Luka Uskoković: Speman sam da prokrčim svoj put

Crnogorski štoper prevazišao probleme sa povredama i opet igra standardno i blista u Mariboru

2727 pregleda 54 reakcija 1 komentar(a)
Uskoković opet dominira na terenima Slovenije, Foto: Privatna arhiva
Uskoković opet dominira na terenima Slovenije, Foto: Privatna arhiva

Težak i put prepun uspjeha i padova je iza štopera Maribora, crnogorskog internacionalca Luke Uskokovića, i to uprkos podatku da ima tek 24 godine. Nakon dobrih igara u dresu mlade reprezentacije i najtrofejnijem klubu u Sloveniji, teška povreda odvojila ga je od terena, ali se vratio sa željom da značajnom ulogom u prvom timu osvoji titulu državnog prvaka.

Uskokovića je kao velikog talenta još 2016. godine iz mlađih kategorija Budućnosti preuzeo tadašnji sporstki direktor Maribora i ikona “zmajčeka” Zlatko Zahovič.

- Sve je izgledalo kao san, u Maribior sam došao sa 18 godina, a dvije godine kasnije o mojim igrama svjedočile su ponude najvećih klubova. Sjajne igre u klubu nastavio sam i u mladoj reprezentaciji, koju je vodio Mojaš Radonjić, pa sam bio u timu u pobjedi nad Luksemburgom 3:0 a potom protiv Kazahstana u pobjedi od 5:1 bio sam i strijelac i asistent. Pohvale mojoj igri stigle su čak i od predsjednika Fudbalskog saveza Dejana Savićevića. Ipak, kraj utakmice značio je i, ispostaviće se, početak duge pauze zbog povrede jednog dijela u peti. Probao sam to da liječim, ali na kraju nije moglo bez operacije i pauze od sedam mjeseci. Na sreću, Zahovič i trener Darko Milanič su mi bili velika podrška, baš kao i klub - priča za “Vijesti” stameni 194 centimetra visoki lijevi štoper Maribora.

Povreda je za Uskokovića došla u jeku interesovanja inostranih klubova, ali...

- Nisam sumnjao da ću se vratiti, ali ni nadao da će ponovno dokazivanje biti jako težak i dugotrajan proces. Maribor ne trpi neuspjehe i poraze, sve osim pobjede se ne računa, pa su se i treneri smjenjivali a trebalo je dočekati šansu. Pošli su Zahovič i Milanič, ali nakon kraćeg vremena, na sreću, opet je došlo do promjena u klubu a za sportskog direktora je imenovan moj bivši saigrač Marko Šuler, koji je znao koliko mogu. Dolaskom na klupu fudbalske ikone Maura Kamoranezija, dočekao sam šansu jer je volio borce, tu mentalitetsku sličnost Argentine i Crne Gore i taman kada sam se nametnuo i taktički puno naučio od italijanskog trenera, došla je povreda aduktora, koja me je odvojila dva mjeseca. A onda, iako smo bili jesenji prvaci, dva proljećna poraza smijenila su Kamoranezija. Maribor, ponavljam, ne trpi poraze. A ja, opet sam morao da prođem period ulaska u formu i čekanja na šansu.

Ove sezone Uskoković je odigrao sedam utakmica u prvenstvu i ubilježio je asistenciju.

- Napokon sam vezao četiri utakmice kod trenera Saše Gajslera, odigrao sam sjajno u tandemu sa zemljakom i prijateljem Ilijom Martinovićem. Stručna javnost u Sloveniji je našu igru i saradnju na terenu pomno ispratila i sada se osjećam odlično i prepun samopouzdanja. Ja sam u pobjedi nad Koprom asistirao, Ilija je dao gol u pobjedi za plasman u četvrtfinale Kupa Slovenije i izuzetno smo zadovoljni trenutnom formom.

Maribor ima bod, ali i utakmicu manje do lidera Olimpije, kakve su vam šanse u borbi za titulu?

- Imamo devet utakmica do kraja, međusobni duel i nadamo se da ćemo osvojiti titulu. Borićemo se, ekipe su poprilično izjednačene. Dva neplanirana kiksa sa timovima sa začelja su nas skupo koštala, ali povoljna okolnost po nas je što čemo imati mini pripreme, jer se prvenstvo nastavlja tek 3. aprila. Sloevnija je uz Mađarsku domaćin Evropskog prvesntva za mlade i igraće se na našem, stadionima Olimpije i Celja. Zato imamo sedmicu dužu pauzu do ostalih liga, koje će naredne sedmice ući u reperezentativnu pauzu. To je dobro, jer šest dana mini priprema će značiti ekipi, koja je na zimskim pripremama u Turskoj imala previše problema zbog korone - zaključio je Uskoković.

Crnogorci drže odbranu Maribora: Znači nam što smo zajedno

Lijevom štoperu Uskokoviću na ljeto ističe ugovor sa Mariborom, njegov parnjak na desnoj strani Ilija Martinović je prošlog ljeta potpisao do 2023. godine.

- Puno nam znači što smo zajedno, pomogao sam u prilagođavanju kao starosjedilac, mada je on došao iz Aluminijuma i imao je iskustvo igranja u Sloveniji. Odlično se slažemo na terenu i van njega. I on je posljednje utakmice odigrao za mladu selekciju. Obojica smo visoki po 194 centimetra i dominantni smo u skok igri u ligi. Često se šalimo nakon dobrih igara i pohvala da ćemo biti tandem u našem A timu, a onda uglas: “a Stefan Savić”! Šalu na starnu, Savić je neprikosnoven i primjer za sve štopere i moraćemo čekati na budućnost, ali i bespoštedno raditi ka ostvarenju najviših ciljeva. Za nas je to igranje u najjačoj nacionalnoj reprezentaciji. Što se tiče dalje karijere, to sam prepustio agentu i samo razmišljam da budem što bolji na terenu - objasnio je Uskoković.

Bonus video: