Crnogorci na elitnoj sceni: Senator Savić i debitant Marušić

U završnici Lige šampiona, crnogorski fudbal imaće dva predstavnika - Stefana Savića i Adama Marušića

8572 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Atletico de Madrid
Stefan Savić, Foto: Atletico de Madrid

Utakmicama Barselona - PSŽ i Lajpcig - Liverpul u utorak od 21 sat vraća se Liga šampiona - počinje osmina finala.

Prošla godina je bila "konfuzna", koronavirus je poharao svijet i poremetio elitno takmičenje, ali je fudbalska industrija koliko-toliko stala na noge, pa se ove sezone takmičenje odvija po standardnom formatu, u vanrednim okolnostima - bez navijača, sa nekim mečevima na neutralnim terenima (Lajpcig će sjutra u Budimpešti ugostiti prvaka Engleske)...

U završnici Lige šampiona, crnogorski fudbal imaće dva predstavnika - Stefana Savića i Adama Marušića.

Savić je već "senator" na najvećoj sceni - odigrao je 34 utakmice u Ligi šampiona, u dresu Partizana, Mančester sitija i Atletika, sa kojim je stizao i do finala, osvajao evropske trofeje... Ima i jedan gol na najvećoj sceni.

Ove sezone 30-godišnji Mojkovčanin igra najbolje u karijeri - ne samo što je nezamjenljiv u izmijenjenoj odbrambenoj formaciji Dijega Simeonea (Atletiko uglavnom igra sa tri centralna beka) i modifikovanom stilu igre, već je, prema svim relevantnim podacima i mišljenjima, defanzivni lider ekipe, "stijena" ispred Oblaka, ali i važan igrač u kreaciji napadačkih akcija ubjedljivog lidera La Lige.

Atletiko je primio samo 13 golova u prvenstvu (21 meč), a jedina utakmica u kojoj su "kolćonerosi" bili nadigrani i "potučeni" bilo je gostovanje Bajernu u grupnoj fazi, u kome su poraženi 4:0 u Minhenu.

Savić stat
foto: Sofascore

Atletiko će narednog utorka u prvom meču osmine finala dočekati Čelsi, dok se revanš igra 17. marta u Londonu.

Istog dana prvi meč eliminacione faze Lige šampiona odigraće Adam Marušić u dresu Lacija, i to protiv Bajerna u Rimu.

Marušić je ove sezone debitovao na najvećoj sceni, odigrao svih šest mečeva u grupnoj fazi, nakon što je sa Lacijom prethodno upisao devet nastupa u Ligi Evrope.

Poput Savića, i 28-godišnji "full back" je nezamjenljiv u sastavu Simonea Inzagija, kao lijevi spoljnji igrač, iako je dešnjak, u sistemu 3-5-2.

U Seriji A je propustio samo jedan od 22 meča, tri puta nije bio starter, postigao je jedan, i to spektakularan gol - protiv Atalante.

Naredne sedmice njega i njegove saigrače čeka veliki izazov, duel sa aktuelnim prvakom, moćnim Bajernom, napadačkom "mašinerijom" - Levandovskim i Milerom, prodornim Gnabrijem, Komanom, Dejvisom...

Marusic stat
foto: Sofascore

Bavarci su neporaženi na 17 mečeva u Ligi šampiona, a u tom nizu su ostvarili skor od 16 pobjeda i samo jednog remija, protiv Savićevog Atletika u grupnom dijelu ove sezone (1:1).

Bonus video: