Liverpul - šta je pošlo po zlu: Sada se najbolje vidi kakvu smo prošlu sezonu imali

"Lako je moguće da će krajem februara već biti van trke za titulu, a možda će se boriti za plasman u Ligu šampiona", upozorio je Karager

4275 pregleda 1 komentar(a)
Klop i Alison, Foto: Reuters
Klop i Alison, Foto: Reuters

Jirgen Klop je bio brutalno iskren nakon što je Liverpul doživio prvi poraz na svom terenu poslije skoro četiri godine, sinoć - senzacionalno od Barnlija (1:0).

"Ne možemo ni da zamislimo borbu za titulu u ovom momentu“, poručio je Klop.

Bivši kapiten "redsa" Džejmi Karager bio je, takođe, veoma precizan.

"Ne mogu da se sjetim kada je toliko igrača bilo van forme u isto vrijeme", kazao je analitičar "Skaja".

Nakon dominacije prošle sezone, te sjajne sezone 2018/19, u kojoj je osvojena Liga šampiona, a Premijer liga ispuštena u spektakularnoj trci sa Mančester sitijem, Liverpul je u padu.

Šest bodova zaostatka za Mančester junajtedom je samo logična posljedica velike krize, nezapamćene od Klopovog dolaska.

Liverpul je bez pobjede u prvenstvu već pet mečeva, osvojio je u tom periodu samo tri boda, a slijede mu mečevi sa Junajtedom u nedjelju u FA kupu, pa sa Totenhemom i Vest Hemom u gostima u šampionatu, kao i Mančester sitijem i Lesterom, te Lajpcigom u osmini finala Lige šampiona.

"Lako je moguće da će krajem februara već biti van trke za titulu, a možda će se boriti za plasman u Ligu šampiona", upozorio je Karager.

Gdje je krenulo pogrešno?

Liverpul je prošlog mjeseca pobijedio Kristal Palas 7:0 i bio najefikasnija ekipa u ligi.

Četiri utakmice i 87 šuteva kasnije sve izgleda drugačije, nekada nezadrživi napadački trio Salah - Mane - Firmino je zatajio.

Liverpul je bez gola 360 minuta, a golgeterska kriza je otvorila pitanje - da li su "redsi" bili previše zavisni od njih trojice, te da li su oni poklekli pod pritiskom da moraju da pogađaju, a koji traje već dugo.

Diogo Žota ih je rasteretio, ali se povrijedio, Divok Origi nije čovjek od maksimalnog Klopovog povjerenja.

Kao drugi važan faktor pominje se loša forma Trenta Aleksander-Arnolda, ofanzivnog i neumornog beka, koji je sa Endijem Robertsonom upisao ukupno 55 asistencija za tri sezone.

Ove sezone nema njihovog takvog doprinosa, Arnold je, recimo, protiv Barnlija centrirao 22 puta, a samo jednom pronašao saigrača.

Ima samo jedno gol-dodavanje od septembra, mada je i "krivica" saigrača, koji nisu dovoljno aktivni u situacijama kada Arnold namjesti loptu na "desnicu"...

Povreda Virdžila van Dajka je, naravno, poremetila balans u timu. Sa njim u defanzivi sve izgleda lakše, ali je njegov izostanak poremetio i sredinu terena. Fabinjo je mnogo korisniji kao vezni igrač, a njegovu ulogu nisu uspjeli da nadoknade mladići Net Filipe, Kurtis Džons i Rajs Vilijams, dok je Tijago Alkantara propustio mnogo (previše) utakmica.

U sastavljanju odbrane Klop je koristio i Džordana Hendersona, što je, takođe, gubitak u vezi...

Liverpul se, takođe, nije prilagodio promjenama koje su u odnosu na njihovu igru postavili rivali.

"Redsi" imaju prosječno veći posjed lopte nego prethodnih sezona, a to znači i manje prostora za super-brze i hitre napadače, te sjajan "gegen-presing", koji im je bio zaštitni znak...

Sa deset igrača iza lopte, protivnici zaustavljaju Liverpulove namjere. To govore i brojke - posjed u porazu od Barnlija bio je 71 odsto, a od Sautemptona 67 odsto, slično je i u remijima sa Fulamom (75 odsto), Vest Bromom (78 odsto) i Njukaslom (73 odsto)

Sreća je naravno bitan faktor, a Liverpul ju je imao prošle sezone, postigavši veliki broj golova u posljednjih 15-ak minuta - protiv Lestera, Totenhema i Vest Hema, te Volvsa, Aston Vile, Kristal Palasa i Noriča.

U prvih 14 utakmica ove sezone Liverpul je postigao devet golova u periodu od 75. do 90. minuta, od tada nijedan.

"Kasni nokaut" se izgubio...

"U pitanju je i samopouzdanje, kako se bliži kraj meča Liverpul pada, ne vjeruje", kazao je Džejmi Karager.

To što je Liverpul pokazao u prethodne dvije sezone, kada je osvojio dvije najveće titule. postao šampion Engleske nakon 30 godina, teško je ponoviti i treći put, tako da Klop, ipak, može da bude miran i da mirno reaguje na kritike.

I u pravu je kada kaže:

"Sada se najbolje vidi kakvu smo prošlu sezonu imali".

Bonus video: