omaž

Marakana mijenja ime u stadion Edson Arantes do Nasimento - Rei Pele

"To je dostojan omaž čovjeku koji je zadužio brazilski fudbal i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji", kazao je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona

5656 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Slavni stadion u Rio de Žaneiru, popularna Marakana, promijeniće službeni naziv u stadion Edson Arantes do Nasimento - Rei Pele.

Odluku o promjeni imena stadiona donijele su vlasti brazilske savezne države Rio de Žaneiro u utorak, a kako bi ona postala službena mora da je potvrdi guverner države.

"To je dostojan omaž čovjeku koji je zadužio brazilski fudbal i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji", kazao je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona.

Osamdesetogodišnji Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nasimento, odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Marakani, a na tom je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1.000 pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Maralane bilo je stadion Mario Filjo po novinaru koji je 40-ih godina prošlog vijeka lobirao za njegovu izgradnju.

Na tom stadionu odigrana su finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda, ne slažu se svi u Riju da je zaslužio da Marakana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filko i dalje prikladniji naziv, dok drugi misle da bi se, ako se već mijenja ime stadiona, trebalo da se nazove po nekome iz samog Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Žerais, a većinu svog života proveo u Sao Paulu.

Odnedavno, stadion Napulja se zove Dijego Maradona, po slavnom argentinskom fudbaleru, koji je preminuo u novembru.

Preporučujemo za Vas