Šansa karijere - Radunović u bivšem šampionu Evrope: Dobro znam gdje sam došao

Risto Radunović, fudbalski reprezentativac Crne Gore, priča o transferu u FCSB, nekadašnju Steauu

6100 pregleda 4 komentar(a)
Novi izazov za Rista Radunovića, Foto: Savo Prelević
Novi izazov za Rista Radunovića, Foto: Savo Prelević

Bio je kapiten Budućnosti, šampion u dresu podgoričkog kluba, već je upisao desetak nastupa za reprezentaciju Crne Gore… To su prethodnih godina fudbalski poduhvati Rista Radunovića, koji je od 2017. internacionalac u Rumuniji.

Ljevonogi fudbaler je do prije dva dana bio član Astre, a u nedjelju je napravio transfer karijere - potpisao je za FCSB iz Bukurešta, klub koji svi znaju kao slavnu Steauu.

Prelazak Radunovića u redove velikana je bio dogovoren još krajem novembra za 400 hiljada eura, a sada je ozvaničen, pa se 28-godišnji fudbaler već priključio ekipi na pripremama u Turskoj. I ispunio veliku želju vlasnika kluba, kontroverznog Điđija Bekalija, koji je učinio sve da ga angažuje.

- Rekao bih da je prelazak u ovako veliki klub potvrda mog kontinuiteta u Rumuniji, ali u fudbalu nema minulog rada, uvijek moramo da budemo spremni na izazove. FCSB me je želio, to mi je jasno stavljeno do znanja, želio sam i ja da dođem. I sada je na meni da se nametnem i da opravdam povjerenje. Vjerujem u sopstveni kvalitet, nadam se da ću odmah početi da se dokazujem u novoj sredini - rekao je za „Vijesti” Radunović.

Nekadašnji armijski klub je bio prvak Rumunije 26 puta (posljednji u sezoni 2014/15), najtrofejniji je u toj zemlji, a najveći uspjeh je ostvario 1986. kada je pokorio Evropu i osvojio Kup šampiona pobjedom nad Barselonom u finalu.

- Znam dobro gdje sam došao i kakve su ovdje ambicije. FCSB je gigant, a nije bio šampion Rumunije već pet godina. Svi žele da se to prekine, ovo je klub koji je navikao na trofeje - kaže Radunović.

Nakon 15 kola u tamošnjem šampionatu FCSB je lider, ima dva boda više od Univerzitatee iz Krajove, tri od Kluža… Borba je zagarantovana kada se prvenstvo nastavi, a tim iz Bukurešta prvi meč igra 15. januara. Rival mu je upravo Radunovićev bivši klub - Astra.

- Nije lak put do titule, ali mislim da imamo kvalitet da je osvojimo. Liga je, inače, veoma kvalitetna, govore to i rezultati na evropskoj sceni. Gotovo svake sezone neka od rumunskih ekipa igra grupnu fazu nekog velikog takmičenja - zaključio je Radunović, koji je za Astru odigrao 91 utakmicu i postigao pet golova.

Kvalifikacije za SP - dobar start je najbitniji

Crnogorska reprezentacija u martu počinje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, i u njih ulazi sa novim selektorom.

Fudbalski savez je, naime, posljednjih dana 2020. odlučio da umjesto Faruka Hadžibegića, kojem je bio istekao ugovor, postavi Miodraga Radulovića.

- Sa Hadžibegićem sam imao odličnu saradnju, a sa Radulovićem sam radio uspješno u Budućnosti. Nadam se da će tako biti i u reprezentaciji - kaže Radunović.

Rivali našoj selekciji u kvalifikacijama za Mundijal su Holandija, Norveška, Turska, Letonija i Gibraltar. U martu su na programu tri utakmice - prvo 24. u gostima sa Letoncima, onda 27. i 30 u Podgorici protiv Gibraltara i Norveške.

- Grupa je veoma jaka, ali i dosta izjednačena. Moramo da vjerujemo u sebe, u kvalitet koji posjedujemo i da uradimo sve da se prvi put plasiramo na veliko takmičenje. Neće biti jednostavno, ali moramo da vjerujemo. Martovske utakmice su veoma bitne kako bismo na pravi način otvorili kvalifikacije - istakao je Radunović.

Bonus video: