Njukasl na sudu zbog seksualnog predatora

Zbog seksualnog uznemiravanja 18 dječaka i momaka od 1973. do 1998. godine osuđen je 2018-na 20-godišnju zatvorsku kaznu, a sada bi u problemu mogao da bude i Njukasl

5803 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nufc.co.uk
Foto: Nufc.co.uk

Prije nekoliko godina, Veliku Britaniju je potresla vijest da je Džordž Ormond, nekadašnji fudbalski trener, bio seksualni predator koji je zlostavljao mlade igrače.

Zbog seksualnog uznemiravanja 18 dječaka i momaka od 1973. do 1998. godine osuđen je 2018-na 20-godišnju zatvorsku kaznu, a sada bi u problemu mogao da bude i Njukasl.

Naime, Ormond je 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka radio u manjim klubovima sa najmlađim kategorijama, da bi 90-ih vodio mlade timove „svraka“.

Njukasl nije ništa kažnjen zbog njegovih zločina, ali žrtve su sada pokrenule privatne parnice.

- Jedina stvar koju sam želio je da nam se ljudi iz kluba obrate, a to što nisu preuzeli nikakvu odgovornost je još jedno razočaranje. Morao sam da se borim da Ormond bude osuđen, ali nisam očekivao da ću se boriti i da dobijem neku odštetu od Njukasla - rekao je jedan od zlostavljanih fudbalera, Dejvid Itok.

Iz kluba sa „Sent Džejms parka“ nisu odgovarali na tužbe, jer po zakonu u Velikoj Britaniji sve tužbe za zlostavljanje djece mlađe od 18 godina moraju da se prijave prije nego što te osobe proslave 21. rođendan.

- Njukasl je imao svaku priliku da se izvini za užasno zlostavljanje koje je počinio Ormond i prihvati odgovornost za ono što se dogodilo dok je bio u klubu. Ne prihvatajući odgovornost i prisiljavajući preživjele da prođu kroz parnicu, klub uzrokuje još više nevolje i traume, umjesto da pomogne preživjelima da pokušaju da krenu naprijed. Jasno je da se ovdje ne radi samo o odšteti, već o tome da Njukasl prihvati odgovornost i izvini se zbog svojih propusta. Zaista bih ohrabrio klub da preispita svoj stav i prihvati odgovornost - rekao je Tomas Bil, advokat jednog od oštećenih, Bolta Barton-Kempa.

Bonus video: