Lažna porodica, lažni agenti, mafija: Kako je počeo put Junajtedovog talenta

Italijanske vlasti su podigle optužnicu protiv pet osoba zbog toga što su prije šest godina "prokrijumčarili" Amada, njegovog brata Hameda i još trojicu mladih afričkih fudbalera

20243 pregleda 1 komentar(a)
Amad Dijalo, Foto: Manchester United
Amad Dijalo, Foto: Manchester United

Nezvanični, ali prilično relevantni podaci međunarodnih organizacija, pokazuju da svake godine preko 15.000 mladih, mahom maloljetnih, Afrikanki i Afrikanaca nelegalno uđu u Evropu.

Zvanična istraga je potvrdila da je jedan od njih bio Amad Dijalo Traore, 18-godišnjak, koji je rođen u Abidžanu (Obala slonovače), a koji je u januaru postao fudbaler Mančester junajteda, u transferu iz Atalante, koji bi, nakon bonusa, mogao da vrijedi 45 miliona eura.

Italijanske vlasti su podigle optužnicu protiv pet osoba zbog toga što su prije šest godina "prokrijumčarili" Amada, njegovog brata Hameda i još trojicu mladih afričkih fudbalera.

Optuženi su na nelegalan način, koristeći mogućnost tzv. spajanja porodice, a koristeći lažna dokumenta, obezbijedili vize za pet maloljetnih Afrikanaca.

Hamed Mamadu Traore se predstavio kao Amadov otac, njegova supruga Marina Edvige Teher kao njegova majka. Marinina sestra Larisa i njen suprug Zadi Abu su bili Amadovi rođaci. Ispostavilo se - lažni, jer su DNK testovi potvrdili da Amad Dijalo i njegov brat Hamed nisu u krvnom srodstvu sa "roditeljima", kojima prijeti 15 godina zatvora.

Amad je, nakon što je napunio 18 godina, iz svog prezimena izbacio Traore, pa je ostao samo Dijalo, čime je, posredno, potvrdio o čemu je riječ...

Kako navode italijanski mediji, u toku je provjera da li su Amad i Hamed uopšte i braća.

"Mi imamo i Amadovo priznanje da to nisu njegovi pravi roditelji", navodi "Dejli mejl" riječi neimenovanog zvaničnika uključenog u istragu.

Istraga je počela kada je fudbalski agent Đovani Drago, nakon hapšenja zbog pranja novca, dao informaciju policiji 2017. godine, da je upoznat sa slučajem krijumčarenja petorice mladih Afrikanaca. Ispostavilo se da je jedan od njih Amad Dijalo.

On je 2015. godine došao u mali klub Boka Barko, niko nije znao ni odakle ni kako.

"Nismo ga otkrili, došao je sam", kazao je trener kluba iz Ređo Emilije.

Tri godine kasnije je prešao u Atalantu, a od januara je u Mančester junajtedu.

On je, međutim, samo jedan od više hiljada dječaka iz siromašne Afrike koji uspiju - većina završi na ulici, ogrezne u kriminal...

"Fudbalsko-krijumčarenje je unosan posao", kaže Ed Hokins, autor knjige "Izgubljeni dječaci: Insajderska priča o fudbalskoj trgovini robljem".

"U tom poslu svako ima svoju ulogu - agenti obezbijede da se izigraju pravila o transferu maloljetnika, kriminalci obezbijede lažna dokumenta, dječaci imaju snove o bijegu iz siromaštva, a klubovi žele buduće zvijezde".

"Hiljade dječaka dođu u Evropu, pod obećanjem da će imati probe u fudbalskim klubovima. Nažalost, najčešće nema ništa od fudbala, ispostavi se da su agenti zapravo krijumčari, kriminalci".

Amad Dijalo je imao ogroman talenat i sreću. Hiljade njegovih vršnjaka nisu ni jedno ni drugo...

Bonus video: