Radulovićev debi, povratak Ibre, Italija i Holandija ispravljaju greške: Šta nas očekuje na startu kvalifikacija za SP

Evropu će na Mundijalu predstavljati 13 selekcija

3954 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Utakmicom Turske i Holandije na "Olimpijskom stadionu Ataturk" u srijedu (18 časova) počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u evropskoj zoni.

Ukupno 55 reprezentacija podijeljeno je u deset grupa - po pet selekcija smješteno je u pet grupa, dok je u preostalih pet po šest reprezentacija. Evropu će na Mundijalu predstavljati 13 selekcija.

Crna Gora sa novim selektorom igra predstojeće kvalifikacije. Miodrag Radulović je na klupi naslijedio Faruka Hadžibegića, a debitovaće u srijedu (20.45) u Rigi protiv Letonije.

Sa "sokolima" u grupi su još Gibraltar, Norveška, Turska i Holandija, koja je propustila prethodni Mundijal. "Lale" će, predvođene selektorom Frankom de Burom tražiti vizu za planetarnu smotru. De Bur je naslijedio Ronalda Kumana, koji je prošle godine sjeo na klupu Barselone.

A nakon što je preskočila prethodni Mundijal, grešku će pokušati da ispravi Italija. "Azuri" su, predvođeni novim trenerom Robertom Manćinijem sjajno odigrali kvalifikacije za EURO, plasirali se na kontinenalnu smotru i taj uspjeh žele da ponove i u kvalifikacijama za Katar.

Italija u prvom kolu, u četvrtak (20.45) dočekuje Sjevernu Irsku. U grupi su još Švajcarska, Bugarska i Litvanija. Bilo bi pravo čudo da Italijani propuste još jedan Mundijal...

Aktuelni svjetski šampion Francuska, u odbranu titule kreće utakmicom protiv Ukrajine na "Sen Deniju". Sa Francuzima i Ukrajincima u grupi su BiH, Kazhastan i Finska.

Prvaci Evrope, Portugalci predvođeni Kristijanom Ronaldom domaćini su Azerbejdžanu u srijedu u 20.45. U grupi su još Luksembrug, Republika Irska i Srbija sa novim selektorom, Draganom Stojkovićem Piksijem, koji je naslijedio Ljubišu Tumbakovića.

A u dresu reprezentacije Švedske ponovo će igrati Zlatan Ibrahimović. On se nakon pet godina vratio u selekciju i izgladio je odnose sa selektorom Janeom Andersenom.

Ibra će, izvjesno je, biti u sastavu protiv Gruzije (četvrtak 20.45). U istoj grupi su Španija, Grčka i Kosovo.

Joakim Lev će početi kvalifikacije na klupi Njemačke, ali ih neće završiti. Stručnjak je najavio povlačenje nakon Evropskog prvenstva.

Njemci kvalifikacije za Katar počinju utakmicom sa Islandom (četvrtak 20.45). Rivali u grupi biće im još Rumunija, Sjeverna Makedonija, Lihtenštajn i Jermenija.

Jedan rekord će juriti Serhio Ramos - on je Evropljanin, koji je na najviše mečeva bio kapiten svoje selekcije (178). Fudbaler Reala, juri svjetski rekord, koji je postavio Egipćanin, Ahmed Hasen (181).

Španija, sa Ramosom u sastavu prvi meč u kvalifikacijama igra protiv Grčke na domaćem terenu (četvrtak, 20.45).

Parovi prvog kola

Srijeda:

Turska - Holandija 18.00h

Belgija - Vels 20.45

Kipar - Slovačka 20.45

Estonija - Češka 20.45

Finska - Bosna i Hercegovina 20.45

Francuska - Ukrajina 20.45

Gibraltar - Norveška 20.45

Letonija - Crna Gora 20.45

Malta - Rusija 20.45

Portugal - Azerbejdžan 20.45

Slovenija - Hrvatska 20.45

Srbija - Republika Irska 20.45

Četvrtak

Bugarska - Švajcarska 18.00

Izrael - Danska 18.00

Andora - Albanija 20.45

Engleska - San Marino 20.45

Italija - Sjeverna Irska 20.45

Lihtenštajn - Jermenija 20.45

Mađarska - Poljska 20.45

Moldavija - Farska Ostrva 20.45

Njemačka - Island 20.45

Rumunija - Sjeverna Makednija 20.45

Škotska - Austrija 20.45

Španija - Grčka 20.45

Švedska - Gruzija

Bonus video: