Budućnost - Sutjeska: Najveći CG derbi otvara proljeće

Utakmicama 19. kola danas se nastavlja Telekom 1. CFL nakon dva mjeseca pauze. Pod Goricom najveći CG derbi, Dečić u Danilovgradu, Zeta u Beranama protiv Jezera, Podgorica u Petrovcu, Titograd u Pljevljima

2488 pregleda 10 komentar(a)
Budućnost je dobila posljednja četiri derbija protiv Sutjeske, Foto: Boris Pejović
Budućnost je dobila posljednja četiri derbija protiv Sutjeske, Foto: Boris Pejović

Derbi Budućnost i Sutjeska obilježiće 20. kolo Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige, koja se nastavlja danas nakon dva mjeseca pauze.

Podgoričani su lideri, imaju 18 bodova više od Dečića, 19 od velikog rivala iz Nikšića. Žele da upišu 11. pobjedu u nizu i postave novi klupski, ali i ligaški rekord po broju uzastopnih trijumfa, te da nastave gdje su stali jesenas.

MILINKOVIĆ: MOŽDA SAM NESKROMAN...

Jasno je ko je favorit večeras u 18 sati pod Goricom, ali prva takmičarska utakmica nakon velike pauze često krije zamke...

- Derbi je uvijek derbi. To je utakmica u kojoj i jedna i druga ekipa žele nešto više - da naprave psihološku prednost i dobru uvertiru za utakmice koje dolaze kako bi u nastavak prvenstva ušle sa dobrom atmosferom - rekao je trener Budućnosti Mladen Milinković.

Prednost na tabeli, ipak, nije zanemarljiva.

- Tačno je da imamo veliku bodovnu prednost, možda zvuči malo neskromno, ali želimo da bude još veća kako bismo bili što bliži cilju. I naravno, kako bismo - kao i prošle godine - dali šansu mlađim igračima, jer ih imamo dosta u prvom timu. Imamo želju, volju i obavezu da što prije obezbijedimo titulu da bismo probali što veći broj mladih igrača i stvorili potpuno jasnu sliku oko njih. Treninzi su treninzi, ali na utakmicama se vidi kako ko funkcioniše - kaže Milinković.

Budućnost ima četiri pobjede zaredom nad Sutjeskom, i to bez primljenog gola. Velika serija u velikim derbijima poklopila se dolaskom 52-godišnjeg Milinkovića.

- Sutjeska dolazi sa motivom da prekine taj naš niz, a mi ćemo uraditi sve da ga nastavimo. Čeka nas mnogo teža utakmica nego sve do sada, jer se Sutjeska pojačala sa dva nova igrača, a pred kraj jeseni je ušla u neki ritam koji odgovara renomeu tog kluba - nastavlja Milinković.

- Najvažnije od svega je da pobijedimo, ako dođe uz ubjedljivu igru - super, a ako ne dođe uz dopadljivu predstavu - opet ćemo da budemo zadovoljni. Vjerujem u momke, jer su stvarno dobro radili tokom priprema.

“Plavi” u derbiju neće biti kompletan. Nedostajaće povrijeđeni Vladan Adžić, Miloš Raičković zbog kartona.

- To je sigurno veliki hendikep za nas, ali nadam se da će momci koji dobiju šansu odigrati kao na pripremama i najbolje što znaju i umiju, pa se to neće puno osjetiti - zaključio je Milinković.

SUTJESKA I RADOVIĆ ŽELE DA NASTAVE POZITIVAN NIZ

Sutjeska je prvi dio sezone završila u dobrom ritmu - sa novim trenerom, Miljanom Radovićem odigrala je šest mečeva u ligi (četiri pobjede i dva remija) i niz bez poraza pokušaće da nastavi protiv aktuelnog šampiona.

Susret protiv Budućnosti je prvi veliki derbi od dolaska Radovića na klupu Sutjeske. Motiva ne nedostaje…

- Uželjeli smo se fudbala - i igrači i treneri. Očekuje nas derbi, svakako da nije potreban dodatni motiv. Meč dočekujemo u dobrom raspoloženju - rekao je Radović uoči utakmice.

Zadovoljan je kako su odrađene pripreme i poručuje da ekipa u utakmicu protiv Budućnosti ulazi sa pozitivnom energijom.

U prelaznom roku Sutjesku su pojačali slovenački internacionalac Rene Mihelič i Brazilac Kaike Augusto.

- Uklopili su se dobro. Kad počnu utakmice vidjećete da li su prava pojačanja ili ne - ja mislim i očekujem da jesu. Saigrači su ih prihvatili odlično i oni na isti način odgovaraju zahtjevima“, objasnio je Radović.

ISKRA PROTIV DEČIĆA - ZA EVROPU

Pitanje šampiona riješeno je već na polusezoni, ali borbe za Evropu i opstanak rasplasaće se tek na proljeće. Dečić je sve iznenadio drugim mjestom na tabeli, no ništa nije gotovo - šestpolasirana Iskra ima sedam bodova manje od Tuzana i nada se da će uhvatiti “evropski voz”.

Ta dva tima sastaju se danas u Danilovgradu.

- Želimo pobjedu i nijedan drugi ishod ne bi zadovoljio naše apetite. Dolazi nam hit prvenstva, ali iskreno mislim da je kvalitet na našoj strani. Idemo ofanzivno od starta, jer želimo odmah da počnemo da osvajamo bodove i priključimo se vrhu tabele - kaže kapiten Iskre Miloš Drinčić.

Dečić je u prvom dijelu sezone doživio samo dva poraza, ali oba na domaćem terenu. U gostima je, dakle - nepobjediv.

- Nas su prije početka sezone mnogi preselili u Drugu ligu, a mi smo zimovali na drugom mjestu. Proradio je inat, kvalitetno smo radili i našli se iza neprikosnovene Budućnosti. Sada mnogi žele naš “skalp”, zato se nismo štedjeli na pripremama, a dobro smo se i pojačali. Tek smo na pola puta. Iskra je jedna od najiskusnijih ekipa u ligi, mislim da je jača nego jesenas, ali mi smo spremni - kaže golman Dečića Pavle Velimirović.

Posljednjeplasirani Petrovac dočekuje četvrtoplasiranu Podgoricu, Zeta na zvaničnom debiju trenera Ratka Dostanića gostuje Jezeru u Plavu, dok Rudar i OFK Titograd u Pljevljima igraju pravi duel za opstanak.

Parovi 19. kola

RUDAR - OFK TITOGRAD (13 h)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

PETROVAC - PODGORICA (14)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

JEZERO - ZETA (14)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

ISKRA - DEČIĆ (15)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

BUDUĆNOST - SUTJESKA (18)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Bonus video: