afera barcagate

Priveden bivši predsjednik Barselone, policija na Nou kampu

Policija traži dokumente vezane uz kompaniju koju je uprava angažovala za popravljanje svog imidža preko društvenih mreža, javila je španska državna televizija TVE

5313 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Katalonska policija ušla je u ponedjeljak u prostorije Barselone, a privedeno je četvoro zvaničnika među kojima i bivši predsjednik Đosep Marija Bartomeu, javile su katalonske novine La Vanguardia.

Policija traži dokumente vezane uz kompaniju koju je uprava angažovala za popravljanje svog imidža preko društvenih mreža, javila je španska državna televizija TVE.

Policija je upala u prostorije sedam dana uoči održavanja izbora za predsjednika kluba.

Zaposleni ne mogu da uđu u kancelarije na stadionu Nou kamp u kojima se trenutno nalaze istražitelji.

Prije godinu su mediji izvijestili da je kompanija I3Venture, koju je Barselona angažovala za komunikaciju preko društvenih mreža, stvarala lažne profile preko kojih je pisala negativne komentare o protivnicima predsjednika Bartomeua, uključujući kandidata za predsjedničke izbore Viktora Fonta, ali i Lea Mesija koji oteže s produženjem ugovora.

U aprilu je bivši potpredsjednik Emilio Rusand rekao kako je on bio u odboru nadležnom za račune te kompanije te da su oni bili razdijeljeni kako bi se "izbjegla interna kontrola".

Na pitanje tada smatra li da je "neko stavio ruku u blagajnu" odgovorio je potvrdno.

"Kada platiš milion eura za nešto što vrijedi 100.000 eura. Ne znam ko je to bio, no moguće je zamisliti" rekao je.

Kompanija I3Venture je bila zadužena za praćenje sadržaja na društvenim mrežama, odnosno trebala je da prati što se piše i objavljuje o Barceloni, te istovremeno da uljepšava imidž kluba preko društvenih mreža.

Račun od milion eura kojeg je izdala za svoje usluge bio je navodno podijeljen na manje račune od po 200.000 eura.

"To oko društvenih mreža je prljav posao. Vjerujem da je neko uzeo novac, premda ne vjerujem da je to bio netko iz uprave. Sada je otvorena istraga koja će reći što se dogodilo. Bartomeu to zna" rekao je tada Rousand.

Afera je nazvana "Barcagate".

Predsjednik Bartomeu je bio sklonio s funkcije Rusanda, koji je dan kasnije s još petoro članova uprave Barselone nezadovoljnih potezima predsjednika podnio ostavku. Uprava je tada ostala na 13 članova od ukupno 19.

Bartomeu je tada najavio njeno popunjavanje ljudima u koje ima povjerenja te poručio kako će ostati na čelu kluba do kraja svog mandata u ljeto 2021. godine.

No nakon rezultatskih posrtaja kluba, u kojima je okidač bio poraz od Bajerna 8:2 u četvrtfinalu Lige šampiona, Bartomeu je podnio ostavku.

Preporučujemo za Vas