Sedorf progovorio o rasizmu u fudbalu: Nemamo iste šanse

- Igrao sam 12 godina u Italiji i nakon što sam vodio Milan, iako sam uradio odličan posao, nisam dobio nijedan poziv. Holandija je moja zemlja, a opet - nula poziva - rekao je jedini igrač u istoriji koji je osvojio Ligu šampiona sa tri različita kluba

4463 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Klarens Sedorf je ostavio neizbrisiv trag kao fudbaler Ajaksa, Sampdorije, Real Madrida, Intera i pogotovo Milana, a jedini je koji je osvojio Ligu šampiona sa tri različita kluba.

Karijeru je završio u januaru 2014. u brazilskom Botafogou, i to zato što je dobio poziv da sjedne na klupu „rosonera”. Osvojio je 35 od mogućih 57 bodova, prvi puit nakon 2011. donio klubu pet vezanih pobjeda, ali je u junu te godine otpušten, iako je imao ugovor do 2016.

Od tada je kratko radio u kineskom drugoligašu Šenženu, Deportivo La Korunji i reprezentaciji Kameruna, ali je bez posla od jula 2019.

I za to krivi rasizam - legendarni Holanđanin je kritikovao nedostatak tamnoputih trenera u Evropi i poručio da nemaju svi iste šanse.

- Igrao sam 12 godina u Italiji i nakon što sam vodio Milan, iako sam uradio odličan posao, nisam dobio nijedan poziv. Holandija je moja zemlja, a opet - nula poziva. Šta su kriterijumi odabira? Zašto veliki šampioni ne dobijaju šansu u Evropi, iako su ispisali stranice fudbalske istorije - upitao se Sedorf u razgovoru za „Gazetu delo sport”.

Sve je potkrijepio primjerima.

- Zašto Vijera mora da ide u Njujork, a Anri u Kanadu? Za trenere nema jednakih mogućnosti. Ako pogledamo brojke, nema tamnoputih ljudi na pozicijama najveće važnosti u fudbalu. To je nešto što najviše brine čitavo društvo - rekao je Sedorf.

Bonus video: