Umjetnik i kralj asistencija na novom početku

- Fener je klub za koji navijam od kada sam bio dječak. Uzbuđen sam što ću obući žuto-crni dres, nadam se uspjesima - rekao je Ozil po dolasku u Istanbul

5421 pregleda 64 reakcija 1 komentar(a)
Mesut Ozil je prije dvije noći stigao u Istanbul, Foto: REUTERS
Mesut Ozil je prije dvije noći stigao u Istanbul, Foto: REUTERS

Nekada su Arsenal i Mesut Ozil bili savršen spoj, a posljednjih godinu zasićenje je bilo toliko očigledno da su i jedna i druga strana jedva čekale razlaz.

Ogromna plata bivšeg igrača Real Madrida je predstavljala problem za sve zainteresovane klubove, ali sada je sve završeno - Ozil karijeru nastavlja u Fenerbahčeu, napustio je sjeverni London nakon sedam i po godina. Nekadašnji njemački reprezentativac je već u Istanbulu, turska avantura može da počne.

- Fener je klub za koji navijam od kada sam bio dječak. Uzbuđen sam što ću obući žuto-crni dres, nadam se uspjesima - rekao je Ozil po dolasku u Istanbul.

„Kralj asistencija” je posljednji meč za Arsenal odigrao još u martu prošle godine, prije nego je svijetom zavladala pandemija koronavirusa. Bilo je to u londonskom derbiju protiv Vest Hema i niko tada nije mogao ni da nasluti da „desetka” više neće istrčati na teren u zvaničnim utakmicama.

Arsenal je u tom meču slavio 2:1, a simbolika je da je Ozil namjestio pobjedonosni pogodak Aleksandru Lakazetu. Bila mu je to posljednja od ukupno 54 asistencije u dresu „tobdžija” u Premijer ligi... Kasnije nije ni registrovan za sezonu 2020/21.

U igri ćutanja sa obje strane je ostala dilema šta se dogodilo između Ozila i kluba, mada se odavno spekuliše da su u pitanju igračevi politički stavovi. Ozil je, naime, u decembru 2019. godine javno kritikovao kineske vlasti zbog ugnjetavanja Ujgura, muslimanske manjine u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, a nakon te izjave su navijači Arsenala u Kini počeli da pale dresove sa Ozilom imenom.

Klub je brzo procijenio da mu sve to utiče na imidž na azijskom tržištu i ogradio se od komentara momka rođenog 1988. u Gelzenkirhenu. Nakon svega, Ozil je raskinuo ugovor koji mu je garantovao 350 hiljada funti sedmično i otišao tamo gdje ga žele - u Istanbul, u jedan od najvećih turskih klubova.

U Arsenal stigao 2013. iz Real Madrida na poziv Arsena Vengera za cifru od 43 miliona funti. I sam Francuz je nedavno pričao slučaju Ozil.

- Ljudi idu na stadion kako bi gledali igrače poput njega. Ne poznajem razloge njegovog sportskog pada, nestao je s radara kada sam ja otišao iz kluba. Nevjerovatno je talentovan igrač, kao veliki muzičar, umjetnik. Ali, za umjetnike više nema mjesta u modernom fudbalu - istakao je Venger.

Ozil je sa Arsenalom osvojio tri trofeja u FA kupu, ima i pehar pobjednika Komjuniti šilda i dva izgubljena finala - u Ligi Evrope i Liga kupu Engleske.

- Kada sam 2018. produžio ugovor sa Arsenalom obavezao sam se na lojalnost klubu koji volim. Tužan sam zato što mi ljubav nije uzvraćena - rekao je Ozil u oktobru prošle godine.

Bonus video: