Djetinjstvo je proveo po autobusima, a danas je jedan od najboljih napadača u Evropi

"Odlazio sam u 9 ujutro, stigao bih na trening oko 14 sati, trening bi završio do 18, vratio bih se kući oko 22 sata. Jedi, spavaj i sjutra sve ponovno. I nije to bio samo jedan autobus, morao sam ih promijeniti tri, četiri, nekad i više"
4 komentar(a)
Mohamed Salah, Foto: Reuters
Mohamed Salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2017. 11:06h

Mohamed Salah trenutno je jedan od najboljih napadača u Evropi i jedan od fudbalera koji su obilježili godinu na izmaku. Ljetos je iz Rome prešao u Liverpul za više od 40 miliona eura, a u 27 nastupa postigao je 21 gol i upisao šest asistencija.

Da bi ostvario svoj san i zaigrao za jedan od najvećih klubova na svijetu morao je biti vrlo uporan i kao dječak žrtvovati puno toga. Ima fudbalera koji se žale na žestok tempo modernog fudbala, naročito u Premijer ligi, ali Salah je navikao na takav život. Nedavno je Liverpulovim fanovima ispričao svoju priču.

Da bi kao dječak u Egiptu stigao na trening morao se autobusom voziti i po devet sati dnevno, a ponekad bi morao i deset puta presjedati do svog kluba.

"Prvo sam igrao za klub koji je bio na pola sata od mog sela u Basjounu. Zatim sam potpisao za klub iz Tante, do koje sam putovao sat i po, a onda sam otišao u Kairo. Četiri i po sata vožnje u jednom smjeru, pet dana nedjeljno sam išao na treninge", prisjetio se egipatski golgeter koji je prije mjesec dana odveo svoju reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo.

"Morao sam napustiti školu ranije kako bih stigao na trening. U školi sam bio od 7 do 9, a imao sam opravdanje od kluba kako bi me škola pustila ranije jer sam morao u 14 sati biti na treningu. U školi sam bio dva sata dnevno. Sada bi mi bilo jako teško da nijesam postao fudbaler", rekao je Salah.

"Pet dana nedjeljno, svake nedjelje, tri-četiri godine sam tako živio. Odlazio sam u 9 ujutro, stigao bih na trening oko 14 sati, trening bi završio do 18, vratio bih se kući oko 22 sata. Jedi, spavaj i sjutra sve ponovno. I nije to bio samo jedan autobus, morao sam ih promijeniti tri, četiri, nekad i više."

Upornost mu se isplatila, sa 20 godina iz Arab Kontraktorsa u Evropu ga je doveo Bazel, a onda je preko Čelsija, Fiorentine i Rome stigao u Liverpul.

"Bio sam mlad, želio sam biti fudbaler, veliko ime. Biti neko poseban. Ali ne mogu reći da sam znao što ću postati. Počeo sam od nule, nijesam imao ništa, bio sam 14-godišnjak sa snom. Nijesam znao šta će biti, ali sam to jako želio", rekao je Salah.

Bonus video: