Mančesterski derbi za prestiž i rekorde, madridski za titulu

Veliki gradski derbiji - Atletiko protiv Reala u 16.15, Mančester siti protiv Mančester junajteda u 17.30 časova

9915 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sitija, Foto: Reuters
Fudbaleri Sitija, Foto: Reuters

Dva velika gradska derbija - mančesterski i madridski, obilježiće fudbalsku nedjelju u najjačim evropskim ligama.

Da su se igrala prije mjesec i po, oba bi imala prefiks - za titulu, ovako teško da bi šampionsku borbu mogao da promijeni bilo kojih ishod duela Sitija i Junajteda u momentu kada tim Pepa Gvardiole ima čak 14 bodova više. Nešto je drugačije u Španiji, neizvjesnost je i dalje tu - Atletiko, naime, ima pet bodova više, uz utakmicu manje od Reala, pa bi rezultat derbija “madrilenjo” mogao da značajno iskroji vrh tabele La Lige.

”GRAĐANI” U VELIKOJ SERIJI - MOGU LI “ĐAVOLI” DA IH ZAUSTAVE?

Kako se stvari u fudbalu brzo mijenjaju - 12. decembar nije bio baš tako davno...

Tog dana, Mančester junajted i Mančester siti igrali su prvi premijerligaški derbi ove sezone (0:0 na “Old trafordu”) i bili su tako očajni - “đavoli” su bili osmi, a “građani” deveti na tabeli. Junajted je imao bod više od gradskog rivala, a narednog vikenda i plus tri, pošto je Siti remizirao kod kuće protiv davljenika, ekipe VBA (1:1).

Od tada nisu prošla ni tri mjeseca, ali po onome što se desilo na tabeli Premijer lige, kao da je prošla godina.

Mančester siti je vezao 15 pobjeda u prvenstvu, ukupno 21 u svim takmičenjima, postigavši 55, a primivši samo osam golova. Forma kakvu u ovom momentu nema nijedan drugi tim na planeti stavlja Gvardiolinu četu u poziciju apsolutnog favorita, iako je Junajted slavio tri puta na posljednja četiri gostovanja na “Etihadu”.

- Oni su težak protivnik i izuzetno ih respektujemo. Vidio sam kako su odigrali protiv Čelsija - sa jakim ritmom, presingom, izuzetnim intenzitetom. Više od godinu nisu izgubili u gostima u ligi, a imaju i dobar rekord na ovom stadionu. Ipak, prihvatamo izazov - šansu da dodatno povećamo razliku. Želimo da pobijedimo - kazao je Gvardiola.

Trka za titulu je po svemu sudeći riješena, a Siti je u potjeri za rekordima - nedostaju mu dvije pobjede da izjednači rekord Bajerna po broju uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima (23, ostvaren 2014), te tri u prvenstvu da dostigne učinak Liverpula iz prošle godine i generacije Sitija iz 2017. (po 18 u nizu). A Junajted? Borba za Ligu šampiona...

- Ovakve utakmice inspirišu i motivišu - zato nemam dilemu da ćemo biti na nivou - kazao je Bruno Fernandeš, koji je na 41 meču za Junajted bio uključen u 40 golova svog tima, što pogocima, što asistencijama.

VELIKA ŠANSA ZA SAVIĆA I “KOLĆONEROSE”

Iako Real nije jedini Atletikov rival u trci za titulu, jer se dobrom serijom u borbu vratila Barselona, “kolćonerosi” danas imaju priliku da završe veliki dio posla.

Pobjeda nad gradskim i omraženim rivalom lasnirala bi ih na plus osam, sa mečom manje potencijalno i na plus 11 bodova, ali bi Realu, koji igra u blago je reći promjenjivoj formi, a uz to je i uzdrman brojnim izostancima - zadala možda i odlučujući udarac.

No, “derbi Madrilenjo” je šansa i za Real, a Zinedin Zidan kuje plan za odlučujući napad na lidera - imaće ponovo spremnog Karima Benzemu, koji je propustio nekoliko posljednjih mečeva zbog povreda. Francuza će motriti stub Atletikove odbrane, crnogorski reprezentativac Stefan Savić.

“Marka” u tekstu pod naslovom “Simeone ima neka nedovršena posla sa Realom” podsjeća da Atletiko još nije pobijedio Real na svom novom stadionu, “Vanda Metropolitanu”, gdje se uselio 2017. godine.

Bonus video: