Počinje put za Katar: Evropa se bori za 13 mjesta

U Katar ide deset prvoplasiranih, dok će o preostala tri putnika odlučiti plej-of sistem kakav do sada nije viđen u kvalifikacijama za SP.

5624 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Počinju kvalifikacije u evropskoj zoni za Svjetsko prvenstvo u Kataru – 55 selekcija podijeljeno je u deset grupa, a plasman na Mundijal izboriće 13 reprezentacija sa Starog kontinenta.

U grupama A, B, C, D i E smješteno je po pet selekcija, dok se u grupama F, G, H, I i J nalazi po šest nacionalnih timova. U Katar ide deset prvoplasiranih, dok će o preostala tri putnika odlučiti plej-of sistem kakav do sada nije viđen u kvalifikacijama za SP.

Naime, u baražu će biti 10 drugoplasiranih selekcija, a pridružiće im se još dvije najbolje plasirane pobjednice svojih grupa Lige nacije 2020/21. koje se ne budu direktno kvalifikovale za prvenstvo ili ne budu izborile baraž. Ovih 12 reprezentacija biće podijeljene u tri puta, gdje se igraju dvije runde u jednom susretu (polufinale i finale) odakle će tri reprezentacije izboriti plasman na prvenstvo.

To znači da bi Crna Gora, kao pobjednica u grupi C1 Lige nacija, do baraža mogla da se izbori i ako Italija, Francuska, Španija, Belgija, Austrija, Češka, Mađarska i Vels u kvalifikacijama za Mundijal osvoje jedno od prva dva mjesta u svojim grupama.

Do tih kalukalcija ima da se odigra kompletan kvalifikacioni ciklus, a Crna Gora će, predvođena novim selektorom, Miodragom Radulovićem u grupi G sa Holandijom, Turskom, Norveškom, Letonijom i Gibraltarom tražiti svoju priliku.

Upravo meč iz grupe u kojoj su „sokoli“ otvara kvalifikacije. Turska na „Olimmpijskom stadionu Ataturk“ dočekuje Holandiju (18 časova), dok je Norveška (20.45) gost Gibraltaru.

„Lale“ su propustile prethodni Mundijal, da bi potom pod vođstvom Ronalda Kumana uspjele da se „resetuju“ i odigraju dobro i u oba ciklusa Lige nacija i u kvalifikacijama za EURO. Kumana je u međuvremenu naslijedio Frank de Bur. Utakmica Turske i Holandije jedina je, koja danas počinje u 18 časova. Sve ostale startuju u 20.45.

Aktuelni svjetski šampion, Francuska kvalifikacije otvara utakmicom protiv Ukrajine na „Sen Deniju“. Upravo su Ukrajinci možda i najjači rival Francuzima u grupi D, gdje su još BiH, Kazahstan i Finska.

Večeras na teren izlazi i evropski šampion – Portugal. Kristijano Ronaldo i saigrači zbog strogih kovid mjera ugostiće Azerbejdžan na „Alijanc stadionu“ u Torinu. Ta činjenica ne bi trebalo da im predstavlja problem da upišu tri boda.

U grupi sa Portugalom i Azerbejdžanom su još Luksemburg, Republika Irska i Srbija, koja sa novim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem kreće u vidanje rana nakon propuštene prilike u plej-ofu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Komšijski derbi u „Stožicama“ igraju Slovenija i Hrvatska. U grupi su još Rusija, Slovačka, Malta i Kipar.

U četvrtak na teren izlaze Italijani, Njemci, Englezi i Španci. Italija se nakon propuštenog Mundijala preporodila, a u prvom kolu kvalifikacija za Katar dočekuje Sjevernu Irsku. Rivali u grupi su im i Švajcarska, Bugarska i Litvanija.

„Azure“ je prije tri godine preuzeo Roberto Manćini i za 180 stepeni promijenio situaciju u timu. Četvorostruki svjetski šampion zabilježio je svih 10 pobjeda u kvalifikacijama za EURO, a takav niz pokušaće da nastavi i u ovim kvalifikacijama.

Njemačka, još uvijek predvođena Joakimom Levom, je domaćin Islandu. Lev je najavio da će nakon Evropskog šampionata napustiti kormilo nacionalnog tima.

Engleska će na premijeri na „Vembliju“ do vrha napuniti mrežu San Marina, dok će Španci prva tri boda tražiti u meču sa Grčkom u Granadi.

Na teren u reprezentativnom dresu nakon pet godina pauze izlazi i Zlatan Ibrahimović. Švedska je u četvrtak domaćin Gruziji, a Ibra će ponovo predvoditi napad nacionalnog tima.

Svjetsko prvenstvo u Kataru na programu je od 21. novembra do 18. decembra naredne godine.

Parovi prvog kola

Srijeda:

Grupa A

Srbija - Republika Irska 20.45

Portugal - Azerbejdžan 20.45

Grupa D

Finska - Bosna i Hercegovina 20.45

Francuska - Ukrajina 20.45

Grupa E

Estonija - Češka 20.45

Belgija - Vels 20.45

Grupa G

Turska - Holandija 18.00

Letonija - Crna Gora 20.45

Gibraltar - Norveška 20.45

Grupa H

Malta - Rusija 20.45

Kipar - Slovačka 20.45

Slovenija - Hrvatska 20.45

Četvrtak

Grupa B

Španija - Grčka 20.45

Švedska - Gruzija 20.45

Grupa C

Bugarska - Švajcarska 18.00

Italija - Sjeverna Irska 20.45

Grupa F

Izrael - Danska 18.00

Škotska - Austrija 20.45

Moldavija - Farska Ostrva 20.45

Grupa I

Andora - Albanija 20.45

Engleska - San Marino 20.45

Mađarska - Poljska 20.45

Grupa J

Njemačka - Island 20.45

Rumunija - Sjeverna Makednija 20.45

Lihtenštajn - Jermenija 20.45

Bonus video: