Frenkijevih 18 mjeseci: U početku ga je uprava podržavala, ispunila sve želje, ali je Roman izgubio strpljenje

Frenk Lampard danas, nakon 18 mjeseci na klupi Čelsija, dobio otkaz

9629 pregleda 0 komentar(a)
Lampard, Foto: Reuters
Lampard, Foto: Reuters

Nakon 18 mjeseci na klupi Čelsija, Frenk Lampard je dobio otkaz - serija loših rezultata, te dvije pobjede ne osam posljednjih utakmica u Premijer ligi bili su razlog da se gazda kluba, Roman Abramovič zahvali Englezu na saradnji.

"Ovo je bila vema teška odluka, ne samo zbog toga što sa Frenkom imam izuzetan privatan odnos i veliko poštovanje. On je čovjek sa integritetom i sjajnom radnom etikom. Međutim, zbog trenutnih okolnosti smatrali smo da je najbolje da dođe do promjene", obrazložio je odluku Abramovič.

A Frenk Lampard je na klupu "plavaca" sjeo na ljeto 2019. godine umjesto Mauricija Sarija. Italijan je te sezone osvojio Ligu Evrope sa Čelsijem, obezbijedio plasman u Ligu šampiona, ali je karijeru nastavio u Juventusu.

Dovođenje Lamparda činio se kao logičan izbor. Najefikasniji strijelac u istoriji kluba, igračka legenda, koja će kontrolisati svlačionicu, neko koga poštuju i u klubu i na tribinama i čovjek pred kojim je blistava menadžerska karijera i sa kojim će Čelsi dodatno napredovati. Došao je iz Derbija, kojeg je u debitantskoj sezoni na klupi odveo do finala plej-ofa Čempionšipa na "Vembliju", gdje su "ovnovi" poraženi od Aston Vile.

Dolazak Frenka Lamparda na klupu Čelsija bio je jedini "dolazni transfer" tog ljeta u klubu. UEFA ih je suspendovala, mogli su da prodaju i da vraćaju fudbalere sa pozajmica, ne i da kupuju. Jedini "novajlija" bio je Kristijan Pulišić, kojeg je Čelsi ugrabio u januaru 2019. godine prije zabrane. Otišao je Eden Azar u Real Madrid i ekipa je bila bez prve zvijezde.

To je bio jedan od razloga da se pred Lampardom ne postavljaju visoki ciljevi. Neka realnost bila je plasman u Ligu šampiona. A Frenki je u tu avanturu krenuo sa igračima, koje je vratio sa pozajmica - radi se o Mejsonu Mauntu, kojeg je poznavao iz Derbija, štoperu Kurtu Zumi, koji se vratio iz Evertona, te napadaču Tejmiju Ejbrahamu, koji je stigao iz Aston Vile. Imao je podršku uprave, a i navijači su sa oduševljenjem dočekali da legendu vide na klupi.

Sezona 2019/2020 je počela katastrofalno - debakl od Mančester junajteda na "Old trafordu" 4:0 zabrinuo je sve u klubu. U narednom kolu remizirali su sa Lesterom, da bi u trećoj rundi upisali prvu pobjedu - protiv Noriča u gostima. Bio je to početak niza od deset utakmica na kojima su zabilježili osam pobjeda, poraz i remi. Sve je bilo idealno...

Potom je ekipa do marta prošle godine igrala po principu "toplo-hladno", da bi nakon toga uslijedio "lokdaun" zbog pandemije koronavirusa. Sezona je nastavljena u junu, a Čelsi je u preostalih devet kola upisao šest pobjeda i tri poraza. Osvojeno je četvrto mjesto i ispunjen primarni cilj postavljen uoči sezone - plasman u Ligu šampiona.

Ekipa je uspjela i da stigne do finala FA kupa, ali je poražena od dežurnog osvajača tog takmičenja - Arsenala.

Roman Abramovič je bio zadovoljan, a svoje zadovoljstvo iskazao je keširanjem ogromne svote novca za pojačanja. Uoči sezone 2020/2021 dovedeni su Ben Čilvel (45,2 miliona funti), Hakim Ziješ (36 miliona), Kai Haverc (72 miliona), Eduar Mendi (21,6 miliona) i Timo Verner (47,7 miliona). Doašo je i Tijago Silva, ali kao slobodan igrač. Sa posebnom pažnjom ispraćeni su transferi Vernera i Haverca, koji su sa oreolom velikih zvijezda stigli iz Lajpciga, odnosno Leverkuzena.

Uoči početka sezone stručnjaci su pričali o Mančester sitiju i Liverpulu kao kandidatima za titulu, a njihove račune mogao je da pomrsi samo Čelsi. Ispostaviće se da su prognoze bile slabe.

Početak šampionata bio je furiozan - 11 odigranih mečeva u Premijer ligi i skor od šest pobjeda, četiri remija i jednog poraza bili su odličan rezultat. Sezona je neizvjesna, pola lige je u nekoliko bodova i Čelsi se konstantno nalazio u vrhu. Do 12. decembra...

U 12. kolu 12. decembra Lampardov tim je otputovao na gostovanje Evertonu i izgubio minimalnim rezultatom. Nakon toga izgubili su poslije preokreta od Vulverhemtpona, a potom bili bolji na domaćem terenu od Vest Hema. Da je ekipa u krizi bilo je jasno poslije poraza (3:1) u derbiju od Arsenala u sljedećem kolu. Već tada je Lampard bio pod pritiskom, sa kojim nije uspio da se izbori - poslije utakmice sa Arsenalom, njegov tim remizirao je sa Aston Vilom, savladao Fulam i izgubio od Mančester sitija i Lestera. Poraz od "lisica" bio je presudan za Frenkijevu budućnost u klubu...

Poseban akcenat stavljen je na novajlijama - Mendi je na golu radio solidan posao, kao i Čilvel po lijevoj strani. Ziješ je zbog povrede propustio početak sezone, potom se oporavio, a onda opet povrijedio. Haverca i Vernera nije bilo nigdje. Posebno je Timo bio pod lupom, jer je u medijima opisivan kao vrhunski napadač i fudbaler, koji će biti glavna prijetnja po rivale.

A Verner je daleko od prijetnje - u Premijer ligi je na 19 mečeva postigao samo četiri gola. Pogodio je protiv Šefild junajteda, Barnlija i dva puta protiv Sautemptona. Mršav učinak za nekog ko je opisivan kao vrhunski napadač. Bolju sezonu od njega ima sjajni Olivije Žiru, koji šansu, uglavnom, dobija sa klupe.

Problem je i odbrana, koja je i prošle sezone bila boljka. Na 19 mečeva ove sezone primili su 23 gola, a u defanzivnoj liniji Lampard je koristio razne kombinacije. Čak je šansu dobijao i Antonio Ridiger koji je bio na izlaznim vratima.

Na početku sezone standardan je bio i Žoržinjo, ali i on je - kako je takmičenje prolazilo - više vremena provodio na klupi. Lampard je lutao sa idejama, o čemu svjedoči podatak Skaj sportsa da je koristio čak 17 kombinacija u napadu u svim mečevima Premijer lige i Lige šampiona, gdje će u osmini finala igrati protiv madridskog Atletika.

Posebno je apostrofiran učinak protiv velikih rivala u šampionatu - izgubili su od Arsenala, Liverpula, Mančester sitija i Lestera. Remizirali su sa Totenhemom i Mančester junajtedom. Dakle osvojili su dva od mogućih 18 bodova...Bodovni saldo popravljali su protiv, uslovno rečeno, manjih timova.

Sa njim na klupi, Čelsi je prosječno osvajao 1,67 poena po meču, što je najslabiji skor nekog menadžera u Abramovičevoj eri. Lampard ima 52,3 odsto pobjeda sa timom, a slabiji od njega je jedino Čelsi, kojeg je vodio Viljaš-Boaš (47,5 odsto).

Žoze Murinjo je, dok je vodio Čelsi, pobijedio na 67,03 odsto mečeva, a više od 60 odsto pobjeda na klupi "plavaca" imaju i Antonio Konte, Mauricio Sari, Avram Grant, Karlo Anćeloti i Klaudio Ranijeri.

Lampard je bio 14. menadžer u Abramovičevoj eri. A 15. je Tomas Tuhel, kojeg je u decembru otpustio PSŽ. Njegov prvi zadatak biće isti kao i Lampardov - uvesti ekipu u Ligu šampiona. Čelsi je poslije 19 kola deveti sa 29 bodova, pet manje od četvrtoplasiranog Liverpula.

Bonus video: