Sead Hakšabanović za "Vijesti": Ništa ne može da me zaustavi

Svaki put kad dođem i obučem dres osjećam ljubav prema Crnoj Gori. Ponosan sam, ponosna je i moja porodica - kaže za „Vijesti“ Sead Hakšabanović

19678 pregleda 38 reakcija 14 komentar(a)
Na ljeto će misliti o transferu: Sead Hakšabanović, Foto: Savo Prelević
Na ljeto će misliti o transferu: Sead Hakšabanović, Foto: Savo Prelević

Stevan Jovetić, Stefan Savić i Fatos Bećiraj su senatori, Nikola Vukčević, Adam Marušić, Žarko Tomašević, Marko Vešović i još nekoliko momaka - igrači sa velikim iskustvom, a Sead Hakšabanović predvodnik nove generacije, najveća mlada zvijezda crnogorske reprezentacije. U prvom intervjuu za crnogorske medije, 21-godišnjak rođen u švedskom mjestašcu Hiltebruku, kao početnu tačku priče naglasio je:

- Jedva čekam da dođem u Crnu Goru, na okupljanje nacionalnog tima.

Hakšabanović je jedan od najboljih fudbalera u Švedskoj, prošao je mlađe selekcije „tri krune“, a onda izabrao zemlju svog porijekla i prije skoro četiri godine, sa tek navršenih 18, debitovao za najbolji crnogorski tim.

- Svaki put kad dođem i obučem dres osjećam ljubav prema Crnoj Gori. Ponosan sam što igram za Crnu Goru, ponosna je i moja porodica - kaže Hakšabanović za „Vijesti“.

1 gol je postigao Sead Hakšabanović u dresu crnogorske reprezentacije. Bio je strijelac u pobjedi nad Bjelorusijom (2:0) u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u novembru 2019. pod Goricom

Iako ima 21 godinu, iza njega je živopisna fudbalska karijera. Bio je vunderkind, sa samo 15 godina je debitovao u seniorskoj konkurenciji, za Halmštad, do 18 je već imao 12 prvenstvenih golova. Kao rijedak talenat, u ljeto 2017. se preselio u Vest Hem, koji je za njega platio oko tri miliona eura.

- To je bila velika škola za mene. Trener je bio Slaven Bilić, kod njega sam uvijek bio blizu prvog tima, upisao nastupe u FA kupu i Liga kupu, ali kada je on otišao, situacija se promijenila. Igrao sam u mladom (U23) timu, vidio sam da pripadam tom društvu, a da je iskustvo nešto što mi nedostaje. Sada znam šta treba da radim da bih ponovo došao do tog nivoa - ističe Hakšabanović i samouvjereno kaže:

- Da, to je moj nivo, želim i mogu da igram u najjačim takmičenjima - Premijer ligi, La Ligi, Seriji A... Najvažnije je da budem fokusiran, posvećen fudbalu i onda ništa ne može da me zaustavi.

Nezaustavljivo je djelovao u većem dijelu prošle godine igrajući za Norčeping, koji ga je prvo pozajmio, pa prošlog ljeta otkupio od Vest Hema.

U minuloj sezoni je upisao sedam golova i 12 asistencija, igrajući na poziciji lijevog veznog igrača, prilično daleko od gola.

- Bilo je dobro, siguran sam da će naredna sezona biti bolja. Cilj? Da imam više golova i asistencija nego prethodne.

Hakšabanović
Hakšabanovićfoto: Savo Prelević

Počeo je dobro, na dvije utakmice u Kupu Švedske, upisao se tri puta, jer je dobio i drugu poziciju u timu.

- Sada sam bliži golu, uvijek sam blizu šesnaesterca, tu sam najopasniji i najbolje se snalazim. Više mi odgovara ta uloga - kaže Hakšabanović.

U januaru je trebalo da ode iz Norčepinga, zatražio je transfer, a dobio, kako kaže, razočaranje...

- Problem je bio u predsjedniku kluba Peteru Hantu, koji me tretirao sa nepoštovanjem. Ponašao se prema meni nekorektno, kao da sam niko i ništa, a moja želja je bila da napredujem. On se nije udostojio ni da odgovori na pozive moje i mojih agenata. Bio sam povrijeđen, ali sada je sve ok. On više nije predsjednik, a ja sam srećan u klubu i maksimalno posvećen profesionalnim obavezama.

Interesovanja je bilo - pominjali su se Atalanta, Verder, Dinamo Zagreb..., kao i MLS klub Njujork Red Bul.

- Klub je tražio mnogo novca, a i predsjednik je bio prepreka. Idem dalje, fokusiran sam na Norčeping, a na ljeto ćemo da vidimo šta će da se dogodi - navodi Hakšabanović.

Hakšabanović
Hakšabanovićfoto: Savo Prelević

Do ljeta ga čekaju izazovi u Švedskoj, a vrlo brzo i mečevi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Razgovarao sam sa novim selektorom, jedva čekam da se upoznamo, a nadam se da ću ga igrama u klubu i na treninzima ubijediti da zaslužujem da igram - kaže 21-godišnji ofanzivac.

Crna Gora je u teškoj grupi - sa Holandijom, Turskom i Norveškom, te Letonijom i Gibraltarom.

- Imamo dobru grupu. Jovetić i Savić imaju najveću reputaciju, veliki su igrači, ali ima još momaka koji igraju na visokom nivou, koji mogu da naprave razliku. Možemo da iznenadimo, imamo kvalitet, a potrebno je da budemo posvećeni, skoncentrisani, da vjerujemo u sebe i ono što radimo - zaključio je Hakšabanović.

Fatos mi je pomogao, svi su me prihvatili od prvog dana

Dolazak u crnogorsku selekciju za mladića koji je rođen i odrastao u Švedskoj nije bio lak.

- Moja želja je bila velika, ali morao sam da prođem proces prilagođavanja. Nisam govorio crnogorski jezik, već albanski, a uz mene je uvijek bio Fatos Bećiraj, koji mi je mnogo pomogao. Svi momci su me, međutim, sjajno prihvatili, svi govore engleski, brzo sam postao dio grupe, što me čini jako srećnim. I zato kažem da svaki put jedva čekam da dođem, da se okupimo i provodimo vrijeme zajedno - ističe Hakšabanović.

Bonus video: