Dominacija Rendžersa kakvu Škotska ne pamti

Rendžers u subotu minimalnim rezultatom bio bolji od Seltika - na dan kada se obilježavalo pola vijeka od nesreće na „Ajbroksu“ kada je 66 navijača Rendžersa izgubilo život

6893 pregleda 0 komentar(a)
Rendžers leti ka tituli koju čeka devet godina, Foto: Reuters
Rendžers leti ka tituli koju čeka devet godina, Foto: Reuters

Čini se da će nakon devet godina surove dominacije škotskim fudbalom Seltik morati da se pomiri sa činjenicom da sjeverno od Hadrijanovog zida ove godine ima ekipa bolja od njih. Da stvar po Kelte bude bolnija, bolji tim ujedno je i najveći rival - Rendžers.

„Policajci” su lideri na tabeli, imaju 19 bodova prednosti i tri utakmice više od Seltika, kojeg su u subotu savladali minimalnim rezultatom u još jednom Old firm klasiku.

Na „Ajbroksu” je presudio autogol Kaluma Mekgregora 20 minuta prije kraja meča, kada je nakon kornera nespretno reagovao i glavom savladao svog čuvara mreže.

Pobjeda protiv velikog rivala došla je na dan kada se obilježavalo pola vijeka od nesreće na „Ajbroksu“ kada je 66 navijača Rendžersa izgubilo život. I tada je njihov tim igrao protiv Seltika...

Da je Rendžers ove godine favorit za titulu govori i podatak da ekipa Stivena Džerarda još uvijek ne zna za poraz u Premijeršipu. Nakon 22 kola ima 20 pobjeda i dva remija. Postigla je 57, primila pet pogodaka. To su brojke koje najbolje oslikavaju o kakvoj je dominaciji riječ...

- Ostvarili smo još jednu pobjedu bez primljenog gola. Ponosan sam na igrače. U prvom poluvremenu nismo bili dobri, ali smo u nastavku popravili igru. Postali smo agresivniji. Naša sezona sada počinje - rekao je Džerard poslije meča.

Rendžers je u subotu upisao i treći vezani trijumf nad velikim rivalom. U obje utakmice odigrane ove sezone protiv Seltika, mreža Alana Mekgregora je mirovala. Iskusni čuvar mreže briljira, a i u subotu je imao nekoliko sjajnih intervencija.

- Šteta je što je mlađi od mene samo dvije godine (Džerard ima 40), jer bih volio još dugo da brani za moju ekipu. Njegove odbrane bile su fenomenalne. On je legenda kluba - biranim riječima je govorio Džerard o Mekgregoru.

Rendžers je ove sezone pretrpio samo jedan poraz u svim takmičenjima i to u decembru kada je u četvrtfinalu škotskog Liga kupa izgubio od Sent Mirena. U Ligi Evrope je izborio plasman u 1/16 finala, gdje će igrati sa Antverpenom. Takmičenje u grupi završio je sa četiri pobjede i dva remija.

Najbolji igrač tima je Džejms Tavernije, koji je na 33 meča u svim takmičenjima postigao 17 golova, uz 14 asistencija. Brojke ne bi bile čudne da je Tavernije napadač. Ali, on igra na poziciji desnog beka.

Seltik je devet godina bio šampion. Ove sezone titula po svemu sudeći odlazi u vitrine Rendžersa, ali menadžera Seltika Nil Lenon vjeruje da borba još nije gotova.

- Ne možete reći da je gotovo, jer ima još mnogo mečeva do kraja. U nastavku sezone moramo da budemo mnogo bolji - kazao je meča Lenon.

Menadžer Seltika bio je ljut na sudije nakon utakmice. Smatra da Nir Biton nije zaslužio crveni karton u 62. minutu derbija kod rezultata 0:0.

- Sudija je donio pogrešnu odluku. To je promijenilo tok igre, jer smo dominirali i imali potpunu kontrolu. Bio je faul, ali nije za crveni karton - istakao je Lenon.

Seltik više nema obaveza u evropskim takmičenjima, jer je nastup u Ligi Evrope završio na posljednjem mjestu u grupi.

Bonus video: