Zašto će Bajern još dominirati

U jeku najveće dominacije, čelnici Bajerna rade iza kulisa i već stvaraju tim za naredne sezone. Ne žele da ponove grešku iz 2013. godine

3880 pregleda 3 komentar(a)
Bajern već ima spreman tim za naredne sezone, Foto: Reuters
Bajern već ima spreman tim za naredne sezone, Foto: Reuters

Bajern je prošle sezone osvojio Ligu šampiona uradivši nešto što nije niko ranije - dobio je sve utakmice, i u grupi i u skraćenoj nokaut fazi (ukupno 11).

Uz blage oscilacije, Bavarci i ove sezone dominiraju na domaćem i na internacionalnom frontu. Gaze ka tituli u Bundesligi, a sinoć su u revanšu protiv Lacija ovjerili prolaz u četvrtfinale Lige šampiona. Uoči raspleta sezone sve djeluje sjajno i bajno u Bavarskoj, smiješe se novi trofeji, navijači uživaju u igri, pa makar i uz TV, dok rivali drhte kako bi izbjegli Levandovskog i družinu za rivala među najboljih osam.

Ipak, iskusna uprava Bajerna, predvođena Karl-Hajnc Rumenigeom, a poučena sopstvenim bolnim iskustvom iz 2013. godine, zna da ništa ne traje vječno i iza kulisa već radi na stvaranju tima koji bi trebalo da nastavi dominaciju - ne samo u Njemačkoj, gdje se to podrazumijeva, već i na kontinentalnoj sceni.

Bavarci imaju nekoliko fudbalera koji su odigrali preko 300 utakmica u klubu - neki su na izlaznim vratima, ali zamjene su već spremne.

ZADNJA LINIJA JE VEĆ POSTAVLJENA

Šta se dogodilo nakon 2013? Bajern je na “Vembliju” osvojio peti trofej Lige šampiona, pobjedom nad Borusijom Dortmund, ali šest narednih sezona nije mogao do finala, iako je imao Pepa Gvardiolu i Karla Anćelotija na klupi, kvalitet na terenu, činilo se, i svu moguću logistiku i infrastrukturu van njega. Tri puta Real Madrid, po jednom Barselona, Atletiko i Liverpul, bili su prejaki za minhensku mašineriju.

Trebalo je da na klupu sjedne Bajernov “vojnik” Hansi Flik pa da se i to promijeni, ali Bavarci ne bi da ponove iste greške - žele da nastave da dominiraju.

Tri igrača iz posljednje linije na ljeto će napustiti klub - i svi već imaju zamjene. David Alaba, decenijski simbol Bavaraca, neće produžiti ugovor jer je navodno tražio 20 miliona eura za potencijalno produženje. Odlazi i Džerom Boateng, kao i Španac Havi Martines, koji je na “Alijanc areni” od 2012.

Zbog ovakvih odlazaka trpjeli bi svi klubovi na svijetu, ali za Bajern - nove sezona već danas može da počne. Posljednja linija tima je spremna.

Lukas Ernandes, koji poput Alabe može da igra i centralnog i lijevog beka, Niklas Zule i Alfonso Dejvis snosiće veću odgovornost nego ranije. Tangui Nianzu, koji je prošlog ljeta stigao iz PSŽ-a, ima samo 18 godina, a nakon sezone prožete povredama dobiće šansu na najvećem nivou. Dajo Upamekano je jedan od najtalentovanijih defanzivaca u Evropi, a Bavarci su februarskim aktiviranjem otkupne klauzule osigurali njegov dolazak iz Lajpciga i preduhitrili brojne velike klubove. Tu je i 23-godišnji lijevi bek Omar Ričards, koji stiže iz Redinga i biće alternativa Dejvisu.

ŽIVOT NAKON LEVANDOVSKOG

Bavarci, međutim, nisu radili samo na odbrani. Nedavno su produžili ugovor sa 18-godišnjom senzacijom, Džamalom Musialom, odbivši Barselonu, Liverpul i još nekoliko klubova koji su željeli da preuzmu mladog asa.

Robert Levandovski i Tomas Miler i dalje su najvažniji igrači u napadu Bajerna, Poljak ima 32 godine, a igra kao nikada ranije, dok je Njemac u septembru napunio 31. Ipak, koliko god bili dobri, posebno Levandovski, doći će vrijeme, i to brzo, kada će morati da budu zamijenjeni.

Dok se Musiala smatra Milerovim legitimnim nasljednikom, “centarfor svjetske klase” već je predviđen kao naredna transfer-meta. Ko bi to mogao da bude? Otkupna klauzula Erlinga Halanda iz Borusije Dortmund (75 miliona eura), na primjer, može da se aktivira 2022. godine - istog ljeta kada će Levandovski napuniti 34. A Bavarci vole da se poslužuju iz dvorišta najvećeg rivala.

Šta god bude, i ko god bio “centarfor svjetske klase”, čini se da će Bavarci i nakon Levandovskog imati odličan tim - kombinaciju mladih talenata, poput Dejvisa i Upamekana, te iskusnijih poput Kimiha i Gorecke.

Teško je ostati u vrhu evropskog fudbala, još teže dominirati nekoliko sezona i osvajati trofeje u kontinuitetu, ali čini se da Bajern ima prave “sastojke” i pravi strateški pristup kojim će izbjeći, za mnoge neizbježan pad nakon velikog uspjeha.

Bonus video: