Sjećanje na La Remontadu i Pariz kao Mesijeva budućnost: Blokbaster u Barseloni

Barselona večeras (21:00) dočekuje PSŽ u prvom meču osmine finala Lige šampiona

13949 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters

Osmog marta 2017. godine Barselona je u revanšu osmine finala Lige šampiona dočekala PSŽ. Pred “blaugranom” je bio težak, u tom trenutku gotovo nemoguć zadatak – nadoknaditi poraz od 4:0 iz prvog meča u Parizu. Niko uoči revanša nije vjerovao da senzacija može da se dogodi i da jedan tim – pa bila to i Barselona – nadoknadi četiri gola u revanšu i plasira se u četvrfinale.

Utakmica je dobro počela za domaće – Luis Suares je pogodio u trećem minutu. Do odlaska na odmor bilo je 2:0 (autogol Kurzave), a posle pet minuta igre u drugom dijelu Lionel Mesi je sa penala povisio na 3:0. Tada je skoro sto hiljada ljudi na “Nou Kampu” vjerovalo da je iznenađenje moguće, da to može biti noć za pamćenje…

Ipak, u 62.minutu mrežu Barselone zatresao je Edinson Kavani i euforija je, na kratko, splasnula. PSŽ je smanjio na 3:1, kasnije je Kavani imao još jednu sjajnu šansu, ali je bio neprecizan…

Ali, Barsa nije odustajala. Ređali su se napadi i u 88. minutu viđen je još jedan gol – Nejmar je iz slobodnog udarca matirao Trapa, povećao na 4:1, potom u prvom minutu sudijske nadoknade realizovao jedanaesterac i povisio na 5:1. Na semaforu je pisao 91. minut. “Kamp nou” je eksplodirao, Barsi je za prolaz bio potreban još jedan gol, a kraj meča se bližio.

Nošeni podrškom sa tribina Mesi i saigrači šokiranom rivalu zadali su još jedan, finalni udarac. U 95. minutu Nejmar je ubacio loptu, Serđi Roberto uplovio kroz sredinu šesnaesterca i postigao gol, koji je Barsu lansirao u četvrtfinale, a PSŽ izbacio iz daljeg takmičenja.

Te martovske noći svijet je svjedočio velikom preokretu, možda i najvećem u istoriji fudbala. Ne pamti se da je neki tim uspio da u revanšu nadoknadi četiri gola zaostatka i plasira se u narednu rundu jednog takmičenja…

Četiri godine posle epskog meča Barselona i PSŽ otvaraju nokaut fazu u ovogodišnjoj sezoni Lige šampiona – Barsa večeras u prvom meču osmine finala (21:00) dočekuje francuskog šampiona, čiji igrači će svakako imati na umu dešavanja od osmog marta 2017.

“Ne možemo izbrisati ono što se dogodilo. Istina je da je ovo specifičan meč. Od dolaska u klub osjetio sam da je ovaj večerašnji datum bitan, možete da vidite uzbuđenje na svakom koraku”, kazao je u najavi utakmice trener Parižana Maurisio Poketino.

PSŽ je evropski vicešampion. U finalu Lige šampiona, prošlog avgusta u Lisabonu, poraženi su od minhenskog Bajerna. Ove sezone cilj je titula.

“Očigledno – naš cilj ove sezone je osvajanje Lige šampiona. Želimo da ostvarimo rezultat o kojem će se pričati u budućnosti”, rekao je argentinski stručnjak.

Napadaju Barsu: Mbape i Poketino
Napadaju Barsu: Mbape i Poketinofoto: Reuters

PSŽ se za poraz 2017. Barsi “osvetio” van terena. Po završetku sezone u rekordnom transferu od 222 miliona eura Parižani su iz Barselone doveli Nejmara, kojeg neće biti u večerašnjem meču. Brazilac se povrijedio prošle sedmice na meču Kupa protiv Kaena i van terena će biti minimum mjesec dana. To znači da je upitan njegov nastup i u revanšu, koji je na programu desetog marta na “Parku Prinčeva”. U ekipi neće biti ni Anhela di Marije.

Sa kadrovskim problemima suočava se i trener Barselone, Ronald Kuman. U timu neće biti Ronalda Arauha, Felipea Kutinja, Serđi Roberta i Ansua Fatija.

“Za svaki tim je važno da ima sve igrače na raspolaganju. Nedostaju nam Arauho, Fati, Roberto i Kutinjo. Moramo da živimo sa tim problemima i da pripremamo druge igrače”, kazao je Kuman.

Đerar Pike je počeo da trenira, ali je pitanje da li će ga Holanđanin odmah uvrstiti u ekipu.

“Vjerujem da bi mogao da igra, ali imam još jedan dan da odlučim hoće li biti u sastavu”, rekao je juče Kuman.

Liga šampiona prilika je za Barselonu da dođe do jednog trofeja ove sezone. U La Ligi zaostaju za Atletikom, u Kupu Kralja su u prvom meču polufinala izgubili od Sevilje 2:0 i na pragu su eliminacije…

“Ulazimo u meč sa velikim entuzijazmom. Znamo da će utakmice protiv PSŽ-a biti teške. U pitanju je jak tim. Očekuju nas zanimljivi dueli”, prokomentarisao je Holanđanin.

PSŽ je prije četiri ljeta iz Barselone doveo Nejmara, a ove sezone bi ka Francuskoj mogao da krene Lionel Mesi. Argentincu ugovor ističe na kraju sezone, mjesecima unazad priča se o njegovom odlasku, a nije tajna da su ga igrači PSŽ-a zvali da im se pridruži. Kuman je takav potez ranije kritikovao, a i na konferenciji je o tome govorio.

LŠ
foto: Graphic News

"Neće nas destabilizovati te priče, jer znamo da je Leo 100 posto posvećen Barseloni i da će da odluči na kraju sezone. On ima posljednju riječ. On je naša snaga, sa njim smo mnogo bolji i nadam se da će ostati još mnogo godina. Uopšte ne sumnjam da će biti maksimalno fokusiran na utakmicu", kazao je Kuman.

A upravo je Mesi razlog zašto su uoči meča i porasle tenzije. Prvi čovjek PSŽ-a, Naser el Kelaifi po dolasku u Barselonu suočio se sa nezadovoljnim navijačima "blaugrane", koji su mu poručili da odustane od dovođenja Mesija i da Argentinca ostavi na miru.

Večerašnji meč sudiće holandska trojka. Glavni arbitar je Bjorn Kujpers, pomoćnici su Sander van Rekel i Ervin Zejnstra. U VAR sobi su Pol van Bekel i Denis Higler.

Bonus video: