Realov kompleks problema

Trećeligaš šokirao giganta, vjerovatno se bliži kraj druge Zidanove ere na klupi, u Španiji i svjetskim medijima različito vide način izlaska Reala iz velike krize

4090 pregleda 0 komentar(a)
Zidanu se možda bliži kraj u drugom trenerskom mandatu u najvećem klubu, Foto: Reuters
Zidanu se možda bliži kraj u drugom trenerskom mandatu u najvećem klubu, Foto: Reuters

Najveći svjetski klub Real Madrid svakog momenta je bod budnim okom ne samo španske već i međunarodne medijske sceni. Zato i fotoreporteri nisu propustili da snime izraz lica trenera “kraljevskog kluba”, Zinedina Zidana nakon eliminacije u Kupu Kralja i to u 1/16 finala od trećeligaša Alkojana. Taj izraz blagog šoka, nevjerice i rezigniranosti poslovično hladnog Francuza bio je identičan izrazima lica ljudi iz Alkojana nakon žrijeba koji ih je namjerio na Real. Samo, nakon velike pobjede i gola u produžetku sa igračem manje, sve se promijenilo i to u oba tabora.

U Alkojanu vlada neslućena sreća i euforija, dok je Real dobio jedan od najžešćih “šamara” u klupskoj istoriji. A kako i ne bi, 2,6 miliona vrijedan tim sa Mediterana, iz oblasti Valensije, koji nastupa u Sekundi B, trećem po rangu takmičenju, eliminisao je tačno 300 puta skuplju ekipu “merengesa”. Zidanova ekipa je bez pobjede u tri utakmice zaredom, porije samo nekoliko dana eliminisana je u polufinalu Superkupa, dok u prvenstvu već prilično zaostaje za gradskim rivalom Atletikom.

Mali klub - mala kriza, veliki klub - velika kriza, staro je i nepisano je fudbalsko pravilo, zato su u Realu upaljena sva zvona za uzbunu jer se čini da je Liga šampiona sada jedino takmičenje gdje bi ekipa mogla da konkuriše za trofej, iako ima nekoliko ekipa koji su puno veći favoriti.

Da li se spremaju rezovi?

I dok tradicionalno bliska Realu, madridska “Marka” tvrdi da će Zidan ostati do ljeta na klupi i da će se tek tada krenuti u rekonstrukciju, ESPN ima informacije da predsjednik “merengesa” Florentino Peres želi da odmah dovede trenera River Plejta, Marsela Galjarda.

“Postoji kompleks problema i smatarm da se bliži kraj još jednoj eri Zidana. Njegove misli i ideje ne dopiru do igrača. Nekoliko fudbalera koji su igrali protiv Alkojana čak tvrde da ih je ignorisao i dva do tri mjeseca nije razgoavrao sa njima”, rekao je novinar “Marke” Hose Felis Dias, koji ne dijeli mišljenje uredništva.

I dok je u Realu stanje koje zahtijeva brze reekcije i gašenje požara, slavlje ne prestaje u industrijskom gradiću od nešto preko 60 hiljada stanovnika - Alkojanu.

U Španiji postoji fraza - “ne predaje se i jak je duhom kao Alkojano!” I da je zaista tako pokazali su igrači ovog trećeligaša, uprkos minusu nakon gola Militaa u 45. minutu i odnosu udaraca od 8:1, te 75 odsto posjeda lopte Reala do poluvremena. U nastavku je i Zidan pojačao tim, ušao je Benzema (kasnije u produžetku i Azar, Kros i Asensio) ali je trener Akojana pogodio sa izmjenama. Solbes je pogodio glavom za 1:1 u 80. minutu nakon kornera Lopesa, koji je isključen na startu drugog produžetka, ali je samo pet minuta kasnije svježi Anton umakao, dodao rezervsiti Diakiteu a ovaj Kasanovi koji sa metra nije mogao da promaši.

I Kasanova je ušao sa klupe, ali je ipak heroj pobjede golman Hose Huan - on je jedini ove sezone Realu odbranio 10 šansi. Huan ima samo jedan nastup u najjačoj španskoj ligi, a 25. januara napuniće 42 godine.

- Nikakve premije nismo predvidjeli. Ipak, ako Huan zatraži stan u blizini plaže, kupiću mu - nije krio sreću predsjednik Alkojana Antonio Justisija.

Alkojano je prethodni put bio uspješniji do Reala još u sezoni 1947/1948. kada je završio na 10. a Real, tada u krizi zbog izgradnje stadiona “Santjago Bernabeu”, na 11. mjestu. Alkojano je u dva prvenstvena duela te sezone bio bolji (2:2, 2:1).

Bonus video: