Je li Ronaldo najbolji strijelac svih vremena? Možda, vjerovatno, nije sigurno...

Portugalac je protiv Napolija postigao 760. gol u karijeri i po nekim izvještajima postao najbolji strijelac svih vremena. Neki drugi izvještaji, međutim, kažu da je tek na 4. mjestu

8022 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Golom protiv Napolija u finalu italijanskog Superkupa (2:0), 760. u karijeri, Portugalac Kristijano Ronaldo je postao najbolji strijelac svih vremena - tako barem kažu mnogi izvještaji.

Šta je, međutim, prava istina?

Ronaldo je postigao pet golova za Sporting iz Lisabona, 118 za Mančester junajted, 450 u dresu madridskog Reala, 85 noseći dres Juventusa i 102 za reprezentaciju Portugala. Ukupno 760 i ti podaci su zvanični, jasni, nepobitni...

Konfuzija, međutim, nastaje kada se njegov golgeterski skor uporedi sa golgeterskim rivalima iz starih, najstarijih fudbalskih dana.

Po Fondaciji za prikupljanje i arhiviranje statističkih podataka vezanih za fudbal (RSSSF), organizacije koja je osnovana 1994. i čiji je cilj stvaranje najveće i najpouzdanije baze fudbalskih podataka, najbolji strijelac svih vremena nije Ronaldo, već (računaju se i igrači koji nisu igrali na top nivou) već Čeh Jozef Bikan.

Ovaj super-golgeter, koji je igrao prije, tokom i poslije Drugog svjetskog rata, i koji je preminuo 2001. godine, postigao je, po RSSSF-u, čak 850 golova na samo 530 utakmica. Bikan je rođen u Beču (Austrougarska), zvali su ga Pepi, a u karijeri je nastupao za pet klubova, među kojima su bečki Rapid i praška Slavija, te dvije reprezentacije - Austriju i Čehoslovačku.

Među tih 805 golova su i 27 koji je postigao noseći dresove rezervnih i amaterskih timova, na utakmicama koje se nisu računale kao zvanične i internacionalne. Neki golovi su takođe sporni jer djelimično nedostaju podaci vezani za Drugu ligu Čehoslovačke iz 1952. godine.

Bez tih, “spornih” golova i utakmica, ostaje “čistih” 759 pogodaka na 495 mečeva - po tome, Ronaldo je prije dvije noći u Ređo Emiliji pretekao Čeha na listi najboljih golgetera ikada.

Ipak, po RSSSF-u, Ronaldo ne samo da nije na prvom mjestu, već i nije među prva tri. Ova Fondacija, naime, kaže da su ispred njega i Pele sa 772 i Romario sa 767 golova. Ronaldo je po toj listi tek na četvrtom mjestu. Uz to, oba legendardna Brazilca tvrde da su postigla preko 1.000 golova.

Lionel Mesi nedavno je 644. golom u dresu Barselone srušio Peleov rekord iz Santosa po broju pogodaka postignutih u dresu jednog kluba. Odmah se, međutim, javio Santos tvrdeći da je njihov najbolji igrač svih vremena postigao 1.091 gol za klub iz Sao Paula ako se računaju i prijateljski mečevi.

U Peleovoj biografiji, na njegovom profilu na Instagramu, piše: “Najbolji strijelac svih vremena (1.023)”.

Zabuna je, dakle, potpuna.

Ipak, kada se izbrišu svi golovi iz prijateljskih i neoficijelnih utakmica (uključujući jedan koji je postigao igrajući za vojni tim), ostaje cifra koja se smatra zvaničnom - u dresu Santosa, njujorškog Kosmosa i reprezentacije Brazila Pele je postigao 757 golova.

Romario je još 2007. godine proslavio svoj 1.000 pogodak u karijeri, ali je računao prijateljske, neke oproštajne i nezvanične, pa čak i utakmice iz mlađih kategorija. Ono što fudbalski svijet jasno zna jeste da je Romario, igrajući za brojne brazilske, španske, holandske (među njima su PSV i Barselona), kao i po jedan klub iz Amerike i Australije, te reprezentaciju Brazila, postigao 745 golova. Iako se čak i to razlikuje od izvještaja do izvještaja...

Da li je, dakle, Kristijano Ronaldo prije dvije noći u Ređo Emiliji zaista ušao u istoriju kao najbolji strijelac svih vremena. Odgovori su - možda, vjerovatno, nije sigurno...

Ono što se pouzdano zna jeste da Leo Mesi, koji je mlađi od Ronalda dvije godine i četiri mjeseca, zaostaje za Portugalcem 41 pogodak (dao je do sada 719 za Barselonu i reprezentaciju Argentine).

Za koju godinu, kada obojica završe karijeru, barem ćemo znati ko je dao više golova - Mesi ili Ronaldo.

Bonus video: