Gvardiolinih 50 godina: Bogata igračka i još bogatija trenerska karijera

Doveden je da osvoji Ligu šampona, ali tog trofeja na "Etihadu" još uvijek nema

2532 pregleda 0 komentar(a)
Gvardiola, Foto: Reuters
Gvardiola, Foto: Reuters

Legendarni španski stručnjak i jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena, Pep Gvardiola danas proslavlja 50. rođendan.

Španac je, kako u igračkoj, tako i u trenerskoj karijeri osvojio pregršt trofeja, a najviše dok je bio u svojoj Barseloni.

Pep Gvardiola je karijeru počeo u mlađim kategorijama Barselone, a za prvi tim debitovao je 1990. godine protiv Kadisa. U narednih 11 godina sa "blaugranom" je osvojio šest titula u ligi, po jedan Kup Kralja, Kup evropskih šampiona i Kup pobjednika kupova, četiri Superkupa Španije i dva evropska Superkupa.

Sa reprezentacijom Španije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni.

Iz Barse odlazi u Romu 2002, potom igra za Brešu, Al-Ahli i Dorados, nakon čega započinje sjajnu trenersku karijeru.

Prvo je trenirao drugi tim Barselone, da bi 2008. sjeo na klupu prvog tima.

Ukupno - kao trener Barselone osvojio je tri La Lige, dva Kupa Kralja, tri španska Superkupa, po dva Superkupa Evrope i Svjetska klupska prvenstva, kao i dva trofeja u Ligi šampiona.

Pamti se 2009. godina kada je "blaugrana" osvojila sve što se moglo osvojiti - La Ligu, Kup Kralja, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Španije i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo.

Iz Barse odlazi 2012. i nakon godinu dana pauze preuzima minhenski Bajern. U Njemačkoj je uzeo tri Bundeslige, dva njemačka Kupa i po jedan Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Trenutno je na klupi Mančester sitija, gdje je sjeo 2016. godine. Doveden je da osvoji Ligu šampona, ali tog trofeja na "Etihadu" još uvijek nema. Sa njim na klupi Siti je dva puta uzeo Premijer ligu, jedan FA Kup, tri Liga kupa Engleske i dva Komjuniti šilda.

Za najboljeg trenera na svijetu proglašen je 2011. godine.

Bonus video: