Trka za titulu u Premijer ligi: Ko će prvi proći kroz cilj

Razlika između prvoplasirane i šestoplasirane ekipe je pet bodova

3834 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg meča Liverpula i Mančester junajteda, Foto: Reuters
Sa jučerašnjeg meča Liverpula i Mančester junajteda, Foto: Reuters

U derbiju Premijer lige Liverpul i Mančester junajted odigrali su sinoć 0:0, dok je Mančester siti na svom terenu bio bolji od Kristal Palasa - 4:0.

Junajted je ostao prvi na tabeli sa 37 bodova, Siti na drugom i Lester na trećem mjestu imaju po 35, četvrti Liverpul ima 34, peti Totenhem 33, a šesti Everton 32 boda. Razlika između prvoplasirane i šestoplasirane ekipe je pet bodova, ali treba imati u vidu da Siti i Everton imaju meč manje od ostalih timova.

Trka za titulu u Premijer ligi, čini se, nikad nije bila neizvjesnija. Uoči starta sezone favoriti za krunu bili su aktuelni šampion, Liverpul i Mančester siti, a poslije pola sezone u borbu za trofej mogla bi da se umiješa još neka ekipa.

"Siti je opasan i u ovom trenutku čini se da je ekipa Pepa Gvardiole najbolja u ligi. U dobrom su ritmu, imaju mnogo samopouzdanja. Ako nastave da igraju u ovom ritmu mogu da nanesu štetu ostalim timovima. Ali, većina ekipa ove sezone igrala je u dobroj formi četiri ili pet nedjelja, da bi potom uslijedio pad", smatra stručni konsultant Sky sports-a, Geri Nevil.

Za razliku od Sitija, Liverpul u 2021. godini igra u neprepoznatljivoj formi. "Redsi" su bez pobjede u ligi od 19. decembra kada su slavili na gostovanju Kristal Palasu (7:0). Od tada odigrali su četiri meča u šampionatu i upisali tri remija (VBA, Njukasl i Mančester junajted) i poraz od Sautemptona.

"Liverpul ne igra u prepoznatiljivoj formi. Nemaju Van Dajka, a kada je on odsutan Fabinjo ne može da igra u veznom redu, jer pokriva poziciju štopera", smatra nekadašnji fudbaler Mančester junajteda.

Poput Nevila, i bivši igrač Liverpula Grem Sunes smatra da je Siti najopasniji tim u ligi.

"Mislim da je Siti trenutno opasniji od Liverpula. Kao navijač Liverpula bio bih zabrinut kada Serhio Aguero bude spreman. Pogledajte njihovu utakmicu protiv Brajtona prošle srijede - napadali su i napadali i na kraju slavili samo 1:0. Da je Aguero igrao u toj utakmici, sigurno bi postigao gol i rezultat bi bio ubjedljiviji. Ne možete na svakom meču da se oslonite na svog štopera da će postići gol, kao što je to uradio Stons danas", osvrnuo se Sunes na sjajnu partiju Džona Stonsa, koji je sinoć protiv Kristal Palasa postigao dva gola, što su bili njegovi prvi pogoci u dresu Sitija.

Bivši igrač Mančester junajteda, Roj Kin prednost u trci za titulu daje Liverpulu.

"I dalje sam sigran da će Liverpul biti šampion. Očigledno je da ne igraju u formi po kojoj su bili prepoznatljivi prethodne sezone. Njihovi napadačI su sjajni. Izgubili su malo energiju, alI mislim da će se vratiti na prepoznatljiv nivo igara. Poput mnogih ekipa i oni su imali uspona i padova ove sezone. Ali imaju kvalitet, energiju i Klopa" poručio je bivši kapiten Mančester junajteda.

Šansu ima i Lester.

"Nijesam iznenađen pozicijom Lestera. Tu su zahvaljujući menadžeru i igračima koje imaju", smatra Kin, koji je iz trke za titulu otpisao Everton i Totenhem.

"Zaboravite Everton. Ostvarili su sjajne rezultate u dosadašnjem dijelu sezone, ali neće osvojiti titulu. Kada je riječ o Totenhemu - tu ima još sumnji. Vidi se napredak, naročito u napadu. Sigurno je da su frustrirani nakon nekoliko posljednjih kikseva, ali i kada imaju svoj dan mogu biti među četiri ili pet najboljih u ligi. To nije dovoljno za osvajanje titule. Sparsi nijesu jaki kao Liverpul, Siti i Lester", jasan je Kin.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: