u tom trenutku bio rekord. A nije prvi put da se dovodi u vezu sa povratkom u Juventus...

Dele Ali (Totenhem) - zainteresovan PSŽ

Engleski vezista totalno je u drugom planu kod Žozea Murinja ove sezone. U Premijer ligi odigrao je samo jedan meč, što jasno govori da li i koliko na njega računa menadžer Sparsa. Posljednji meč odigrao je prije desetak dana protiv Stouka u četvrtfinalu Liga kupa i bio direktni krivac za gol koji je primila njegova ekipa. Nakon meča Murinjo ga je žestoko kritikovao.

"Igrač na toj poziciji bi trebalo da povezuje linije i da kreira, a ne da stvara probleme svom timu", rekao je Murinjo poslije meča.

Ali bi karijeru mogao da nastavi u ekipi PSŽ-a. Na klupu francuskog šampiona trebalo bi da sjedne Mauricio Poketino, koji je bio menadžer Totenhema i koji dobro poznaje Alija.

Parižani su prošlog ljeta pokušali da dovedu Alija, ali je tada prvi čovjek Totenhema, Danijel Levi odbio ponudu. Očekuje se da iz Pariza ovog januara stigne nova, koja će zadovoljiti obje strane. A u svoj toj priči najbitnije je da igrač bude zadovoljan i da u Parizu oživi karijeru, budući da je odavno van forme. Ugovor sa Totenhemom ističe mu 2024. godine.

Da li će u Gradu svjetlosti Ali ugledati svjetlo na kraju tunela?

Olivije Žiru (Čelsi) – zainteresovani Vest Hem, Atletiko Madrid, Olimpik Marselj, Milan

Olivije Žiru je najbolji igrač Čelsija u dosadašnjem dijelu sezone. Francuz je odigrao 15 mečeva, postigao devet golova, a šansu je, uglavnom, dobijao sa klupe.

Žiru
Žirufoto: Reuters

Njemu ugovor sa timom iz Londona ističe na ljeto i ukoliko želi nešto da zaradi, Čelsi mora napadača prodati u januaru. A u potrazi za minutažom Žiru ne bi imao ništa protiv da promijeni sredinu. Jer, ove godine je i Evropsko prvenstvo, konkurencija u reprezentaciji Francuske je žestoka i Žiru zna da ako bude sjedio na klupi u Čelsiju, male su šanse da zaigra na kontinentalnoj smotri...

David Alaba (Bajern Minhen) – zainteresovani Mančester junajted, Mančester siti, Barselona, Real Madrid i PSŽ

David Alaba je jedan od igrača kojem ugovor ističe na ljeto, pa već u januaru može da pregovara sa zainteresovanim klubovima. A njih je mnogo.

Inače, Alaba i Bajern se neće prijateljski rastati. Bavarci su fudbaleru nudili produžetak saradnje, ali je Alaba uz podršku menadžera, Pinija Zahavija tražio povišicu, koja bi mu omogućila da bude najplaćeniji igrač u klubu. Fudbaler je tražio 25 miliona eura po sezoni – poređenja radi najskuplji fudbaler Robert Levandovski prihoduje 20 miliona po sezoni – pa na taj uslov u Minhenu nijesu pristali.

Alaba
Alabafoto: REUTERS

Pitanje je samo koju će destinaciju igrač izabrati.

Kristijan Eriksen (Inter) – zainteresovani Arsenal, PSŽ i Mančester junajted

Kristijan Eriksen je prije godinu dana došao u Inter, ali nije se naigrao. U Konteovom sistemu 3-5-2 nije bilo za njega mjesta, vrijeme je uglavnom provodio na klupi i rastanak je logično rješenje.

Eriksen
Eriksenfoto: Reuters

Da “neroazuri“ ne računaju na igrača potvrdio je i dirktor Intera, Bepe Marota kazavši da je Italijan na transfer listi.

Favorit za dovođenje Eriksena je PSŽ, a interesovanje su pokazali Arsenal i Mančester junajted...

Papu Gomes (Atalanta) – zainteresovani Inter i Lacio

Legenda Atalante u sukobu je sa trenerom Đan Pjerom Gasperinijem i u januaru odlazi iz kluba. Pitanje je samo gdje – zainteresovani su Inter i Lacio i vidjećemo koju destinaciju će Gomes izabrati.

Papu Gomes
Papu Gomesfoto: Reuters

On poslije šest godina ide iz kluba.

Leandro Paredes (PSŽ) – zainteresovan Inter

Leandro Paredes mogao bi u januaru da dođe u Inter, a u suprotnom pravcu otišao bi Marcelo Brozović. Priča o ovom transferu bila je aktuelna i u prethodnom prelaznom roku, ali do realizacije nije došlo. Argentinac se nije naigrao u prvom dijelu sezone i u Parizu su voljni da realizuju ovaj posao.

Isko (Real Madrid) – zainteresovani Sevilja, Everton, Arsenal i Juventus

Španski mediji prije nekoliko dana objavili su informaciju da je Isko odlučio da ode iz Madrida. “As“ je čak i napisao da je fudbaler odlučio karijeru da nastavi u Sevilji, ali tim iz Andaluzije nije jedini zainteresovan za španskog vezistu.

Isko
Iskofoto: Reuters

Trener Reala, Zinedin Zidan izgubio je povjerenje u fudbalera i pustiće ga da ode iz kluba u koji je došao 2013. iz Malage. Ugovor sa Madriđanima Isku ističe 2022. godine, a transfer će iznositi 20 miliona eura.

Dijego Kosta – zainteresovani Arsenal i Vulverhempton

Pred kraj godine Dijego Kosta je tražio i dobio raskid ugovora sa madridskim Atletikom. Španski reprezentativac je iz porodičnih razloga želio prekid saradnje, pa su “kolćonerosi“ izašli u susret igraču koji je dio istorije kluba.

A Kosta bi karijeru mogao da nastavi u Premijer ligi. Zainteresovani su Arsenal i Vulverhempton, ekipe koje imaju problema sa realizacijom ove sezone. “Tobdžije“ su na 16 mečeva u Premijer ligi isto toliko puta zatresli mrežu rivala, pa je Mikelu Arteti potreban igrač, koji bi mogao da razmrda ekipu i izbavi je iz donjeg dijela tabele.

Kosta
Kostafoto: Reuters

Nijesu, ipak, male šanse ni da Kosta karijeru nastavi u Vulverhemptonu. Naročito ako se ima u vidu da je njegov menadžer Žorž Mendeš, čovjek koji ima velike veze u ovom klubu i agent je nekolicini fudbalera “vukova“. Vulverhempton je bez napadača i prve zvijezde ekipe, Raula Himenesa, koji se oporavlja od povrede i ne bi čudilo da Kostu u januaru gledamo u žutom dresu ekipe iz Zapadnog Midlendsa.

Kosta je već igrao u Premijer ligi i to u dresu Čelsija od 2014. do 2017. godine, kada je osvojio dvije titule.

Arkadijuš Milik (Napoli) – zainteresovani Atletiko Madrid, Roma, Juventus, Fiorentina i Everton

Poljski fudbaler odbio je još prošlog ljeta da produži saradnju sa Napolijem, pa zbog toga ove sezone nije ni bio na terenu. Za njega su ljetos bili zainteresovani Juventus i Roma, ali je cijena od 18 miliona eura bila prepreka. Pošto mu ugovor ističe na kraju sezone, očekuje se da gazda Napolija, Aurelio de Laurentis spusti cijenu.

Milik
Milikfoto: Twitter

U trku za Milikov potpis uključio se i madridski Atletiko - "kolćonerosima" je potreban napadač nakon rastanka sa Kostom. A tu su i Everton i Fiorentina...

Divok Origi (Liverpul) – zainteresovani Njukasl, Lids i Inter

U potrazi za većom minutažom, Divok Origi bi mogao da ode iz Liverpula. Strijelac onog čuvenog gola protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona 2019. ne igra na “Enfildu“, a kako se bliži Evropsko prvenstvo svaki minut je bitan.

Origi
Origifoto: Reuters

Italijanski mediji su pisali da bi napadač mogao da pređe u Inter, ali postoji mogućnost da ostane u Engleskoj. Njukasl i Lids će pokušati da ga dovedu...

Adama Traore (Vulverhempton) – zainteresovan Lids

Na samo devet mečeva ove sezone Adama Traore bio je u startnoj postavi Vulverhemptona. Šansu je uglavnom dobijao sa klupe, bez golova i asistencija je ove sezone, a spekuliše se da bi karijeru mogao da nastavi u Lidsu. Ugovor sa “vukovima“ ističe mu 2023. godine, a vrijednost na tržištu procjenjuje se na 40 miliona eura.

Bonus video: