UEFA se drži svog plana za EURO, Džonsonova ponuda na čekanju

Britanski premijer je ponudio održavanje Eura u Velikoj Britaniji jer će do početka prvenstva biti završeno vakcinisanje protiv koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu

5374 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Evropska fudbalska federacija (UEFA) uvjerena je kako neće morati da prihvati ponudu britanskog premijer Borisa Džonsona da se EURO održi u Velikoj Britaniji, insistirajući na planu održavanja turnira u 12 zemalja kao što je to i ranije planirano.

Britanski premijer je ponudio održavanje Eura u Velikoj Britaniji jer će do početka prvenstva biti završeno vakcinisanje protiv koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Mi smo domaćini EP-a. Domaćini smo i polufinala i finala. Ukoliko UEFA želi možemo biti domaćini bilo koje utakmice," rekao je Džonson u razgovoru za The Sun.

Evropsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 11. juna do 11. jula, trebalo bi da se igra na stadionima širom Evrope, a Vembli će biti domaćin utakmica u grupi, kao i polufinala i finala.

Iz Uefe nisu željeli direktno da komentirišu Džonsonovu ponudu pozivajući se na prethodne izjave u kojima se naglašava kako nastavljaju da radie na postojećim planovima, a konačna odluka bi trebala da bude donijeta 5. aprila.

Prošle sedmice dr. Danijel Koh, Uefiin medicinski savjetnik za EURO 2020, koji vodi planiranje vezano uz COVID, rekao da nema govora o odlaganju ili otkazivanju turnira.

"Nema šanse da se EP odgodi, igraće se", rekao je Koh za Reuters.

"Ne postoji najgori scenario, postoje realni scenariji i najbolji scenario," dodao je.

Koh je rekao da će UEFA zadržati mogućnost da omogući povećavanje broja navijača ako to situacija dozvoli. UEFA razmatra četiri operativna scenarija - za pune stadione, kapacitet od 50-100% ili kapacitet od 20-30% i igranje iza zatvorenih vrata.

Uz London, gradovi domaćini su Glazgov, Dablin, Bilbao, Amsterdam, Kopenhagen, Michen, Rim, Sankt Peterburg, Bukurešt, Budimpešta i Baku.

Bonus video: