Sportingov novi Bruno Fernandeš: Pedro Gonsalveš - sadašnjost i budućnost lisabonskih "lavova"

Lisabonski klub na krilima Pedra Gonsalveša grabi ka tituli prvaka Portugala koju čeka od 2002.

2670 pregleda 0 komentar(a)
Gonsalveš u duelu sa Sanusijem iz Porta na meču odigranom u nedjelju, Foto: Reuters
Gonsalveš u duelu sa Sanusijem iz Porta na meču odigranom u nedjelju, Foto: Reuters

U januaru prošle godine Sporting iz Lisabona je ostao bez Bruna Fernandeša - Portugalac je prešao u Mančester junajted i u klubu su strahovali kako će izgledati njihova budućnost bez najboljeg igrača.

Godinu kasnije na „Alvaladeu“ ne razmišljaju o Fernandešu, jer je dio novca od njegovog transfera (55 miliona, ne računajući bonuse) izdvojen na dovođenje Pedra Gonsalveša. Riječ je o nekadašnjem mladom portugalskom reprezentativcu, koji je zablistao ove sezone u Primeiri i izrastao u novog vođu lisabonskih „lavova“.

Gonsalveš je u Sporting došao prošlog ljeta iz Famalikaa za sedam miliona eura i odmah popunio prazninu nastalu Fernandešovim odlaskom - u ligi je odigrao 19 mečeva, na kojima je 14 puta bio strijelac, uz dvije asistencije.

Kako to obično biva, krenula su poređenja. Statističari su objavili da je Gonsalveš na prvih 15 utakmica u ligi imao bolji učinak nego Bruno u istom tom periodu u njegovoj posljednjoj sezoni u Lisabonu (2019/2020), kada je osam puta zatresao mrežu, a sedam puta asistirao. Još jedan bitan segment je da Gonsalveš - za razliku od njegovog prethodnika - nije zadužen za prekide. Sve golove postigao je iz igre...

Očigledno je da Pedru pritisak i poređenje sa starijim kolegom ne smetaju. Na krilima Gonsalveša Sporting je još uvijek bez poraza u prvenstvu (17 pobjeda i četiri remija) i mogao bi nakon 19 godina da osvoji titulu. Trenutno ima 56 bodova, devet više od drugoplasirane Brage.

Gonsalveš je fudbalom krenuo da se bavi kao devetogodišnjak. Počeo je u Šavesu, potom se preselio u Bragu, a profesionalnu karijeru počeo u inostranstvu - u Valensiji. I tu postoji sličnost sa Fernandešom, koji je profesionalnu karijeru takođe počeo van domovine - u Italiji.

Gonsalveš
Gonsalvešfoto: Reuters

Boravak u Valensiji nije mogao da prođe bez problema. Čitavu jednu sezonu nije igrao, jer Fifa nije prihvatila njegovu registraciju. Nakon dvije godine napustio je Španiju i - poput većine Portugalaca u posljednje vrijeme - prešao u Vulverhempton.

Ni u Engleskoj stvari nisu išle željenim tokom. Ostao je jednu sezonu i protiv Šefild venzdeja u avgustu 2018. u Liga kupu odigrao jedini meč. Uslijedila je selidba u Famalikao, a „vukovi“ su novac od transfera (1,3 miliona eura) investirali u vještački teren u svojoj akademiji.

Po povratku u domovinu je eksplodirao. Famalikao je prošle sezone bio najprijatnije iznenađenje Primeire, a Gonslaveš sa pet golova i šest asistencija najavio iskorak. Sporting se javio, odmah reagovao i na ljeto doveo igrača koji mu se već sada isplatio.

Da je riječ o vanserijskom fudbaleru govori činjenica da Liverpul na ljeto planira da ga dovede. „Redsi“ su navodno spremili 55 miliona eura kako bi i oni imali svog Bruna Fernandeša, sa kojim bi, na neki način, bila najavljena nova era kluba.

Ipak, prije eventualnog transfera Gonsalveš mora da završi posao sa Sportingom. A to je osvajanje titule. Od 2003. godine na portugalskom tronu smjenjivali su se Benfika i Porto, a kako stvari stoje, ove sezone niz će prekinuti Sporting...

Bonus video: