Tumbaković: Sa ljudima u Crnoj Gori sam imao sjajnu saradnju, krivo mi je što sam otišao na takav način

Ljubiša Tumbaković i nekoliko reprezentativaca napustili su fudbalsku reprezentaciju Crne Gore nekliko sati uoči meča sa Kosovom u Ligi nacija sedmog juna 2019. godine u Podgorici

12116 pregleda 44 reakcija 32 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Tumbaković, Foto: Savo Prelević

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, Ljubiša Tumbaković u razgovoru za televiziju Nova S rekao je da mu je krivo na koji način je napustio klupu "sokola".

Ljubiša Tumbaković i nekoliko reprezentativaca napustili su fudbalsku reprezentaciju Crne Gore nekliko sati uoči meča sa Kosovom u Ligi nacija sedmog juna 2019. godine u Podgorici.

On je po završetku angažmana u Crnoj Gori postao selektor Srbije, sa kojom nije uspio da se plasira na Evropsko prvenstvo, pa je smijenjen na sjednici Izvršnog odbora saveza te zemlje u decembru prošle godine.

„Prvi put se pojavljujem, dugo sam u poslu i mislim da je bolje da sačekam neko vrijeme i analiziram sve što je urađeno u godinu i po dana, i da onda iznesem svoj stav po pitanju onog što je urađeno. U poslu sam 30 godina, poslije tri ili četiri godine je bilo pitanja da mogu postati selektor. Ja sam 25 godina bio kandidat, postao sam kad se najmanje očekivalo, poslije Crne Gore. Nije to bila nagrada, moja reakcija je bila spontana i logična, da li je bila ispravna, pokazaće vrijeme. Mislim da nije bila ispravna, sa ljudima u Crnoj Gori sam imao sjajnu saradnju, to je bio mini doživljaj i lijepa situacija svaki put kad dođem, a krivo mi je što se to desilo. Imao sam super konekciju sa Savićevićem i ostalima, mislim da je to bilo jedno razočarenje kod njih. Cijela njihova predstava o meni kao čovjeku i stručnjaku bila je drugačija. Ali ja se vraćam u državu svoju i grad, to je bilo spontano. Bilo je to opredjeljenje ljudi da nastavim ono što je počeo Krstajić, da eventualno definišemo cilj i odemo na EP poslije 20 godina. Sve se mjeri kroz krajnji cilj, ako to nijesi uspio, onda si neuspješan. Ja ne gledam tako, za sve je potrebno vrijeme. Turbulentnih godinu i po dana, interesantno je vrijeme kao faktor. Pandemija je poremetila termine, u posljednjih 10 meseci nijesam video nijednog igrača, nijesam imao konekciju osim telefonsku, nijesam mogao da putujem da ih pogledam, da pričamo. Ta okupljanja su stvarno malo da se uradi, svaki rastanak ima dimenziju bola, i ovaj ima to. Nijesam razočaran, ponosan sam na sve što sam uradio. Štab je profi pristupio radu, ali se radilo na temeljnom procesu koji traži vrijeme. To je trebalo da prepoznaju”, rekao je Tumbaković.

On je istakao da nije zadovoljan kako je na kraju sve ispalo.

“Nije prepoznata moja ideja, moj rad, ali ljudski smo se razišli. Ali i dalje mislim, da moramo da razmišljamo pozitivno i stručno i avangardno šta treba da se desi. Za razliku od mojih starijih kolega i koji su upali u mrežu provokativnih pitanja, ja ću pričati samo šta treba da se radi i organizuje. Dežurni treneri uvijek komentarišu neuspjeh i pričaju isto. Veliku pomoć u stvaranju rezultata imaju mediji, iako znam da niko ne može da nas hvali ako izgubimo od Škota, a prije toga si igrao protiv Norveške fantastično”.

Naveo je Tumbaković da je “dežurni krivac”.

“Nijesmo to prevazišli u tranziciji, uvijek se krivac traži u trenerima, ja sam to prevazišao i to mene ne zanima. Ja nijesam krivac, suštinski to mislim. Normalno je da trener preuzima odgovornost, on je dežurni krivac. Ja nijesam ni počeo sa tim ciklusom takmičenja, samo sam nastavio. Nemam taj problem da to prihvatim, imam ideju da saopštim šta je napravljeno, i to sam sada htio, ponosan sam na to što je napravljeno. Sposobnosti polivalentnih igrača možemo sada koristiti u raznim sistemima igre. Sama ideja je trebalo da se prepozna i da se to nastavi. Biće dobro da novi selektor to prepozna i ako bude pratio šta smo detaljno dali izvršnom odboru, na 150 strana, to je detaljno analizirano šta je dobro i nije. Selektoru će biti lakše ako prepozna ideju. Mislim da već kasnimo, vrijeme je mnogo bitno u realizaciji ideja za novog selektora, da bi se ostvario rezultat“, rekao je Tumbaković.

Nemanja Matić se nedavno oprostio od reprezentacije Srbije poslije čega je rekao da bi predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić trebalo da se pozabavi dešavanjima u fudbalu.

“Mislim da uloga predsjednika treba da bude samo da prati sve to. To treba da rešavamo mi na nivou struke i njemu da prezentiramo. Kad neko napiše strategiju, onda može da dođe do predsjednika i kaže, ovo je naša strategija za narednih 20 godina. Ovako hoćemo od kadrova i infrastrukture… Prošao sam cijeli svijet, u posljednje vrijeme sam u regionu igrao, Rumunija, Mađarska… Te zemlje su bile neki naš nivo, ne govorim o fudbalskom, već drugom momentu. Fasciniran sam šta su napravili Mađari, 26 stadiona imaju. Mi nemamo stadion kakav dolikuje po propisima FIFA i UEFA. Mi smo se ovdje hvalili u vrijeme Toleta Karadžića kad dobijemo reflektore, sada smo se hvalili sređivanjem terena, ali ovo je 21. vijek i to treba da bude normalno”, zaključio je Tumbaković.