Budućnost može u grupnu fazu novog evropskog takmičenja

Nije nerealno - podgorički tim bi po trenutnom Uefinom rejtingu i sada zauzeo mjesto u grupi novoformiranog takmičenja Uefe, ali će na ljeto ipak morati da prođe koju rundu kvalifikacija

9561 pregleda 79 reakcija 6 komentar(a)
Sa meča Budućnost - Ludogorec u kvalifikacijama za LŠ prošlog ljeta, Foto: Savo Prelević
Sa meča Budućnost - Ludogorec u kvalifikacijama za LŠ prošlog ljeta, Foto: Savo Prelević

Grupna faza Lige Evrope, a posebno Lige šampiona - takmičenja su od kojih su crnogorski timovi minulih deceniju i po bili udaljeni svjetlosnu godinu.

Zeta je, doduše, 2012. došla na jedan korak od Lige Evrope, ali je u plej-of fazi primila 14 golova u dva meča od PSV Ajndhoneva, Sutjeska je 2019. došla na dva koraka, ali je ispala od sjevernoirskog Linfilda, Budućnost takođe prolog ljeta, no poražena je od Sarajeva prije nesuđenog obračuna sa Seltikom.

Stvari bi mogle da se promijene predstojećeg ljeta, kada kreće treće po rangu i stražu klupsko takmičenje Uefe - Liga konferencija.

Iako je jasno da se u Telekom 1. CFL, u poređenju sa brojnim drugim šampionatima, igra fudbal ispod svakog respektabilnog nivoa, iako zaostajamo i u infrastrukturi i u svemu ostalom, iako je naša liga po rejtingu tek 50. od 55 nacionalnih prvenstava u Evropi, crnogorski tim (šampion) bi zaista imao šansu da se plasira u grupnu fazu. I da odigra šest neprocjenjivih utakmica, gdje bi za rivale mogao da ima i timove iz najjačih evropskih šampionata (šestoplasirane timove iz Engleske, Italije, Španije i Francuske, a to su u ovom trenutku Liverpul, Roma, Betis i Lens).

Da plasman crnogorskog tima u grupnu fazu Lige konferencija, u kojoj će, poput LŠ i LE, 32 tima biti raspoređena u osam grupa - nije neralna priča, govori podatak da Budućnost, kao CG šampion, trenutno ima renking, ili reputaciju, koja bi je smjestila u grupnu fazu, i to u posljednji, četvrti šešir na žrijebu.

Gledano po koeficijentima timova koji imaju dobru šansu da se iz svojih šampionata plasiraju u Evropu, a koji su jasni kandidati za plasman u Ligu konferencija, Budućnost sa koeficijentom 6.000 zauzima 30. poziciju.

Prema sadašnjoj projekciji, odnosno trenutnom plasmanu u nacionalnim ligama, u grupnoj fazi Lige konefercija učestvovali bi Liverpul, Betis, Bazel, Roma, FC Kopenhagen, Lens, Anderleht i Astana (prvi šešir na žrijebu), zatim Fejnord, PAOK, AEK, BATE Borisov, Partizan, Rapid Beč, Galatasaraj i Kluž (drugi), Molde, Zorja, Šerif, Midtjilend, Ferencvaroš, Škendija, Slovan Bratislava i Olimpija (treći šešir), te Hibernijans, Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Sarajevo, Flora Talin, Budućnost, Arhus i Slovačko (četvti).

Ovo je samo trenutno stanje, a nažalost po Budućnost, ali i mnoge druge predstavnike - sam koeficijent nije dovoljan da se tim plasira u Ligu konferencija. Većina klubova će, naime, morati da prođu kvalifikacije.

Ipak, ovi koefencijenti pokazuju da Budućnost, trenutno, ima reputaciju, ali i šansu, da se plasira u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja.

Kako se odvijaju kvalifikacije?

Šampion Crne Gore (izvjesno je - Budućnost) učestvovaće, kao i do sada, u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Ako bude eliminisana u prvom kolu - preseliće se u kvalifikacije za Ligu konferencija, gdje će startovati od drugog kola.

Ako Podgoričani, kao Sutjeska prije godinu i po, naprave podvig i plasiraju se u 2. kolo kvalifikacija za LŠ, a onda dožive poraz - preseliće se u kvalifikaciionu rundu za plasman u Ligu Evrope.

Izuzetno, ako se prethodno plasiraju u 3. kolo kvalifikacija za LŠ, a onda ispadnu - preći će u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu Evrope, pa tek onda u kvalifikacije za LK.

Kako je realno da Budućnost u jednom momentu bude eliminisana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, uvijek je čeka Liga konferencija - nekoliko kola kvalifikacija (u zavisnosti od toga šta u radi u kvalifikacijama za LŠ), ali i dueli sa rivalima koji mogu da se eliminišu.

Od starta kvalifikacija za Ligu konferencija predstojećeg ljeta krenuće i tri crnogorska tima koja su do sada igrala kvalifikacije za LE - drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa. Po sadašnjem stanju u oba takmičenja, to bi mogli da budu Dečić i Sutjeska, te Rudar, Iskra ili Zeta. Njihov put do grupne faze bio bi, jasno, neuporedivo teži.

Crnogorski predstavnici u budućnosti neće imati dodirnih tačaka sa Ligom Evrope, osim u slučaju da šampion preskoči prvu rundu kvalifikacija za LŠ. Trenutno stanje po koeficijentima Uefe

PRVI ŠEŠIR

Liverpul

Betis

Bazel

Roma

FC Kopenhagen

Lens

Anderleht

Astana

DRUGI ŠEŠIR

Fejnord

PAOK

AEK

BATE Borisov

Partizan

Rapid Beč

Galatasaraj

Kluž

TREĆI ŠEŠIR

Molde

Zorja

Šerif

Midtjilend

Ferencvaroš

Škendija

Slovan

Olimpija

ČETVRTI ŠEŠIR

Hibernijans

Dinamo Tbilisi

Žalgiris

Sarajevo

Flora Talin

Budućnost

Arhus

Slovačko

*mnogi tiovi će morati da prođu kvalifikacije

Bonus video: