Klopa stigli duhovi iz Dortmunda

U „redsima” mu se dešava isto što i sa „milionerima” - nakon velikih uspjeha stigao je strmoglav pad

10651 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jirgen Klop je oduševio svijet sa svojim „hevi-metal” fudbalom u Borusiji Dortmund, osvojio dvije titule ispred nosa Bajernu i dogurao do finala Lige šampiona.

Velike uspjehe je ostvario i sa Liverpulom - dva puta bio u finalu elitnog takmičenja, jednom podigao „ušati” pehar i prekinuo post u Premijer ligi dug tri decenije.

Ali, sada mu se u „redsima” dešava isto što i sa „milionerima” - nakon velikih uspjeha stigao je strmoglav pad.

Nakon 68 mečeva bez poraza na „Enfildu” u Premijer ligi, aktuelni šampion je na svom bunjištu vezao čak šest poraza! Polovina je došla od timova koji se bore za opstanak - Barnlija, Brajtona i sada Fulama (svi slavili 1:0).

I sve se to dešava nakon sezone u kojoj je Liverpul osvojio rekordnih 55 bodova na „Enfildu” (18 pobjeda i remi) i uzeo titulu sa plus 18 u odnosu na najbližeg konkurenta i čak sedam kola prije kraja, što je engleski rekord.

- Ne moram uvijek da imam sjajna vremena - rekao je Klop nakon poraza od Fulama.

Liverpul je osvojio svega 43 od moguća 84 boda i plasman u Ligu šampiona je pod znakom pitanja. Zbog toga je odgovor harizmatičnog Njemca na pitanje da li je ovo jedan od najgorih trenutaka u njegovoj karijeri bio iskren i tužan.

- Volio bih da kažem da nije, ali jeste. I pored svega, ovaj tim je izuzetan. Bio smo veoma uspješni, ali sada smo u ekstremnoj situaciji, ali ćemo se izboriti sa tim.

Klop je sa Borusijom bio orvak Njemačke 2011. i 2012. godine, ali je sezonu 2012/2013. završio 25 bodova iza Bajerna, a 2014/2015. kao sedmi, nakon čega je otišao. Ako je za utjehu navijačima „redsa”, te 2013. je dogurao do finala Lige šampiona i poražen je baš od Bajerna.

A koliko je crn niz napravio njegov tim u posljednjih nekoliko mjeseci, govore i činjenice - Liverpul je izjednačio negativni klupski rekord iz sezone 1953/1954. sa šest uzastopnih poraza na „Enfildu”, a posljednji je takve muke u Premijer ligi imao Hadersfild u februaru 2019.

- Nijednom u ovoj sezoni nismo imali pravi ritam. Još možete da vidite u ovim momcima da znaju sve, da imaju kvalitet, ali ne mogu da ga pokažu. Bilo bi remek-djelo da to promijenimo preko noći - istakao je 53-godišnji stručnjak.

Engleski mediji ne napadaju Klopa kako bi to inače radili, jer „redsi” ove sezone toliko nemaju sreće, da djeluje kao da ih je neko izbaksuzirao. Ogroman broj povreda, nedostatak defanzivaca, ali i sreće na utakmicama, kada lopta jednostavno neće u gol... Sve se skupilo na najgori mogući način po Klopa i njegove momke...

Bonus video: