Budućnost protiv Sutjeske kreće u lov na rekorde

Sjutra se nastavlja Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga - prvak se već zna, velika borba za Evropu i opstanak

2197 pregleda 0 komentar(a)
Igor Ivanović je odlučio avgustovski derbi protiv Budućnosti pod Goricom, Foto: Boris Pejović
Igor Ivanović je odlučio avgustovski derbi protiv Budućnosti pod Goricom, Foto: Boris Pejović

Pauza je gotova, nastavlja se Telekom 1. CFL - sjutra su na programu mečevi 20. kola, a rundu će obilježiti derbi Budućnosti i Sutjeske na stadionu pod Goricom.

Uoči nastavka šampionata nema neizvjesnosti, barem kada je u pitanju budući šampion. Budućnost je lider, ima 18 bodova više od drugoplasiranog Dečića, 19 od Sutjeske i drugi dio sezone iskoristiće da obori neke rekorde, ali i da pokuša da prvi put u istoriji osvoji duplu krunu.

Tim Mladena Milinkovića već sjutra može da obori jedan rekord - ako pobijedi, Budućnost će vezati 11. trijumf u ligi i prestići učinak generacije “plavih” iz sezone 2011/2012, koja je imala deset uzastopnih pobjeda. Te sezone šampionski tim Budućnosti, koji je sa klupe predvodio sadašnji selektor Crne Gore Miodrag Radulović, završio je sezonu sa 80 bodova, što je dosadašnji rekord u jednoj sezoni CFL-a. Da izjednače taj učinak, Podgoričanima je do kraja ove sezone potreban 31 bod na 17 preostalih mečeva - prosječno, Budućnost treba da osvaja 1,8 bodova po meču, što neće biti preveliki problem ako Draško Božović i drugovi barem djelimično budu pratili jesenji ritam.

Podgoričani će pokušati da nadmaše i učinak Sutjeske iz 2018. godine. Nikšićani su te sezone osvojili titulu sa rekordna 22 boda više Budućnosti, koja je završila na drugom mjestu. Na polovini ovogodišnje kampanje, aktuelni šampion ima 19 bodova više od najbližeg pratioca.

Uoči drugog dijela sezone Budućnost je u svoje redove vratila mlade Marka Mrvaljevića (jesenas u OFK Titogradu dao pet golova) i Andriju Ražnatovića (igrao za Rudar, pa za Petrovac). Obojica imaju ispod 21 godinu i predstavljaju “bonus” fudbalere - ispunjavaju pravilo FSCG koje kaže da u svakom trenutku na terenu moraju da budu barem dvojica igrača tog uzrasta. Kako Milinković već ima formiran tim, dobro pokriven na svim pozicijama, imao je i luksuz da ove zime dovodi samo najmlađe, kako bi imao širi izbor, bez obzira što su “plave” napustila dvojica baš takvih fudbalera - Ivan Bojović (obukao dres OFK Titograda) i Petar Vukčević (Podgorica).

- Jedva čekamo da počne proljeće, jer je pauza u domaćem prvenstvu dosta duga. Vjerujem da nam motiv neće biti problem, uprkos tome što imamo veliku prednost u odnosu na konkurente. Na svakom treningu dajemo sve od sebe, tako će biti i na utakmicama. A sigurno je da će nam motiv predstavljati ciljevi kao što je dupla kruna, kao i novi rekordi koje možemo da postavimo kako bismo bili upamćeni po tome - kaže jedan od najiskusnijih u Budućnosti, krilni napadač Igor Ivanović.

Derbi protiv Sutjeske - pravi test za šampiona.

- Očekivanja su uvijek velika kada igramo protiv najvećeg rivala. To je pravi derbi, a u posljednjih nekoliko duela smo izlazili kao pobjednici, pa neka tako bude i ovog puta - ističe Ivanović, strijelac odluke u prvom od dva crnogorska derbija ove sezone (1:0 pod Goricom).

Sutjeska u drugi dio ulazi sa ciljem da izbori plasman u Evropu. Četvorostruki šampion loše je otvorio sezonu, u novembru smijenio Dragana Radojičića, kojeg je naslijedio Miljan Radović. Nikšićani su sa Radovićem eliminisani iz Kupa od Dečića, ali su u ligi vezali šest mečeva bez poraza i taj trend pokušaće da nastave protiv velikog rivala.

- Svi sa nestrpljenjem očekujemo nastavak prvenstva. Dobro smo odradili pripreme. Mislim da ćemo imati šta da pokažemo - rekao je u najavi meča golman Sutjeske Vladan Giljen.

Dobra prilika za to je meč protiv Budućnosti.

- Budućnost je odlična ekipa, sa odličnim pojedincima. Poznajemo ih, nisu bez razloga napravili toliku razliku. Što se tiče meča - ako budemo pružili maksimum možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Poštujemo svakoga, ali znamo naš kvalitet i mislim da ćemo u petak imati šta da pokažemo - rekao je Giljen.

Sutjesku su napustili Damir Kojašević, Filip Mitrović i Admir Adrović, a došli su stranci - Slovenac Rene Miheliič i Brazilac Kaike Augusto.

Prvi plasman u Evropu u klupskoj istoriji pokušaće da ostvari i Dečić. Tuzani su već ostvarili najbolji jesenji plasman, a u “lov” na Evropu kreću sa pojačanim timom u odnosu na prvi dio, bez obzira na povredu pojačanja na golu, Andriju Dragojevića. Priliku za to izabranici Edisa Mulalića imaće i kroz Kup, gdje su se plasirali u polufinale.

“Paklena” borba vodiće se za tri mjesta koja vode u novoformirano takmičenje Uefe, Ligu konferenija. Osim Sutjeske i Dečića, za njega aktivnko konkuriše i Podgorica, kao i Zeta i Iskra, koji preko Kupa ima dodatnu šansu.

Velika borba vodiće se za izbjegavanje baraža. Četvrtoplasiranu Podgoricu i osmoplasiranog Rudara, koji se nalazi na poziciji koja vodi u doigravanje za opstanak, dijeli samo pet bodova.

Petrovac je poslednji i pokušaće da se dokopa baraža, kroz koji bi, eventualno, obezbijedio opstanak.

BROJKE

26 utakmica odigrali su Budućnost i Sutjeska na stadionu pod Goricom u samostalnoj Crnoj Gori, i u prvenstvu i u Kupu. Podgoričani su pobjedili na 15 mečeva, Nikšićani na četiri, a sedam ih je završeno neriješeno.

23 meča bez poraza vezala je Budućnost na domaćem terenu, računajući Ligu i Kup - 21 put je slavila, dva puta remizirala.

10 uzastopnih pobjeda u prvenstvu vezala je Budućnost, čime je izjednačila klupski, ali i rekord lige iz 2012. godine. Protiv Sutjeske ima priliku da postavi novi rekord.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: