Njihova snaga dolazi odozgo: Šapekoense ponovo leti

Klub iz grada Šapeka na jugu Brazila je ovojio naslov prvaka Serie B zbog bolje razlike pogodaka od Americe Mineiro i to za samo jedan gol

9263 pregleda 35 reakcija 0 komentar(a)
Alan Rušel sa peharom, Foto: Twitter
Alan Rušel sa peharom, Foto: Twitter

Brazilski klub Šapekoense, koji je 2016. ostao praktično bez cijele ekipe koja je poginula u avionskoj nesreći, osvojio je naslov prvaka Serije B i promociju u elitni rang brazilskog fudbala.

Šapekoense je sredinom januara osigurao jedno od prva četiri mjesta na tabeli koja su osiguravala promociju, a pobjedom u posljednjem kolu protiv Konfiansea sa 3:1 i titulu prvaka druge lige.

Klub iz grada Šapeka na jugu Brazila je ovojio naslov prvaka Serie B zbog bolje razlike pogodaka od Americe Mineiro i to za samo jedan gol.

Zanimljivo, Šape je odlučujući treći gol postigao u sudijskoj nadoknadi iz penala kojeg je Anselmo Ramon realizovao "panjenkom".

"Zaslužili smo naslov prvaka," napisao je klub na Twitteru dodavši: "Kiša u Areni Konda u trenutku kad se Šapekoense priprema za podizanje trofeja. Naša snaga dolazi odozgo,"

Pobjednički pehar podigao je Alan Rušel, koji je bio jedan od trojice preživjelih u nesreći 2016.

Ekipa je potom u otvorenom autobusu prošla kroz središte grada s nešto više od 200.000 stanovnika.

U nesreći koja se dogodila 29. novembra 2016. poginula je 71 osoba dok je preživjelo šest putnika. U nesreći je poginulo 19 igrača Šapekoense koji je putovao u Medeljin na finale Kopa Sudamerikane.

Ekipa je iduće godine završila kao osma na tabeli, 2018. je skliznula na 14. mjesto, a 2019. godine je ispala iz Serije A.

Vratila se i sljedeće sezone ponovo će biti u elitnom rangu.

Bonus video: