Američki bum: Da li "jenkiji" imaju generaciju za napad na vrh svijeta?

U tzv. ligama petice sve je više "jenkija", i to uglavnom mladih, izuzetno nadarenih, tako da je stvorena generacija, koja bi u bliskoj budućnosti mogla da napravi i korak više, primakne se cilju postavljenom prije skoro tri decenije

10695 pregleda 9 komentar(a)
Kristijan Pulišić, Foto: Reuters
Kristijan Pulišić, Foto: Reuters

Kada su 1994. godine organizovali Svjetsko prvenstvo i "soker" na velika vrata uvrstili u sportsku ponudu, Amerikanci su postavili dugoročan cilj - da budu najbolji na svijetu, da prekinu evropsku i južnoameričku dominaciju u globalno najpopularnijem sportu.

I dok su američke djevojke odavno fudbalska velesila (četiri svjetske titule, četiri olimpijska zlata), fudbaleri, osim što su redovni učesnici Mundijala, nisu se još primakli vrhu.

SAD je neugodna selekcija, sposobna da iznenadi, ali ne i da bude među boljima.

U Americi se, međutim, naporno i predano radi svih ovih godina na popularizaciji "sokera", u konkurenciji tradicionalnih sportova - košarke, bejzbola, njihovog fudbala i hokeja - a izgleda i veoma stručno i posvećeno, tako da iz akademija MLS klubova izlaze sve bolji igrači, interesantni i kvalitetni za jake evropske klubove.

U tzv. ligama petice sve je više "jenkija", i to uglavnom mladih, izuzetno nadarenih, tako da je stvorena generacija, koja bi u bliskoj budućnosti mogla da napravi i korak više, primakne se cilju postavljenom prije skoro tri decenije.

Posljednji u nizu američkih mladića koji bi karijeru trebalo da nastave na najvećoj sceni je Brajan Rejnolds, bek Dalasa, za koga je, kako javlja "Skaj sport", Juventus spremio sedam miliona eura.

Rejnolds ima 19 godina, a prvo bi bio pozajmljen Beneventu, kod Pipa Inzagija, da stiče iskustvo za Seriju A.

U Juventusu od ove sezone igra njegov zemljak Veston Mekeni (21), koji se prije četiri godine, takođe, iz Dalasa preselio u Šalke. Juve ga je pozajmio za 4.5 miliona eura, ali je već dogovoreno da će u junu otkupiti njegov ugovor, pa će transfer iznositi 18.5 miliona.

Prije nekoliko dana u Evropu su došla dva talenta iz Filadelfije.

Marka Mekenzija, 21-godišnjeg štopera Filadelfije, belgijski Genk je platio šest miliona eura. Genk je poznat kao sjajna razvojna sredina - to je klub koji je formirao De Brujnea, Kurtou, Milinković-Savića, Bajlija, Malinovskog, Ndidija...

Na veliku scenu početkom godine stupio je i Mekenzijev saigrač, 20-godišnji vezista Brenden Aronson, koga je uzeo Salcburg, još jedan klub koji se promovisao kao razvojna sredina. Nije objavljeno koliko je Aronson plaćen, ali mediji spekulišu da je skuplji od Mekenzija. Transfer je dogovoren u oktobru.

Od januara 2019. u Salcburgu je 21-godišnji vezista Tajler Adams, standardni prvotimac.

Dalas je jedan od klubova u kome se očito radi veoma dobro - da nije tako ne bi Bajern još 2018. godine uzeo Krisa Ričardsa, koji je dvije sezone proveo u B timu, a od ove je u najboljem sastavu i sa sve većom minutažom kod Hansija Flika. Ričards ima 20 godina i igra na poziciji štopera.

Iako ima samo 22 godine, Kristijan Pulišić je već odavno dokazani as najvećeg nivoa - prvo u Borusiji, pa u Čelsiju, koji ga je prošlog ljeta platio 65 miliona eura.

I Đovani Rejna, iako 18-godišnjak, već drugu godinu je prvotimac Borusije, koja ga je dovela iz Njujorka.

Još jedan u nizu talenata je i Seržinjo Dest, koji se iz Ajaksa preselio u Barselonu minulog ljeta, s tim da je 20-godišnji bek fudbalski rastao u Holandiji.

Tek punoljetan, a već važan igrač Valensije je Junus Musa, koji je prošao akademiju Arsenala.

Važnu ulogu u svojim timovima imaju Džoš Sardžent (20, Verder) i Ulises Lanjes (19, Herenven), a velika karijera se prognozira Džoniju Kardosu (19, Internasional Brazil), Efrainu Alvaresu (18, Galaksi)...

To su, dakle, momci od 18 do 22 godine, koji već igraju na najvećem nivou, tako da američka reprezentacija, sudeći po tome, ima veliku budućnost.

O cilju koji je 1994. djelovao kao suviše ambiciozan i možda prepotentan danas se u fudbalskom svijetu govori drugačije.

Bonus video: