Radulović promovisan: Borićemo se ravnopravno i hrabro za svaki bod

Tokom karijere je sarađivao sa velikim brojem igrača koji su danas standarni igrači u reprezentaciji

24502 pregleda 80 reakcija 18 komentar(a)
Radulović na današnjoj konferenciji, Foto: Savo Prelević
Radulović na današnjoj konferenciji, Foto: Savo Prelević

Nova era crnogorske fudbalske selekcije je počela – Miodrag Radulović je promovisan danas kao selektor nacionalnog tima.

Vratio se poslije deset godina i u FSCG, a poslije osam i u crnogorski fudbal – bio je selektor omladinske reprezentacije, a 2012. trener Budućnosti.

„Ponovo sam u svojoj kući. Hvala čelnicima FSCG na povjerenju, ovo je kruna mog dosadašnjeg rada, priznanje na koje ću biti ponosan do kraja života. Ponosan sam, a imam obavezu i da vratim nešto Fudbalskom savezu. Odavde sam krenuo, to pamtim, rad u FSCG mi je otvorio vrata u kasnijoj karijeri. Obaveza mi je da znanje i iskustvo unesem u naš nacionalni tim i da radim u interesu našeg fudbala“, kazao je Radulović.

Miodrag Radulović
foto: Savo Prelević

Tokom karijere je sarađivao sa velikim brojem igrača koji su danas standardni igrači u reprezentaciji.

„Vrlo dobro poznajem grupu igrača koji su okosnica tima, jer sam sa njima sarađivao u mlađim selekcijama i klubovima. Imamo preduslove da imamo dobre rezultate. Poznajem mentalitet tih momaka, oni su sjajna grupa, poznajem i ljude iz Saveza i njihovo znanje i kvalitete“, kazao je Radulović, kome će saradnici biti Miodrag Džudović, Božidar Vuksanović i Nenad Stanković, kao i njegov dugogodišnji saradnik Srđan Kljajević.

Crna Gora u martu počinje kvalifikacije za Mundijal...

„Ne potcjenjujem igranje u Ligi nacija, ali nas sad očekuje top nivo. Znamo kako smo završili posljednje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, želimo i moramo da napravimo iskorak“.

Radulović na konferenciji
Radulović na konferencijifoto: Savo Prelević

Kakve su šanse u grupi sa Holandijom, Norveškom, Turskom, Letonijom i Gibraltarom?

„Ja sam fokusiran na naše igrače prije svega, najvažnije je da oni nađu sredinu u kojoj će imati minutažu. Mi imamo tri utakmice u sedam dana, prvi put je takav sistem takmičenja, i zato nam je potreban još širi izbor igrača. Moramo da imamo i plan A, i plan B, a sada zbog kovida i plan C. Nadam se da će igrači biti spremni, a imam viziju kako ćemo da izgledamo. Nadam se da će biti zdravi, a želja, volja i emocija nikada nisu bili sporni“.

Rivali su opasni, kvalitetni, Holandija je top nivo, Norveška i Turska odmah ispod...

„Svakoga cijenimo, ali najviše sebe. Moramo da imamo razrađen sistem igre, a ubijeđen sam da ćemo da stvorimo ekipu koja će moći da se transformiše i u toku igre. Momci koji su glavni igrači su stekli iskustvo, kvalitetniji su nego što su bili, siguran sam da možemo to da sprovedemo. Ponekad sve zavisi koje ćemo igrače imati na raspolaganju, a siguran sam da ćemo imati zapaženu ulogu u grupi“.

Igrači iz CG lige.

„Uvijek sam cijenio našu ligu, naše trenere i naše igrače. Podatak da je 70 odsto igrača u nacionalnom timu poniklo u našim klubovima govori da postoji kvalitet. Siguran sam da ima igrača u našoj ligi i tu ćemo tražiti bazu za proširenje. Mi imamo preko 110 igrača van granica Crne Gore, ali nećemo gledati u tuđe dvorište prije nego u naše. Mi nemamo luksuz da se odreknemo bilo kojeg igrača, ima nekih koji nisu pozivani, sticajem okolnosti, ali najvažnije je da ima veliku bazu i može da zove igrače koji igraju u svojim klubovima, imaju takmičarski ritam“.

Kakve su šanse Crnoj Gori u takvoj konkurenciji.

„Ovaj nivo takmičenja ne trpi improvizacije. Očekivanja javnosti i navijača su velika, želi se uspjeh, to je normalno. Mi želimo da popravimo utisak, da napravimo pomak. Važan je start, imam iskustvo takve vrste iz Libana, moramo da se spremimo za početak. Imamo dobar raspored, dobri rezultati daju samopouzdanje, ako se ukaže prilika i šansa borićemo se ravnopravno i hrabro sa svima za svaki bod. Ne volim obećanja, imam 20 godina iskustva, ali ako želite sreću, moraju da se ispoštuju i neka fudbalska pravila“.

Raspored je povoljan – 24. marta je gostovanje Letoniji, 27. marta meč sa Gibraltarom kod kuće, pa sa Norveškom 30. marta takođe u Podgorici.

Problem je što će vremena za trening biti malo...

„S obzirom da sam radio sa većinom momaka, baziraćemo se na taktičkim zadacima. Imaćemo vjerovatno samo jedan zajednički trening pred put u Letoniju, moraćemo da razgovaramo mnogo, moraćemo mnogo da skeniramo prva tri protivnika. To je najbitnije, jer onda ostaje da se fokusiramo na naš tim. Trebaće nam mnogo rotacija za tri utakmice u sedam dana, a ja sam siguran da će igrači prepoznati šta se od njih traži. Takvi su bili i sa 19 godina, sada su još bolji i zreliji“.

Bonus video: