Novi Atletiko je bolji i nepredvidiviji nego ikada

Savić i drugovi iz 17 utakmica osvojili 44 boda i u prilici su da na polovini sezone bude na 10 bodova prednosti

3085 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Savić je jedan od ključnih igrača Dijega Simeonea, Foto: Reuters
Stefan Savić je jedan od ključnih igrača Dijega Simeonea, Foto: Reuters

Eri dominacije dva najveća španska kluba bliži se kraj. Primat u Španiji od Barselone i aktuelnog prvaka i gradskog rivala, Real Madrida, spreman je da preuzme Atletiko. Iako je u La Ligi još kolo do polovine sezone, “kolćonerosi” imaju osjetnu prednost, jer su lideri sa sedam bodova više i utakmicom manje od Reala.

Ekipa Dijega Simeonea je na čelu tabele prvi put nakon pet godina, a bodovno je daleko iznad učinka iz šampionske sezone 2013/2014. Atletiko ima 44 boda, i u seriji je od šest pobjeda. Ove sezone u najjačoj španskoj ligi Stefan Savić i drugovi doživjeli su samo poraz na stadionu gradskog rivala Reala. Atletiko samo na tom meču nije uspio da promijeni ritam, iako je tokom sezone pokazivao ogromnu varijativnost i prilagodljivost, što je prvi put u Simeoneovoj eri još od njegovog dolaska tokom sezone 2011/2012.

TRANSFORMACIJE I U TOKU IGRE

Za razliku od svih prethodnih, pa čak i šampinske 2014. godine, kada je argentinski trener igrao isključivo u formaciji 4-4-2, ove sezone je njegova ekipa toliko pripremljena da utakmice ne samo da počinje u različitim formaciajma, već je spremna da se i u hodu transformiše. Tako je Atltiko dobio Betis tako što je sa početne 4-4-2, tokom igre prešao na fomaciju 4-3-3, da bi ih neugodna i sjajna Sevilja primorala da početnu formaciju 3-4-1-2, promijene u 3-1-4-2, i opet dobiju utakmicu.

El Ćolu je ove sezone tako uspjelo ono što nije raniih godina, jer su se promjene formacije ranije pokazale neuspješnim u Ligi šampiona, kada je probao sa 3-5-2, 2018. godine i u utakmici protiv Klub Briža ili godinu kasnije u porazu od Bajera sa šemom 4-3-1-2.

- Jako mi se sviđa ta dimamika, koja nam sada sasvim i odgovara. Nakon karantina mi smo napravili ogromni kvalitativni iskorak, a jako je bitno da ekipa se iz dana u dan trudi da napreduje - kazao je vezista Koke, jedan od važnih šrafova u šampionskoj sezoni, a sada opet igra na tom nivou.

Simeone
Simeonefoto: Reuters

A Simeonea je na promjenu strategije natjerao poraz od Bajerna 4:0, da bi odmah potom promijenio šemu u utakmici s Betisom. Sada 4-4-2 njegova ekipa ne igra protiv jakih rivala, osim u slučaju kada protivnik ima loptu i “kolćonerosi” su pripravni na presing. Najčešće je Atletiko u posjedu lopte pri formaciji 3-4-1-2, ali kada rival oduzme loptu vraćaju se šemi 4-4-2. U obje formacije ključnu ulogu u defanzivnoj liniji igra naš reprezenattivac Stefan Savić. Pri napadu on je centralni bek i od njega kreću napadu, dok pri odbrani od napada rivala zauzima ulogu lijevog štopera.

Nakon titule 2014. i dva finala Lige šampiona igra Atletika je postala čitljiva i Madriđani su sve teže dolazili do rezultata. Nisu pomogla ni skupa pojačanja, a uz to, odlazak Tomas Partija u Arenal ostavio je Simeonea bez igrača koji može da pokrije veliki dio sredine terena. Bio je prinuđen da mijenja. Osim toga, u stručnom štabu više nije ni njegov pomoćnik Herman Burgos, koji je bio pobornik čelične discipline i odbrambenog fudbala. Bez njega Simeone je dao više slobode igračima, mogućnost za kreaciju i isplatilo mu se. Ekipa je toliko dobro odgovorila da se čak nekada sama tokom igre transformiše. Ekipa Ćola Siemonea je sada toliko pilagodljiva da je u finišu protiv Alavesa prešla u formaciju 3-1-5-1, i dobila je utakmicu u 90. minutu. Sličnmo je bilo i u poslejdnjem meču, kada je Eibar vodio golom iz penala golmana Marka Dmitrovića, ali je Luis Suares u finišu potpisao preokret i pobjedu (2:1).

LUIS SUARES KAO DAVID VILJA

Uz Huana Viskaina, novog pomoćnog trenera koji forsira ofanzivniju igru, najznačajniji šraf u novoj Simeonovoj mašineriji je svakako Urugvajac Luis Suares - prvi strijelac lige sa 11 golova i dvije asistencije, koliko doduše ima i negov doskorašnji saigrač u Barseloni, Leo Mesi, ali iz tri odigrane utakmice više. Urugvajca je Atletiko dobio praktično džabe, jer ga se Barselona odrekla u cilju rekonstruckije a Suares će sjutra napuniti 34 godine. Ipak, “el pistolero” je dokazao koliko je univerzalan napadač i prilagodljiv u zavisnosti od broja igrača u napadačkoj liniji.

11 golova u 14 nastupa u dresu Atletika u La Ligi postigao je Luis Suares. Urugvajac će sjutra napuniti 34 godine, ali ima najbolji učinak u La Ligi. Leo Mesi je dao isti broj golova, ali iz tri odigrana meča više. Osim toga Argentinac je prosječno igrao 13 minuta više u svakom nastupu

- Njegov dolazak podsjeća me na nekadašnji angažman Davida Vilje. I njega smo tako dobili do Barselone i tada smo osvojili La Ligu. Naredne sezone očekujte da kod nas dođe i Mesi - naglasio je nekadašnji kapiten “kolćonerosa”, Gabi.

Bonus video: