Fil Foden - sadašnjost i budućnost Mančester sitija

Engleski reprezentativac sinoć protiv Liverpula iomao gol i asistenciju. Progalešn za najboljeg igrača susreta

3705 pregleda 1 komentar(a)
Foden na jučerašnjem meču sa Liverpulom, Foto: Reuters
Foden na jučerašnjem meču sa Liverpulom, Foto: Reuters

Fudbaleri Mančester siti juče su u derbiju ubjedljivo savladali Liverpul na "Enfildu" - bilo je 4:1 za "građane", pogađali su dva puta Ilkaj Gindogan i po jednom Rahim Sterling i Fil Foden.

Posebno efektan bio je pogodak, koji je postigao mladi Fil Foden - primio je loptu nakon dodavanja Gabrijela Žezusa, "slomio" Endija Robertsona i postavio konačan rezultat. Upisao je i asistenciju za Gindogana kod drugog gola.

"Fil dobro kontroliše loptu, agresivan je, ali je još mlad. Veliki je talenat i može još da napreduje", kazao je nakon jučerašnjeg meča menadžer Mančester sitija, Pep Gvardiola.

Pohvale su stigle i od menadžera Liverpula - Jirgen Klop čestitao je Fodenu na genijalnom golu.

Fil Foden je dijete Sitija. Rođen je u Stokportu 2000, a imao je četiri godine kada je stigao u klub, da bi ugovor za akademiju "građana" potpisao 2016. godine.

Za Mančester siti debitovao je u novembru 2017. protiv Fejnorda u Ligi šampiona, kada je u igru ušao u 75. minutu umjesto Jaje Turea. Sa 17 godina i 177 dana postao je četvrti najmlađi engleski fudbaler, koji je igrao u ovom takmičenju.

U decembru iste godine postao je najmlađi engleski starter u Ligi šampiona - imao je 17 godina i 192 dana kada je protiv Šahtjora oborio rekord Džoša Mekehrana. Takođe na tom meču postao je prvi fudbaler rođen u 21. vijeku koji je na meču Lige šampiona bio u startnih 11.

Ubrzo je uslijedio i debi u Premijer ligi - u pobjedi nad Totenhemom 4:1, 17. decembra 2017. godine u 83. minutu ušao je u igru umjesto Ilkaja Gindogana.

Siti je te sezone osvojio titulu u Premijer ligi, a Foden je postao najmlađi igrač koji je ikada primio medalju za osvojenu titulu u tom takmičenju.

Naredne sezone je postigao prvi gol dresu Mančester sitija - bilo je to u pobjedi nad Oksfordom (3:0) 25. septembra 2018. u Liga kupu. Ponovo je ispisao istoriju kluba - u revanšu osmine finala Lige šampiona protiv Šalkea 12. marta 2019. godine postao je najmlađi strijelac kluba u istoriji ovog takmičenja (18 godina i 288 dana) i najmlađi engleski fudbaler, koji je zatresao mrežu rivala u nokaut fazi elitnog evropskog takmičenja.

U aprilu iste godine prvi put je bio starter na meču Premijer lige - na utakmici protiv Kardifa, kada je Pep Gvardiola posle meča izjavio da očekuje od Fodena da bude važan igrač Sitija u narednih deset godina.

Prvi gol u Premijer ligi postigao je protiv Totenhema 20. aprila 2019. godine. Njegov pogodak bio je odlučujući, jer je Siti na tom meču slavio 1:0.

"Foden može da igra na bilo kojoj poziciji", kazao je za BBC bivši fudbaler Robi Sevidž.

Juče protiv Liverpula, u odsustvu Kevina de Brujnea, preuzeo je odgovornost i impresionirao sve na Ostrvu.

"Bio je magičan", kazao je Geri Nevil.

Iz sezone u sezonu je napredovao o čemu svjedoče brojke. Ove sezone je odigrao 28 mečeva, postigao je deset golova, uz šest asistencija. Poređenja radi - prošle sezone je na 38 mečeva imao osam golova i devet asistencija.

Mančester siti je blizu titule u Premijer ligi - "građani" imaju 50 bodova, pet više i utakmicu manje od Mančester junajteda. A kada se u maju budu svodili računi i otvarao šampionski šampanjac, onda će se ime Fila Fodena još glasnije izgovarati.

TRESE MREŽE I U DRESU REPREZENTACIJE

Da je u pitanju velika zvijezda svjedoči i poziv selektora Gareta Sautgejta u reprezentaciju Engleske.

Foden je u dresu sa državnim grbom debitovao protiv Islanda na meču Lige nacija, petog septembra prošle godine.

Ipak, dva dana kasnije zajedno sa Mejsonom Grinvudom prekršio je kovid protokole, pa je izbačen iz tima.

Dres Engleske ponovo je obukao u novembru, opet na meču sa Islandom. Tada je postigao i prva dva gola u dresu reprezentacije.

Bonus video: