Može li Gvardiola sa Sitijem da osvoji Ligu šampiona

Mančester siti sinoć u prvom meču osmine finala savladao Borusiju Menhengladbah 2:0 na neutralnom terenu u Budimpešti

3523 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Sitija proslavljaju gol sinoć, Foto: Reuters
Fudbaleri Sitija proslavljaju gol sinoć, Foto: Reuters

Mančester siti nije sila samo u Premijer ligi – “građani” su sinoć u Ligi šampiona odigrali dobar meč, savladali Borusiju Menhengladbah (2:0) u prvoj utakmici osmine finala i rivalima poslali poruku da im je ove sezone cilj evropska titula.

Ekipa Pepa Gvardiole bila je bolja u svim segmentima igre na neutralnom terenu u Budimpešti, a golovi koje su postigli Bernardo Silva i Gabrijel Žezus dovoljan su kapital pred revanš 16. marta.

"Zasluženo smo pobijedili. Kontrolisali smo utakmicu, ali nismo bili dovoljno ubojiti u napadu. To je nešto što moramo da poboljšamo. U Ligi šampiona morate biti savršeni da biste bili sigurni da ćete proći u narednu rundu", kazao je nakon meča menadžer Sitija, Pep Gvardiola.

“Građani” su protiv Menhengladbaha stigli do 19. vezane pobjede u svim takmičenjima ove sezone. Od ranije je poznato da je ekipa ubojita u napadu, ali ove sezone blista i odbrana – meč protiv njemačke ekipe bio je šesti vezani u Ligi šampiona na kojem Siti nije primio gol. Poslednji put Edersonova mreža u ovom takmičenju zatresla se u prvom kolu protiv Porta.

Mančester siti je prvi tim još od sezone 2010/2011 i ekipe Mančester junajteda, koji je na četiri vezana gostovanja u Ligi šampiona sačuvao mrežu.

A da je Gvardiola zategao odbranu govori i podatak da je Sitijeva mreža mirovala na 24 utakmice u svim takmičenjima ove sezone. To je jedan meč više nego u čitavoj prethodnoj. Ederson na golu, te Dijas i Stouns, zatim Laport, Kanselo, Voker i Zinčenko – u zavisnosti od toga koga Španac izabere – odrađuju sjajan posao u defanzivi.

Kada je riječ o napadu, posao su sinoć odradili Bernardo Silva i Gabrijel Žezus. Portugalac je u 29. minutu matirao Zomera, a u 65. konačan rezultat postavio je Žezus. Brazilac je u Sitijevom dresu odigrao pet mečeva u nokaut fazi Lige šampiona i na svakom je bio strijelac.

Pobjeda u glavnom gradu Mađarske bila je 12. u nizu na gostovanjima u svim takmičenjima, čime je Siti oborio sopstveni rekord iz 2017. godine, pa se postavlja logično pitanje – može li Gvardiola engleskom timu da donese evropsku titulu?

"Kada vidi kako igra Bajern, onda mislim da nismo favoriti. Veliki je izazov oporaviti igrače i osigurati da su u najboljem mogućem stanju. Ali, ako ljudi kažu da smo favoriti – onda OK, prihvatamo", kazao je Gvardiola.

Bonus video: