Palmeiras protiv Santosa - najveći rivali za najveći trofej

Poprište je "Marakana"

6964 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi put u istoriji slavna brazilska „Marakana” biće poprište finala Kupa Libertadores.

Spektakl, doduše, neće biti potpun s obzirom na to da se igra bez publike, ali imena rivala garantuju veliku noć u zemlji kafe i fudbala - sastaće se dva giganta iz Sao Paula, najuspešniji brazilski klubovi Palmeiras i Santos.

Oni su u polufinalu bili bolji od argentinskih velikana - Palmeiras je poslije mnogo uzbuđenja u dvomeču izbacio River Platu, Santos je iznenađujuće lako eliminisao Boku juniors, a od 21 sat kreću u lov na titulu prvaka Južne Amerike.

Bukmejkeri favorizuju „zelene”, ali Santos je zaslužio poštovanje načinom na koji je, prije svega, odradio Boku.

Palmeiras juri drugi pehar (jedini do sada je osvojio 1999. godine), Santos četvrti, na koji čeka još od 2011. i pobjede nad Penjarolom kada je dominirao sa Nejmarom, Paulo Enrikeom Gansom, Elanom, Danilom...

Ako trijumfuje klub koji je proslavio Pele šezdesetih godina prošlog vijeka postaće najtrofejniji iz Brazila u ovom takmičenju - po tri titule imaju i Sao Paulo i Gremio.

Palmeiras - Santos
foto: Reuters

"Bio mi je san da sa Santosom igram finale Kupa Libertadores. Jedan sam sam ispunio, sada želim da ispišem istoriju", rekao je mladi napadač Kajo Žorž.

Žorž sjutra puni 19 godina, sa četiri gola je najbolji strijelac Santosa u Libertadoresu ove sezone. Tri od njih je postigao u četvrtfinalu kada je njegova ekipa eliminisala Gremio.

Biće ovo prvo brazilsko finale još od 2006. kada je Internacional u dvomeču bio bolji od Gremija. I Santos i Palmeiras igraju peto finale u istoriji.

"Privilegovani smo što osjećamo ovu vrstu pritiska, koju mora da nosi finale Libertadoresa. Ako uspijem da ubijedim ekipu da uživa u ovom meču onda smo na pravom putu. Nisam vidovit da bih znao šta da će da se dogodi, ali znam da smo spremni za ovaj izazov, za mnoge od nas i najveći u karijeri", istakao je trener Palmeirasa Abel Pereira.

Portugalac se uzda u iskusnog Luiza Adrijana, bivšeg napadača Šahtjora i Milana, Gabrijela Verona, Matijasa Vinju, Rafaela Veigu..., snaga Santosa su Žorž, Marinjo, Venecuelanca Jefersona Salteda...

"Kada pogledate kakvi su asovi učinili da Santos bude ovako veliki, jasno je koliko želimo da budemo blizu njih", poručio je Marinjo, krilni napadač „crno-bijelih”.

Palmeiras - Santos
foto: Reuters

Stigla je i podrška velikana - Pelea i Nejmara.

"Pele je stvorio istoriju, Nejmar nastavlja da je piše. Hvala im što misle na nas", dodao je 30-godišnji Marinjo.

Biće ovo 61. finale Libertadoresa, a brazilski i argentinski klubovi su osvojili 44 trofeja od 1960. do danas.

Preostalih 16 pehara su podijelili timovi iz Urugvaja (osam), Kolumbije, Paragvaja (po tri), te Čilea i Ekvadora (po jedan).

Bonus video: