Venger predložio revoluciju: Mundijal na svake dvije godine

Venger je utvrdio da je četvorogodišnje razdoblje između dva Mundijala nepravedno prema igračima

7603 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arsene Venger, bivši trener Arsenala i savjetnik predsjednika Fife Đanija Infantina za globalni fudbalski razvoj, kazao je da bi FIFA trebalo da razmotri održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine umjesto dosadašnje četiri.

Venger je utvrdio da je četvorogodišnje razdoblje između dva Mundijala nepravedno prema igračima.

"Ako pogledate ekipe na Svjetskim prvenstvima, prosječna starost je 27 ili 28 godina. Zbog toga, jer je Svjetsko prvenstvo svake četiri godine, vrlo su male šanse da ga ponovo osvojite jer bi onda već bili u poznim godinama. Zbog toga bi možda trebalo organizovati Svjetsko prvenstvo svake dvije godine," rekao je u razgovoru za BeIn Sport.

Venger je u prošlosti bio kritičan prema Uefinoj Ligi nacija, pobornik je ideje da su Svjetska i Evropska prvenstva najvažnija.

"Sve ostalo izbacite. Organizujte samo značajna takmičenja i izbacite sva paralelna takmičenja iz igre. Ljudi moraju da razumiju o čemu se radi i da dobiju samo igre sa značenjem", kazao je Francuz, koji je istakao i da treba promijeniti sistem kvalifikacija.

"Rekao bih da je logično sažimanje kvalifikacija, jer umjesto termina u oktobru, novembu, martu, junu... mi bi sve kvalifikacije odigrali s više utakmice u oktobru i februaru. Igrači i klubovi bi bili sretniji", kazao je Venger.

Venger je priznao da je njegova ideja da sezona traje od marta do novembra naišla na malu podršku, a smatra da je ljetnja pauza potpuno nepotrebna i zastarjela.

Bonus video: