Glazgov i Dablin bi mogli da izgube organizaciju utakmica na EP

Organizatori su saopštili da se nadaju da će se turnir održati prema planu, u 12 gradova

1604 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uefa
Foto: Uefa

Gradovi Glazgov i Dablin mogli bi da izgube organizaciju utakmica na Evropskom fudbalskom prvenstu ovog ljeta, pošto škotska i irska vlada još nijesu pružile garancije o povratku navijača na stadione.

Evropsko fudbalsko prvenstvo održaće se ovog ljeta u 12 gradova. Do početka takmičenja ostalo je manje od 100 dana, a Evropska fudbalska unija (Uefa) želi da svaka država domaćin do 7. aprila preda planove za organizaciju, uključujući i povratak navijača, prenio je BBC.

Organizatori su saopštili da se nadaju da će se turnir održati prema planu, u 12 gradova.

Uefa je zabrinuta da bi mogla da oduzme domaćinstvo Glazgovu i Dablinu, pošto škotska i irska vlada još nijesu poslale garancije. Ukupno četiri utakmice bi trebalo da se odigraju na "Hempden Parku" u Glazgovu i "Aviva" stadionu u Dablinu.

Prema jednom izvoru sa informacijama o planiranju turnira, položaj navijača je trenutno "vrlo loš", pošto su škotska i irska vlada odredile stroge mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Škotska sekretarka za zdravstvo Džin Frimen rekla je u srijedu da je velika stvar za zemlju to što može da bude dio Evropskog prvenstva, ali da prisustvo navijača zavisi "od svih nas koji se pridržavamo pravila", pada broja oboljelih i vakcinacije.

Škotska vlada je svjesna potrebe za razjašnjenjem situacije, pa će u narednih nekoliko dana biti više informacija, navio je BBC.

Fudbalski savez Irske je prošle nedjelje saopštio da planira navijače na utakmicama Evropskog prvenstva u Dablnu, ali je priznao da će ostati domaćin samo ako bude mogao da garantuje da će navijačima biti dozvoljeno prisustvo.

Irska vlada zabranila je prisustvo navijača najmanje do 5. aprila.

Britanska vlada saopštila je da će do 10.000 gledalaca biti dozvoljeno na engleskim stadionima od sredine manja, a neograničeni broj od 21. juna.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je početkom nedjelje da bi Engleska mogla da organizuje i više od sedam utakmica koliko se sada planira na Vembliju.

Bonus video: