FIFA predstavila obrazovni program za borbu protiv zlostavljanja igrača

FIFA je uložila milion dolara u kurseve, koji će početi u februaru, a do sada se za učešće prijavilo 160 fudbalskih saveza

1180 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) predstavila je obrazovni program za svoje članice širom svijeta o tome kako se boriti protiv uznemiravanja i zlostavljanja igrača.

Svoj petodjelni kurs FIFA će poslati u 211 svojih članica, a kurs će biti dostupan i drugim sportskim federacijama, navodi se u današnjem saopštenju.

"Svako ko se bavi fudbalom ili bilo kojim drugim sportom, ima pravo da uživa u bezbjednom okruženju koje, prije svega, štiti njihovu dobrobit, posebno kada je riječ o djeci. To je cilj programa", naveo je u saopštenju predsjednik svjetske kuće fudbala Đani Infantino.

Najava obrazovnog programa došla je usred uznemirujućih navoda o seksualnom zlostavljanju fudbalerki na Haitiju.

FIFA je početkom mjeseca navela da je predsjednik Fudbalskog saveza Haitija Iv Žan-Bart 20 godina navodno silovao fudbalerke od kojih su neke imale samo 14 godina, a da je među igračicama imao i ljubavnice.

Žan-Bart je u novembru doživotno suspendovan iz fudbala.

Program FIFA-e se bavi problemom fizičkog zlostavljanja i drugim oblicima uznemiravanja.

FIFA je uložila milion dolara u kurseve, koji će početi u februaru, a do sada se za učešće prijavilo 160 fudbalskih saveza.

Bonus video: