Lacio - Roma: Vrući derbi „vječnog grada”

Na otvaranju 18. kola u Seriji A Lacio večeras (20.45) igra protiv Rome, a spektakl obećava ofanzivni potencijal i forma oba rivala

2340 pregleda 0 komentar(a)
Igrači Lacija i Rome neće imati podršku i huk sa tribina, Foto: AP
Igrači Lacija i Rome neće imati podršku i huk sa tribina, Foto: AP

Vrući derbi “vječnog grada” otvoriće 18. kolo Serije A. Lacio će zvanično biti domaćin Romi na Olimpiku, ali uprkos sjajnoj formi i igrama oba rimska kluba, linija bukmejkera “vučici” daje prednost. U rimskom derbiju, međutim, favorita nema, a dva su prethodna završena sa identičnih 1:1.

Romi pripada uloga favorita zbog pozicije i bodovnog salda - “vučica” je treća na tabeli sa 34 boda, a nakon tri pobjede remizirala je u prošlom kolu kući sa Interom 2:2. Lacio ima šest bodova manje, ali i neke poraze koje “nebesko-plavi” igrom nisu zaslužili. Izabranici Simonea Inzagija imali su dosta problama sa povredama, ali pred derbi osim što je pod znakom pitanja Argentinac Korea, ekipa će nastupiti u sastavu koji je plijenio lijepom i dobrom igrom.

- Svi znamo šta znači Rimu ovaj derbi. Ekipe će morati da da rizikuju kako bi pobjedom ispratile ritam klubova koji pobjeđuju. U nekim utakmicama moja ekipa se odlično snašla, ako tako bude i ostave srce na terenu, imamo šansu - kazao je Inzagi.

Izabranici Paula Fonseke, međutim, uprkos podatku da od starta sezone igraju bez supertalentovanog Zaniola, igraju iznad svih očekivanja. Obje ekipe imaju sjajnu ofanzivnu liniju, koje su u fanatstičnoj formi. Sa jedne strane domaćin se uzda u “zlatnu kopačku” Evrope, Ćira Imobilea, koji je ove sezone postigao 11 golova uz dvije asistencije. Iza njega su sjajni Luis Alberto i Sergej Milinković-Savić, dok sve veću ulogu ima naš reprezentativac Adam Marušić, kojeg Simeone rotira sa pozicija desnog na lijevi bok.

Iza Jermenca Henrika Mhitarjana sa sjajnim učinkom od po osam golova i asistencija, Roma ima izuzetnu klasu u napadu sa Edinom Džekom i Lorencom Pelegrinijem.

- Agresivna igra. Ona mora biti ključ kako bismo zaustavili sjajnu kontru Lacija. I ne smijemo imati tih padova u igri, radimo na tome da to otklonimo - naglasio je Fonseka.

Roma je uspješnija u međusobnim duelima u Seriji A sa 66 pobjeda, Lacio ima 46, dok su 44 derbija završena neriješenim ishodima.

Bonus video: