Bajern kompletira kolekciju trofeja

Danas u Kataru počinje Svjetsko prvenstvo za klubove, prvaci Evrope i Južne Amerike, Bajern i Palmeiras, kreću od polufinala

4406 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svjetsko klupsko prvenstvo, koje je tradicionalno trebalo da se održi u decembru, počeće danas u Kataru sa dva mjeseca zakašnjenja zbog koronavirusa i haosa u rasporedu odigravanja mečeva.

Premijernu utakmicu četvrtfinala odigraće pobjednik KONKAKAF zone, meksički Tigres i prvak Azije, korejski Ulsan Hjundai (15 sati) u Al Rajanu. Od 18.30 časova drugog polufinalistu odrediće utakmica između predstavnika domaćina Al Duhaila i prvaka Afrike, egipatskog Al Ahlija. Pobjednika prvog polufinalnog para u polufinalu čeka Palmeriras, prvak Južne Amerike, dok će drugi polufinalista snage odmjeriti sa prvakom Evrope i apsolutnim favoritom, njemačkim Bajernom.

Palmeiras je posljednja ekipa koja je izborila vizu za Katar, nakon što je u osmom minutu nadoknade iz jedinog udarca u okvir gola u finalu Kopa Libertadores na “Marakani” bila bolji od Santosa (1:0). Palmeiras je uz dosta sreće došao i do finala, pošto je zahuktalu argentinsku River Platu koštalo isključenje igrača početkom nastavka polufinalnog okršaja. O Bajernu je manje-više sve poznato, Levandovski i društvo su izdanjima u evropskoj eliti oborili rekorde u pobjedničkom nizu, sa svih 11 pobjeda došli su do pehara pobjednika Uefine Lige šampiona.

5 trofeja osvojio je Bajern u 2020. godini - Bundesligu, Kup Njemačke, Superkup Njemačke, Ligu šampiona i Superkup Evrope. Ako Bavarci osvoje SP za klubove, to će se računati kao šesti trofej u 2020, bez obzira što se takmičenje zbog koronavirusa pomjereno za 2021. godinu

Bavarci svoje polufinale u Kataru igraju tek 8. februara.

- Uskoro ćemo osvojiti još jedan veliki trofej. Osvajanje klupskog Svjetskog kupa 2013. bilo je za nas sjajno iskustvo. Želimo da iskoristimo i ovu priliku - za klub, za sebe i naravno, za navijače - rekao je Manuel Nojer, sjajni golmam i novi rekorder Bundeslige po broju utakmica u kojima nije savladan. Bajern je 2020. godine osvojio pet trofeja - Bundesligu, Kup Njemačke, Superkup Njemačke, Ligu šampiona i Superkup Evrope, a u Dohi ima šansu da kompletira nestvarnu kolekciju, jer se takmičenje zvanično vodi pod 2020. godinu.

Bavarci će najvjerovatnije u Kataru biti bez Havija Martinesa i Leona Gorecke, koji su u karantinu nakon što su inficirani koronavirusom.

A zbog obaveznog karantina u Katar nije došao prvak Okeanije, Ouklend, pa zato predstavnik domaćina, Al Duhail, startuje od četvrtfinala, a ne osmine finala.

Svjetsko klupsko prvenstvo
foto: Graphic News

Prvak Srednje i Sjeverne Amerike, Tigres, takođe je, poput Palmeirasa, prošao pravu dramu do plasmana u Katar, pošto je u finalu u Orlandu gubio od FC Los Anđelesa, ali su Ajala i 35-godišnji Francuz Andre-Pjer Žinjak režirali preokret u finišu za pobjedu do 2:1. Žinjak je već pet godina u Tigresu, u koji je prešao uprkos brojnim drugim unosnim ponudama velikih evropskih klubova. Tigres je, stoga, favorit protiv Ulsana.

- Pao nam je teret sa leđa nakon što smo u posljednjih pet godina čak tri puta gubili u finalu priliku da se domognemo Svjetskog klupskog prvenstva. Bilo je u tim utakmicama svega. Čak smo uspjeli i veliku prednost u penal seriji da prokockamo. Sada smo spremni da napravimo nešto veliko - kazao je trener Tiggresa Rikardo Fereti, zvani Tuca.

On je Tigres preuzeo prije deceniju, kada se ekipa borila za opstanak, a u međuvremnu je osvojio devet trofeja u Meksiku.

Za razliku od Tigresa, egipatski Al Ahli, iako je prvak Afrike, teško može da se nazove favoritom protiv Al Duhaila. Prva zvijezda katarske ekipe je Mehdi Benatija, poznat iz pet sezona igranja za Juventus i Bajern.

Bonus video: