Blažić je ostvario igračke snove, sada želi stručnu afirmaciju

Nekadašnji reprezentativni golman Srđan Blažić rukavice zamijenio direktorskim mjestom u Iskri

6338 pregleda 4 komentar(a)
Dane najveće sreće Blažić je proveo u dresu reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Dane najveće sreće Blažić je proveo u dresu reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nakon više od dvije decenije, mjesto među stativama nekadašnji crnogorski reprezentativac Srđan Blažić, odlučio je prepusti mlađima.

Sa dva trofeja u Kupu i dva nastupa u nacionalnom dresu u kojima nije primio gol, 38-godišnji Blažić je odlučio da se oproba u drugoj sportskoj ulozi - tehničkog direktora Iskre, kluba u kojem je završio karijeru.

Blažić je počeo u Komu, da bi potom kao kadet prešao u Budućnost, u kojem je postao profesionalac sa svega 16 i po godina. U 22-godišnjoj karijeri, pored nekoliko domaćih klubova, nastupao je u Belgiji (Standard Lijež), Grčkoj (Levadijakos, Panetolikos, Lamija), na Kipru (Anortozis, Nea Salamis)...

- Put je bio dugačak, ali lijep i po meni jako uspješan. Bio sam srećan u gotovo svim klubovima za koje sam igrao, počev od Gusinja gdje sam po potpisu za Budućnost igrao na pozajmici.

Naravno, osjetio sam i drugu stranu medalje, poput većine fudbalera. To se desilo u Anortozisu u koji sam angažovan po želji predsjednika kluba, dok je trener imao svog favorita. Prva greška značila je i selidba na klupu. Jedino taj angažman ne pamtim po lijepom, jer nije lako igrati bez prave podrške u ekipi - prisjeća Blažić, samo dva dana nakon odluke da promijeni sportski angažman.

Odlučio da ostane u fudbalu...

- Fudbal mi je dao toliko lijepog, nezaboravne trenutke. Najsvjetliji i najradosniji bio mi je debi u reprezenatciji Crne Gore protiv Bjelorusije 2009. Dobili smo 1:0 i bio sam najsrećniji na svijetu, a među stative bio sam još u pobjedi nad Azerbejdžanom 2010, iako sam čak 30 puta bio u zapisniku. Prednost su imali sjajni golmani i kolege, Vukašin Poleksić, potom Mladen Božović, ali sam prezadovoljan jer bio sam dio najbolje crnogorske selekcije u istoriji. Bili smo na 16. mjestu na svijetu - ne bez ponosa je istakao Blažić.

U klupskoj karijeri osvojio je dva Kupa.

- Imao sam tu sreću da sa ekipom pljevaljskog Rudara osvojim prvi Kup Crne Gore u nezavisnoj državi. To će svakako ostati u analima našeg sporta, dok sam do drugog trofeja došao u Kupu Belgije sa Standardom. U svakom slučaju ispunjen sam i kada mi je trener Iskre Aleksandar Nedović saopštio da će prednost imati golman Marko Kordić, onda je i logično da završim u ovim godinama.

Blažić će, ipak, ostati važan dio danilovgradskog kluba, kojem je ljetos odbranama sa penala u Andori omogućio da se plasira u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

- Preuzeo sam ulogu tehničkog direktora, jer sam diplomiraio sportski menadžment na temu “Organizacija i upravljanje u Telekom 1. CFL”. Naravno, propisi se mijenaju i sada u Tivtu posjećujem predavanja i pripremam se za trenersku B licencu, mada sebe vidim u organizacionom dijelu. Iskra je odlično postavljen klub sa posvećenom upravom, ali i punom podrškom SO Danilovgrad. Da klub ide u pravom smjeru ne potvrđuju samo rezultati, već i podatak da su naša četiri mlada igrača našla međunarodni angažman. Perović je pošao u portugalski Famalikao, Gajić u ND Goricu, dok su Kulundžić i Vukotić zavrijedili poziv regionalno najuspješnijeg kluba u posljednje dvije decenije, zagrebačkog Dinama. Doduše, Vukotić je ponikao u Budućnosti, ali se afirmisao u Iskri. Afirmacija mladih igrača će i ubuduće biti naša strategija, već imamo Šaletića koji je dokazao potencijal a uskoro će šansu dobiti još igrača iz mlađih selekcija kluba - zaključio je Blažić.

Bonus video: