Kolaps giganta: Barsa dužna preko milijardu, igrači bez plata, Mesi odlazi...

Barsini fudbaleri primaju novac iz ugovora dva puta godišnje, u junu i januaru, a pitanje je kada će im drugi dio biti isplaćen

6075 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Privremeni predsjednik Barselone Karlos Tuskets, koji obavlja tu funkciju do izbora novog nakon ostavke Đosepa Marije Bartomeua, potvrdio je crne slutnje - klub je pred finansijskim kolapsom.

Tuskets je u izjavio za Radio Katalonija kazao da igrači nisu primili posljednju platu, iako su pristali na umanjenje zarada od oko 70 odsto.

Barsini fudbaleri primaju novac iz ugovora dva puta godišnje, u junu i januaru, a pitanje je kada će im drugi dio biti isplaćen.

Ranije danas mediji su objavili da je ukupni dug kluba milijardu i 173 miliona eura, što je pokazao redovni godišnji izvještaj.

Kratkoročni dugovi, oni koje bi trebalo vratiti do kraja godine, iznose čak 730 miliona - "ostali" troškovi su 300 miliona, bankama se duguje 265 miliona, a zaposlenima 164 miliona eura.

Određenim kreditorima i bankama do 30. juna bi trebalo da se vrati 430 miliona eura.

Barsa duguje i brojim klubovima za transfere igrača od kojih neki i više nisu tu - Liverpulu za Kutinja duguje kratkoročno 29 miliona eura, što sa bonusima može da naraste na 40 miliona, Ajaksu je dužna još 16 miliona za De Jonga, Betis čeka devet miliona od Žuniora Firpa, dok Gremio treba da dobije osam miliona za Artura, koji igra u Juventusu, a novac čeka i Bordo - 10 od ukupno 40 miliona eura za Malkoma, iako ga je još u ljeto 2019. kupio Zenit.

Nad glavom visi i ugovor kojim bi Barselona od velike američke investicione banke "Goldman Sachs" trebalo da dobije čak 800 miliona eura za potpunu obnovu Nou kampa. Taj ugovor još nije aktiviran, jer ga nije odobrio upravni odbor, ali bi američka kompanija mogla da traži makar jedan dio, jer je novac obezbijedila.

I za kraj - Leo Mesi, koji prema procjenama Barseloni donosi 300 miliona eura od ulaznica, sponzorskih ugovora i TV prava, možda neće ostati u klubu...

Kako će se Barsa izvući za sada je nejasno, jer su prihodi znatno umanjeni - nema prodaje ulaznica, posjeta muzeju, klupski šopovi su u minusu, igračima pada vrijednost...

Bonus video: