Dva penala za remi u derbiju - Sutjeska prekinula veliku seriju Budućnosti

Sutjeska povela iz penala golom Boža Markovića u 32. minutu, Budućnost na isti način izjednačila u 39. preko Draška Božovića - 1:1 u najvećem crnogorskom derbiju

6309 pregleda 3 komentar(a)
Grbić pogađa prečku gola Sutjeske, Foto: Luka Zeković
Grbić pogađa prečku gola Sutjeske, Foto: Luka Zeković

Velika serija Budućnosti od deset uzastopnih pobjeda prekinuta je u prvom kolu nastavka - bod protiv aktuelnog i budućeg šampiona pod Goricom je u najvećem crnogorskom derbiju osvojila Sutjeska (1:1).

Tim Mladena Milinkovića stigao je do 50. boda ove sezone, povećao je prednost na vrhu sa 18 na 19 bodova, ali nije uspio da obori, već da "samo" izjednači klupski i ligaški rekord po vezanim trijumfima (10) šampionske generacije "plavih" iz sezone 2011/12.

Budućnost - Sutjeska
foto: Luka Zeković

Sadržajno prvo poluvrijeme pod Goricom nakon dva mjeseca pauze, bolja i opasnija igra Budućnosti u tom dijelu, te "miran" nastavak, u kojem su Nikšićani uspjeli da iskontrolišu najbolji napad u ligi - kratak je rezime derbija, ukrašenog sa dva gola iz penala u razmaku od sedam minuta.

U 32. lijevi bek Budućnosti Marko Vučić neoprezno je faulirao desnog beka Sutjeske Dragana Grivića, a najbolji strijelac Nikšićana Božo Marković gađao je sa bijele tačke po sredini gola - 1:0 za Sutjesku.

Bio je to prvi gol koji je Sutjeska postigla u protiv Budućnosti nakon četiri meča i oko 400 minuta, te prvi koji je Budućnost primila od Sutjeske pod Mladenom Milinkovićem, koji je vodio peti derbi.

Samo sedam minuta kasnije, junak vođstva Sutjeske ispao je tragičar - Grivić je na ivici šesnaesterca faulirao Petra Grbića, koji je bio u prodoru, a Draško Božović je iz penala gađao jako i precizno, iako je golman Giljen pogodio stranu - 1:1.

Budućnost - Sutjeska
foto: FK Budućnost

Sutjeska je bolje počela, imala je na startu neugodan centaršut Janjića koji je Dragojević jedva iskontrolisao, ali domaćima nije trebalo puno da pokažu kakvu klasu - za naše uslove, imaju u napadu.

U 13. minutu Budućnost je propustila stopostotnu šansu nakon što je Ivanović centrirao sa desne strane, Mrvaljević glavom propustio da pogodi sa prve stative, a Grbić sa samo sedam-osam metara neometan, protiv već savladanog Giljena, uzdrmao prečku.

Marko Mrvaljević, koji se u pauzi vratio iz OFK Titograda i odmah zauzeo mjesto u prvoj postavi, imao je dobru priliku u 15. minutu, ali nije mogao da bolje zahvati loptu iz teške pozicije.

Budućnost - Sutjeska, Marko Mrvaljević
foto: Luka Zeković

Gotovo svaki napad Budućnosti sredinom prvog dijela bio je potencijalna velika opasnost za odbranu Sutjeske, a sudija Mileta Šćepanović napravio je veliku grešku u 32. minutu kada nije pustio prednost za domaće poslije oštrog faula Vlahovića nad Milićem. Propala je potencijalna velika šansa, jer je Ivanović imao otvoren put ka golu.

U nastavku, Sutjeska se stabilizovala, trener Miljan Radović "spustio" je odbranu nazad, Budućnost nije imala toliko prostora kao u prvom dijelu, a defanzivci Nikšićana vješto su hvatali napadače domaćih u ofsajd-zamkama.

Najbolju situaciju Podgoričani su imali u 60. minutu, kada su bili u napadu "dva na jedan", ali reprezentativac Igor Ivanović, koji nije imao svoju noć, nije bio precizan u pokušaju da proneđe usamljenog Mravljevića.

Budućnost - Sutjeska
foto: Luka Zeković

Na drugoj strani, dva opasna pokušaja Slovenca Renea Miheliča, koji je debitovao u dresu Sutjeske - Dragojević, ipak, nije imao potrebu da interveniše.

Sutjeska je bodom preuzela drugom mjesto, zbog bolje gol-razlike od Dečića.

Budućnost - Sutjeska glava
foto: FSCG

Bonus video: