Gdje je granica - Siti se bori sa rekordima, a ne sa konkurentima

Pobjedom na gostovanju Svonsiju u srijedu veče (4:0), Mančester siti je vezao 15. trijumf i oborio dosadašnji rekord Vengerovih "nepobjedivih", čuvene Arsenalove generacije 2002. i 2003. godine koja je vezala 14 trijumfa.
3 komentar(a)
Mančestere siti, Foto: Reuters
Mančestere siti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2017. 15:40h

Dominirao je sa Barselonom u Španiji, gdje je imao Mesija, Ćavija i Inijestu, dominirao je i sa Bajernom u Bundesligi, gdje je imao neuporedivo jači tim od konkurenata.

Činilo se da Pep Gvardiola neće tako moćno "marširati" u Engleskoj - ne zbog toga što nije veliki trener, već i zbog toga što snaga i nepredvljivost Premijer lige, gdje pet ili šest klubova konkuriše za titulu, ne dozvoljava takvu dominaciju.

Kada je prvu sezonu na klupi Sitija, sa moćnim timom, završio na 3. poziciji, sa čak 15 bodova manje od šampiona Čelsija, ne osvojivši pritom nijedan jedini trofej, činilo se, konačno, da Katalonac nije uspio, da svoj napadački, lepršavi stil, svoju opsjednutost posjednom lopte i domanacijom, nije mogao da sprovede na Ostrvu.

Ali, bila je to "samo" sezona adaptacije. Uz ogromne investicije u ljetnjem prelaznom roku, prije svega u odbrani, Gvardiola je nastavio tamo gdje je stao, vodeći Barselonu, ili Bajern u Bundesligi.

Da, moguće je i to - 15 uzastopnih pobjeda u Premijer ligi! Niko nikada to nije uspio, Gvardiola jeste...

"U istoriji ove lige bilo je genijalnih ekipa. Liverpul, Fergusonov Mančester junajted, Murinjov Čelsi... a mi smo prva ekipa koja je dobila 15 utakmica u nizu. Lijepo je to, ali nam neće ništa značiti ako te pobjede ne pretvorimo u titulu na kraju sezone", kazao je Gvardiola.

Pobjedom na gostovanju Svonsiju u srijedu veče (4:0), Mančester siti je vezao 15. trijumf i oborio dosadašnji rekord Vengerovih "nepobjedivih", čuvene Arsenalove generacije 2002. i 2003. godine koja je vezala 14 trijumfa.

Siti je bio rekorder i prije gostovanja u Velsu, jer serija "tobdžija" od 14 pobjeda napravljena u rasponu od dvije sezone.

Od mogućih 51, Gvariolina ekipa osvojila je čak 49 bodova ove sezone, remizirala je samo u 2. kolu protiv Evertona, kada je veliki dio meča igrala sa igračem manje.

Dominacija kakva se ne pamti, ne samo u Engleskoj.

"Ova serija će biti prekinuta, ali neće biti lako našim rivalima da je prekinu", nastavio je Gvardiola.

"Jer, kada izgube loptu, moji igrači su kao životinje - odmah se razlete da je ponovo osvoje. Nevjerovatno su takmičarski nastrojeni, a to znači da su snažni u glavama".

Nije ni polovina sezone, a Siti već ima 11 bodova više od Mančester junajteda, koji je takođe sakupio solidan broj bodova, ali je nemoćan protiv ovakvog gradskog rivala. Jer, Siti igra ligu za sebe, nadmeće se sa rekordima, a ne sa konkurentima.

Gdje je granica, pitaju se engleski mediji. "Građani" u subotu igraju derbi kod kuće protiv Totenhema. Ako i to pobijede, vezaće 16. trijumf u prvenstvu, a onda slijedi i nešto lakši raspored - Bornmut kod kuće, Njukasl i Kristal Palas u gostima, Votford kod kuće...

Gvardiola je srušio engleski, a sada napada evropski rekord, koji je sam postavio. Vodeći Bajern u sezoni 2013/14. katalonski trener je vezao čak 19 pobjeda u Bundesligi, što je najbolji rezultat u istoriji u pet najjačih evropskih liga.

Na drugom mjestu je Interova serija sa Manćinijem u Seriji A 2006 i 2007. godine (17), a Gvardiola je vlasnik i trećeg evropskog i najboljeg španskog učinka od 16 uzastopnih pobjeda sa Barselonom u Primeri (2011. godina). Taj rezultat je prošle godine ponovio Zidanov Real.

"Nema više nikakve sumnje - sa tako kvalitetnim igračima, sa takvom glađu za pobjedama, željom da se dokazuju iz utakmice u utakmicu, Siti je najbolja ekipa koja u Premijer ligi ikada", kazao je legendarni engleski napadač Alan Širer.

Bonus video: