Liga Evrope: Zvezda i Milan vraćaju vrijeme

Više od tri decenije nakon legendarnih duela u Kupu šampiona i magle na “Marakani”, Crvena zvezda i Milan sastaju se danas u Ligi Evrope

3989 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Magla je novembra 1988. spasila Milan na Marakani, Foto: YT
Magla je novembra 1988. spasila Milan na Marakani, Foto: YT

Borba za drugi po vrijednosti evropski trofej u nokaut fazi počinje danas prvim mečevima 1/16 finala.

Na papiru, spektakl bi mogli da ponude okršaji lidera u Francuskoj i Holandiji, Lila i Ajaksa, velikog Mančester junajted i Real Sosijedada (prvi meč igraju u Torinu), te Arsenala i Benfike. Ipak, pogled na istoriju duela ispred svih stavlja utakmicu na beogradskoj “Marakani” između Crvene zvezde i Milana.

Legendarni okršaji u Kupu šampiona 1988. godine uticali su na istoriju oba kluba. Milan je u toj sezoni postao prvak Evrope, Zvezda vidjela da može... Epilog je bila titula evropskog prvaka u Bariju dvije i po godine kasnije. Iako bezmalo deceniju nijedan od dva bivša evropska šampiona ne sije strah evropskim terenima, pad “crevno-bijelih” je neizmjerno veći, pa su “roso-neri” sa Zlatanom Ibrahimovićem u napadu favoriti da prođu dalje, iako su mislima na veliki gradski derbi protiv Intera u nedjelju.

Sjećanja na epski tromeč prije više od tri decenije su, međutim, i dalje svježa.

- I dalje sam ‘taoc’ sam tog adrenalina koji je u meni izazvalo gostovanje Crvenoj zvezdi, iako su prošle 32 godine. Dvije utakmice u samo 24 sata, u prvoj smo imali sreće zbog magle koja je prekinula utakmicu, ali sjutradan smo zaslužili da prođemo - kazao je za “Gazetu delo sport” Đovani Gali, čuvar mreže slavne generacije “roso-nera” u Beogradu.

I Arigo Saki, trener slavnog Milana, više puta je izjavio da ne bi ni bilo velikog Milana da “Marakanu” u revanšu nije preokrio gust oblak magle...

Ukratko, nakon 1:1 na “San Siru” u prvom meču Zvezda je povela u revanšu početkom nastavka golčinom tada 22-godišnjeg Dejana Savićevića, a onda je magla prekinula meč... Sjutradan se igrala nova utakmica, Milan je poveo golom Marka van Bastena, Piksi Stojković pogodio za 1:1 i odveo meč do penala, gdje su precizniji bili Milanezi. Otišli su u četvrtfinale, kasnije osvojili treću titulu Kupa šampiona, prvu nakon 20 godina, i započeli veliku dominaciju evropskim fudbalom. “Gazeta delo sport” je utakmicu u Beogradu nazvala jednom od najznačajnijih u istoriji Milana.

A šta danas misle akteri? Zvezda dominira fudbalom u Srbiji, Milan je u posljednem porazu od Specije izgubio lidersku poziciju u Italiji.

- Ja nemam ekipu karakteristika Specije, kojoj se rizik isplatio, ali imam imam fenomenalne igrače - svako od njih mi je drag, pravi profesionalac. Pokušavamo da izvučemo maksimum iz svakog treninga, utakmice. Milan se ne smije potcijeniti i moramo da budemo maksimalno angažovani i iz utakmice izvučemo najviše što možemo - kazao je trener Zvezde, Dejan Stanković, inače ikona Milanovog velikog rivala, Intera.

- Ulazimo u period kada je svaka utakmica jednako važna. Sve igrače sam doveo u Beograd, a o Interu ćemo razmišljati nakon utakmice sa Zvezdom - izričit je trener Milana Stefano Pioli.

Napoli gostuje Granadi, Totenhem austrijskom Volfsbergeru, Dinamo Zagreb Krasnodaru... Revanši su za sedam dana.

Bonus video: