Skupština SPFCG - Sindikat će i dalje raditi na zaštiti prava fudbalera

Predsjednik SPFCG Željko Janović čestitao je igračima na svemu što su uradili u ovom izazovnom vremenu, podsjetivši da je organizacija na čijem je čelu pomogla da njihov status ne bude ugrožen u vrijeme korona-krize

4121 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SPFCG
Foto: SPFCG

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) nastaviće i u narednom periodu da radi na poboljšanju statusa igrača i zaštiti njihovih prava, uz usku saradnju sa partnerima iz FIFPro organizacije, saopšteno je na današnjoj Skupštini ove organizacije, kojoj su prisustvovali fudbaleri iz svih crnogorskih prvoligaških klubova, izuzev opravdano odsutnih predstavnika Rudara.

Predsjednik SPFCG Željko Janović čestitao je igračima na svemu što su uradili u ovom izazovnom vremenu, podsjetivši da je organizacija na čijem je čelu pomogla da njihov status ne bude ugrožen u vrijeme korona-krize.

SPFCG
foto: SPFCG

“U dogovoru sa FSCG usvojen je naš predlog da se ugovori igrača, koji su isticali u maju, automatski produže do kraja prošle sezone, što je, smatramo, bila velika i pozitivna stvar, koja vam je donijela mirnoću u poslu kojim se bavite”, kazao je Janović.

I pored toga, te intenzivnog rada na poboljšanju statusa fudbalera, postoje problemi, naglasio je Janović.

“U tekućoj sezoni registrovani su i objavljeni finansijski problemi u klubovima – sada u OFK Titogradu, ranije u Rudaru i Petrovcu. Naravno, ispaštaju igrači. Poznat je naš stav da bi u svim klubovima trebalo da igraju isključivo profesionalci, igrači sa ugovorima, jer samo oni mogu da budu zaštićeni. Kada fudbaler nema ugovor i igra kao amater, nama su ruke vezane. Mi ćemo nastaviti da radimo na profesionalizaciji našeg fudbala, razgovaraćemo sa svim relevantnim institucijama, jer jednostavno moramo da nađemo rješenje – da li kroz određivanje vlasničke strukture, kroz partnerstvo".

SPFCG
foto: SPFCG

"Zaključak sa Skupštine je da će Sindikat u narednom periodu inicirati organizovanje okruglog stola na temu Vlasnička struktura i održivost crnogorskog klupskog fudbala na koji ćemo pozvati sve relevantne aktere kako iz fudbala, tako i iz nadležnih organa i pokušati da dođemo do prihvatljivog rješenja na dobrobit svih”, naglasio je Janović.

“Bićemo u narednom periodu veoma aktivni u razgovorima sa svima – od fudbalskih do izvršnih vlasti – da nađemo model za održivost fudbala u Crnoj Gori”, nadovezao se generalni sekretar SPFCG Vladimir Krsmanović.

Na Skupštini su danas predstavljena i dva nova projekta.

Projekat “Red button” vezana je za borbu protiv namještanja utakmica. Riječ je o prijektu FIFPro, koji je, zapravo, aplikacija za pametne telefone putem koje igrači mogu, apsolutno anonimno, da prijave neregularnosti u takmičenju.

Drugi projekat SPFCG je “Druga karijera”, koji se bavi edukacijom fudbalera i daje im smjernice prilikom odlučivanja čime da se bave kada predstanu da igraju fudbal.

U sklopu projekta potpisan je ugovor sa Fakultetom za menadžment iz Herceg Novog, koji ima mogućnost za kompletno on-line školovanje, a po kome će članovi SPCFG imati 30 odsto, a članovi njihovih porodica deset odsto popusta na školarinu.

Na današnjoj Skupštini izvršene su promjene Statuta, po kome će prvi put jedan član Izvršnog odbora biti fudbalerka, što je i sugestija FIFPro organizacije, ali i jedan od prioriteta SPFCG.

Željko Janović je, takođe, uručio priznanje Drašku Božoviću, kojeg su fudbaleri kolege ljetos izabrali za igrača sezone u Telekom 1. CFL, ali mu poklon tada nije dodijeljen zbog restriktivnih mjera vezanih za koronavirus.

Draško Božović, Željko Janović
foto: SPFCG

Bonus video: