"Boksing dej" i pitanje svih pitanja - može li iko da parira Sitiju?

Za razliku od prethodnih sezona, pred "Boksing dej" nema gužve na vrhu Premijer lige
1 komentar(a)
Mančester junajted - Mančester siti David Silva, Foto: Reuters
Mančester junajted - Mančester siti David Silva, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2017. 17:59h

O kultu "Boksing deja" u Premijer ligi je sve ispričano kroz istoriju, a engleski fudbalski analitičari u danima slavlja samo postavljaju pitanje može li Mančester siti da izgubi utakmicu do kraja 2017. godine.

Nakon 19 kola "građani" imaju čak 55 bodova, skor od 18 pobjeda i samo jedan remi, a sada ih čeka božićni duel na stadionu na kojem je atmosfera uvijek posebna - u srijedu će igrati protiv Njukasla na "Sent Džejms parku".

Stadion je rasprodat još prije desetak dana - navijači "svraka" žele da pomognu ekipi da postane prva koja je stala na put kaznenoj ekspediciji Pepa Gvardiole.

"Prošle godine sam prvi put osjetio šta je "Boksing dej" u Engleskoj. Znam da je to nešto više od fudbala, da navijači u posebnom raspoloženju dolaze na stadione, ali za nas na i oko terena se ne mijenja ništa - traži se samo pobjeda i dobar fudbal", rekao je Gvardiola.

Ranijih sezona je na vrhu tabele pred čuveni 26. decembar bila gužva, ove je sve drugačije - Siti "Boksing dej" čeka sa 13 bodova više od drugoplasiranog Mančester junajteda, to je razlika koju niko nikada nije imao u ovom periodu sezone na liderskoj poziciji.

"Doći će period kada nećemo biti u situaciji da pobjeđujemo onoliko koliko želimo. Bićemo spremni i za te dane", dodao je Gvardiola.

Tim sa "Etihada" se poigrava sa brojkama, postavio je mnoge rekorde, a do kraja 2017. ga poslije Njukasla čeka još gostovanje Kristal Palasu.

Narednu godinu će otvoriti 2. januara protiv Votforda kod kuće, potom 14. gostuje Liverpulu, a 20. ga čeka novi duel sa Njukaslom.

"Ako ovu seriju mečeva oko praznika Siti završi bez poraza, vjerujem da će ova sezona biti istorijska po mnogo čemu u Premijer ligi", istakao je bivši vezista Liverpula Stiv Mekmanaman.

"Boksing dej" otvaraju Totenhem i Sautempton od 13.30 časova na "Vembliju", a posljednji meč sjutrašnjeg programa igraju Liverpul i Svonsi (18.30).

Mančester junajted je prošle sedmice eliminisan iz Ligakupa (bolji je bio Bristol siti), a loš momenat je potvrdio remijem sa Lesterom u prvenstvu (2:2), iako su "crveni đavoli" dominirali, vodili sa 2:1 i imali igrača više...

Sada mu na "Old traford" stiže neugodni Barnli (16 časova).

"Izgubili smo dva boda u Lesteru i sami smo krivi. Koštale su nas greške u oba kaznena prostora, naše odluke su bile naivne i pomalo dječačke", aludirao je Žoze Murinjo na promašaje Džesija Lingarda i Markusa Rašforda, te kikseve posljednje linije.

Božićna atmosfera će biti i na "Stamford bridžu" - Čelsi (16) čeka Brajton.

Parovi - utorak: Totenhem - Sautempton (13.30), Bornmut - Vest Hem, Čelsi - Brajton, Hadersfild - Stouk, Mančester junajted - Barnli, Votford - Lester, VBA - Everton (16), Liverpul - Svonsi (18.30);

Srijeda: Njukasl - Mančester siti (20.45);

Četvrtak: Kristal Palas - Arsenal (21.00).

Bonus video: